Lifestyle Massagetherapie & Coaching

Cuppingtherapie

Noordwijkerhout

Bij stressgerelateerde lichamelijke klachten

v

Cuppingtherapie

Cupping kan bij Lifestyle Massagetherapie & Coaching onderdeel uitmaken van de klachtgerichte behandeling van een fysieke (pijn)klacht.

*

Aanvullende methode

Cupping is een interessante aanvullende methode. Het maakt de weefsels los en stimuleert de doorbloeding.
Dit is een effectieve aanvulling op een (klachtgerichte) massage.

Een gezond en soepel lichaam

Gezond bindweefsel in combinatie met ontspannen spieren is dé voorwaarde voor een soepel en beweeglijk lichaam. Regelmatige massage kan hieraan bijdragen.

 

Cupping Noordwijkerhout

 

Cupping wordt bij Lifestyle Massagetherapie & Coaching ingezet als ondersteunende behandelmethode tijdens sessies klachtgerichte massage / massagetherapie.

Met cupping kunnen de huid, het onderhuidse bindweefsel en de (oppervlakkige) spieren effectief gestimuleerd worden. Hierdoor kan snel verbetering bij fysieke klachten worden bereikt.

Wanneer de huid en het bindweefsel beter doorbloed zijn en afvalstoffen worden verwijderd, zullen ook de spieren gezonder worden.

In het geval van stressgerelateerde lichamelijke klachten kan massagetherapeut en holistisch (leefstijl)coach Fieneke voorstellen om deze techniek op de rug, schouders en/of nek toe te passen. Dit gebeurt altijd in overleg met jou als cliënt.

De werking van cupping

 

Cupping werkt anders dan de ‘normale’ ofwel ‘klassieke’ massagetechnieken. Met cupping wordt de huid namelijk een beetje vacuüm gezogen, waardoor er een trekkende beweging ontstaat.

Hierdoor worden de verschillende weefsellagen ten opzichte van elkaar bewogen en kunnen verklevingen subtiel worden losgemaakt.

Met cupping wordt ook specifiek het laagje bindweefsel rondom de spier, de fascia, gestimuleerd. Tevens wordt lokaal de doorbloeding van de weefsels sterk bevorderd.

Cupping is een slimme methode om op een andere manier een pijnklacht te behandelen.

 

Een ondersteunende techniek

Cuppingtherapie wordt bij Lifestyle Massagetherapie en Coaching (voorheen Lifestyle Massage Noordwijkerhout) ondersteunend ingezet, namelijk in combinatie met andere therapeutische interventies zoals klachtgerichte massage, triggerpointtherapie en technieken uit de fasciatherapie.

Massagetherapeut en (holistisch) coach Fieneke is gespecialiseerd in het verminderen van stressklachten. Fysieke klachtbehandeling als gevolg van stress hoort daar ook zeker bij!

 

Cupping voor doorbloeding en mobiliteit

 

Cupping maakt de verschillende weefsels lekker soepel en beweegt de weefsellagen zachtjes ten opzichte van elkaar. Op de plaatsen waar de weefsels vastzitten, waardoor de doorbloeding en/of de beweging van de weefsels stagneert, willen we precies daar losmaken. Hiervoor is het inzetten van cupping ideaal.

Dit is ook het doel van veel andere massagetechnieken, waarbij cupping een waardevolle aanvulling is. Met cupping worden de huid en het onderhuidse bindweefsel zachtjes naar boven getrokken, terwijl massage de weefsels over het algemeen juist naar beneden duwt.

De combinatie van deze technieken vormt een krachtige combinatie.

 

Myofasciale cupping

De cuppingtherapie van Lifestyle Massagetherapie & Coaching wordt ook wel ‘myofasciale cupping’ genoemd. Bij myofasciale cupping richt de behandeling zich niet alleen op de spieren en het onderhuidse bindweefsel, maar óók op het dunne en waanzinnig sterke laagje bindweefsel genaamd de diepe fascia, ofwel de fascia profundis.

Dit laagje bindweefsel bevindt zich rondom de spieren en zelfs tussen de (groepen van) spiervezels waaruit spieren zijn opgebouwd. Een te strakke fascia wordt vaak vergeleken met een te strakke panty. Dit kan de bewegingsvrijheid van het lichaam aanzienlijk beperken. Het correct behandelen van de fascia wordt tegenwoordig beschouwd als cruciale schakel in de behandeling van veel klachten met betrekking tot pijn en mobiliteit.

Cupping is een slimme methode om verkleefde fascia los te maken van de omringende weefsels. Dit kan leiden tot (aanzienlijke) verbetering van pijnklachten.

Hoewel massagetherapeut Fieneke geen gespecialiseerde fasciatherapeut is, kan ze vaak toch slimme fasciale behandeltechnieken toepassen. Op tijd een cliënt doorverwijzen is ook een mogelijkheid, bijvoorbeeld bij chronische pijnklachten met (te) weinig verbetering, of bij diepe littekens die de weefselmobiliteit beperken.

 

Cupping voelt ook aangenaam

 

Tot slot wil ik graag meegeven dat cupping ook heel aangenaam kan aanvoelen!

Soms krijgen cliënten wel wat rode of paarse plekken van deze techniek. Maar bij een behandeling met beleid kan dat ook ontzettend meevallen! Vaak ook is een zorgvuldige aanpak voldoende om specifieke verklevingen op te lossen en de doorbloeding goed te stimuleren.

Waarbij de behandeling heerlijk ontspannend en prettig kan aan voelen!

Dus heb je fysieke klachten in het bovenlichaam en ben je benieuwd wat cupping voor jou kan toevoegen? Neem dan snel contact op voor de mogelijkheden! 

Op deze laatste foto zie jij mij tijdens een trainig ‘fire cupping’ in 2016. Leuk en leerzaam, maar in mijn praktijk in Noordwijkerhout werk ik absoluut niet met vuur!