Iedereen heeft wel een beeld van wat massage is. Maar wat is massagetherapie nou precies?

Eigenlijk is het simpelweg wat het woord al zegt:

Massagetherapie is een klacht behandelen (therapie) op basis van massage.

Massagetherapeut Fieneke van Lifestyle Massage Noordwijkerhout noemt dit daarom ook wel therapeutische massage. Het doel van de massage is hier dus om doelgericht te werken aan ofwel een fysieke aandoening, zoals hoofdpijn, rugpijn of andere (chronische) pijnklachten, ofwel een psychische/emotionele klacht, zoals stress, depressie, verdriet of niet goed bij je gevoel kunnen.

 

Diverse massagetechnieken voor massagetherapie

Je zult begrijpen dat de gebruikte massagetechnieken en therapeutische benaderingen hiervoor enigszins verschillend zijn.

Bij het behandelen van een fysieke klacht gebruik ik doorgaans wat diepere massagetechnieken gericht op het verminderen van de pijnklacht. Daarnaast is het behandelen van triggerpoints een cruciaal onderdeel van het behandelen van veel pijnklachten. Ook fasciarelease is vaak een belangrijk onderdeel van een succesvolle behandeling. Cupping is hiervoor een laagdrempelige manier die ik graag inzet, naast verscheidene andere technieken. Tot slot geef ik tijdens een sessie ook altijd handige tips en oefeningen mee voor thuis, zodat jij ook jezelf kunt behandelen.

Wanneer er sprake is van een psychische of emotionele klacht, dan is de behandeling doorgaans zachter van aard. Stel je maar voor: wanneer er bijvoorbeeld sprake is van verdriet, dan wordt een warme aanraking het meest gewaardeerd. Verdriet wil gevoeld worden, ook al is hier soms (onbewust) verzet tegen. Een droevige cliënt wil graag troost ervaren. Hier kan een massagetherapeut vaak bij helpen. Met zachte aanrakingen word jij naar je gevoel toe geleid. Jij wordt uitgenodigd om te voelen wat er in jou leeft, wat er zich in jou beweegt. Na een paar sessies zal je je ongetwijfeld beter voelen.

 

Hoe verschilt massagetherapie van ‘gewone’ massage?

De basis van ‘gewone’ massage en massagetherapie is natuurlijk hetzelfde: massagetechnieken toepassen op het lichaam. Maar waar de focus bij een ontspanningsmassage echt op heerlijke lichamelijke en geestelijke ontspanning ligt, richten we ons bij massagetherapie echt op herstel of verbetering van een aandoening, gevoel of klacht.

Bij massagetherapie nemen we daarom langer de tijd om te kijken naar de oorsprong van de klacht. Wat speelt er precies in jouw leven waardoor een bepaalde situatie is ontstaan? Een fysieke of emotionele overbelasting? Een verkeerde houding? Angst om je gevoelens echt te voelen? Samen werken wij er naartoe dat jij je weer beter gaat voelen.

In 2020 wordt massagetherapie vergoed door diverse zorgverzekeraars vanuit het aanvullende pakket, kopje ‘alternatief’!

 

Ik heb zelf massagetherapie gestudeerd bij Esoterra in Bilthoven. Ik heb daar veel mooie technieken geleerd. In 2017 ben ik afgestudeerd en sindsdien werk ik met veel plezier als massagetherapeut.