Cuppingtherapie

in Noordwijkerhout

 

Cupping wordt bij Lifestyle Massagetherapie en Coaching ingezet als ondersteunende behandelmethode tijdens sessies massagetherapie. Met cupping kunnen de huid en het onderhuidse bindweefsel effectief worden gestimuleerd, waardoor snel verbetering bij fysieke klachten kan worden bereikt.

In het geval van fysieke, stressgerelateerde klachten kan massagetherapeut Fieneke besluiten om deze techniek op het bovenlichaam toe te passen. Dit gebeurt altijd in overleg met jou als cliënt.

De werking van cupping

Cupping werkt anders dan de ‘normale’ ofwel ‘klassieke’ massagetechnieken. Met cupping wordt de huid namelijk een beetje vacuüm gezogen, waardoor er een trekkende beweging ontstaat. Hierdoor worden de verschillende weefsellagen ten opzichte van elkaar bewogen en kunnen verklevingen subtiel worden losgemaakt.

Met cupping wordt ook specifiek het laagje bindweefsel rondom de spier, de fascia, gestimuleerd. Tevens wordt lokaal de doorbloeding van de weefsels sterk bevorderd. Het is een slimme methode om op een andere manier een pijnklacht te behandelen.

 

Een ondersteunende techniek

Cuppingtherapie wordt bij Lifestyle Massagetherapie en Coaching (voorheen Lifestyle Massage Noordwijkerhout) ondersteunend ingezet, namelijk in combinatie met andere therapeutische interventies zoals klachtgerichte massage, triggerpointtherapie en technieken uit de fasciatherapie.

Massagetherapeut en (holistisch) coach Fieneke is gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van klachten gerelateerd aan stress. Lifestyle Massagetherapie & Coaching is een praktijk gericht op ontspanning én verandering bij stressklachten. Klachtbehandeling als gevolg van stress hoort daar wat massagetherapeut Fieneke betreft ook zeker bij!

Cupping voor doorbloeding en beweging

Cupping maakt de verschillende weefsels lekker soepel en beweegt de weefsellagen zachtjes ten opzichte van elkaar. Op de plaatsen waar de weefsels vastzitten, waardoor de doorbloeding en/of de beweging van de weefsels stagneert, willen we precies daar losmaken. Hiervoor is het inzetten van cupping ideaal.

Dit is ook het doel van veel andere massagetechnieken, waarbij cupping een waardevolle aanvulling is. Met cupping worden de huid en het onderhuidse bindweefsel zachtjes naar boven getrokken, terwijl massage de weefsels over het algemeen juist naar beneden duwt. De combinatie van deze technieken vormt een krachtige combinatie. 

Myofasciale cupping

De cuppingtherapie die de klachtgerichte massagetherapie ondersteunt, wordt ook wel myofasciale cupping genoemd. Bij deze vorm van cupping richt de behandeling zich niet alleen op de spieren en het onderhuidse bindweefsel, maar óók op het dunne en waanzinnig sterke laagje bindweefsel genaamd de diepe fascia, ofwel de fascia profundis.

Dit laagje bindweefsel bevindt zich rondom de spieren en zelfs tussen de (groepen van) spiervezels waaruit spieren zijn opgebouwd. Een te strakke fascia wordt vaak vergeleken met een te strakke panty. Dit kan de bewegingsvrijheid van het lichaam aanzienlijk beperken. Het correct behandelen van de fascia wordt tegenwoordig beschouwd als cruciale schakel in de behandeling van veel klachten met betrekking tot pijn en mobiliteit.

Cupping is een slimme methode om verkleefde fascia los te maken van de omringende weefsels. Dit kan leiden tot (aanzienlijke) verbetering van pijnklachten.

Het is echter belangrijk op te merken dat massagetherapeut Fieneke van Lifestyle Massagetherapie en Coaching geen fasciatherapeut is. Vaak kan zij echter wel slimme fasciale behandeltechnieken toepassen óf een cliënt op tijd doorverwijzen naar een expert uit haar netwerk. Dit geldt ook wanneer er sprake is van diepe littekens die de mobiliteit beperken.

Cupping voelt ook aangenaam

Tot slot: cupping kan heel aangenaam aanvoelen!

Soms krijgen cliënten wel wat rode of paarse plekken van deze techniek. Maar bij een behandeling met beleid kan dat ook ontzettend meevallen! Vaak ook is een zorgvuldige aanpak voldoende om specifieke verklevingen op te lossen en de doorbloeding goed te stimuleren.

Waarbij de behandeling heerlijk ontspannend en prettig kan aan voelen!