Cuppingtherapie bij Lifestyle Massage Noordwijkerhout

 

Cupping is een behandelmethode met uitstekende resultaten. Met cupping kunnen huid en bindweefsel heel effectief worden gestimuleerd, waardoor er snel verbetering bij fysieke klachten kan worden bereikt.

Cupping werkt anders dan de ‘normale’ oftewel ‘klassieke’ massagetechnieken. Met cupping wordt de huid namelijk een beetje vacuüm gezogen, waardoor er een trekkende beweging ontstaat. Hierdoor kunnen de verschillende weefsellagen ten opzichte van elkaar worden bewogen en worden verklevingen verholpen.

Met cupping wordt ook specifiek het laagje bindweefsel rondom de spier (de fascia) gestimuleerd. Tevens wordt lokaal de doorbloeding van de weefsels sterk bevorderd. Een slimme methode om op een andere manier een pijnklacht te behandelen dus.

Cuppingtherapie wordt bij Lifestyle Massage Noordwijkerhout ondersteunend ingezet, namelijk in combinatie met andere therapeutische interventies zoals klachtgerichte massage, triggerpointtherapie en fasciatherapie.

 

Cupping als pijnreducerende techniek

Cupping maakt de verschillende weefsels lekker soepel en beweegt de weefsellagen zachtjes ten opzichte van elkaar. Op de plaatsen waar de weefsels vastzitten, de doorbloeding en/of beweging van de weefsels dus stagneert, precies daar willen we graag losmaken. Hiervoor is cupping inzetten ideaal.

Natuurlijk is dit ook het doel van veel andere massagetechnieken. Myofasciale cupping is hiervoor echter een fantastische toevoeging. Massagetherapeut Fieneke van Lifestyle Massage Noordwijkerhout heeft een aantal trainingen over cupping gevolgd, waarvan die van opleider TriggerpointCoach uit Bussum zonder twijfel de beste was.

 

Myofasciale cupping

In deze training werd namelijk specifiek aandacht besteed aan het cuppen van de fascia, het sterke laagje bindweefsel om de spieren heen. Het correct behandelen van fascia wordt tegenwoordig gezien als dé missing link in het behandelen van veel pijnklachten.

Myofasciaal is de term die dus wijst op het laagje bindweefsel (fascia/fascie) dat om de spieren (myo-) heen zit.

Er wordt vaak gewezen op hoge spierspanning als oorzaak van klachten. Dat komt inderdaad regelmatig voor. Het kan echter óók het geval zijn dat dit laagje bindweefsel, de fascia, zelf een verkleving of samentrekking (contractie) vertoont.

Je kan je de fascia voorstellen als een panty die te strak om de spier gespannen zit. Hierdoor kan de spier niet optimaal functioneren, maar is het tevens niet toereikend om alléén de spier te behandelen.

Cupping is een slimme manier om verkleefde fascia los te maken van de omringende weefsels en hierdoor een verbetering van de pijnklacht te realiseren.

 

Cupping inzetten bij littekens   

Cupping kan trouwens ook littekens versoepelen en minder zichtbaar maken! Het versoepelen van littekens heeft als groot voordeel dat de doorbloeding van de huid op deze plaats beter wordt én er minder aan getrokken wordt. Alle omringende weefsels hebben hier profijt van, inclusief onderliggende spieren. Ideaal!

Massagetherapeut Fieneke van Lifestyle Massage Noordwijkerhout kan littekens tijdens de behandeling extra aandacht geven. Dit is met name van belang wanneer zij mogelijk betrokken zijn met de oorzaak van de te behandelen (pijn)klacht.

 

Cupping voelt ook aangenaam

Tot slot: cupping kan heel aangenaam voelen! 

Het kan wel zijn dat je er wat rode plekken van krijgt, maar het doel is om de cuppingtechnieken met beleid toe te passen. Dat is voldoende om veel verklevingen op te lossen en de doorbloeding flink te stimuleren. 

En, zoals dat over het algemeen voor massagetherapie geldt, dat proces mag best prettig zijn!