Ontspanningsmassage heeft een sederende werking. Het woord “sederend” is afgeleid van het Latijnse woord “sedare,” wat “kalmeren” of “tot rust brengen” betekent. Een sederende massage heeft veel gezondheidsvoordelen voor het lichaam. Die zal ik in deze blog bespreken.

 

Kalmerende effecten op lichaam en geest

In de (para)medische context verwijst “sederend” naar het vermogen om te kalmeren, te ontspannen of te sederen. Een sederend effect houdt in dat iets rustgevend is of de neiging heeft om op een kalmerende manier te werken.

Bijvoorbeeld, medicijnen die als sederend worden beschouwd, hebben de eigenschap om kalmerend of slaapverwekkend te zijn. En in het geval van ontspanningsmassage, heeft de term betrekking op de kalmerende en ontspannende effecten van de massage op het lichaam en de geest.

 

Gezondheidsvoordelen van ontspanningsmassage

De sederende werking van ontspanningsmassage door aanraking is een essentieel aspect van de positieve effecten van deze massagevorm op het lichaam en de geest. Het woord ‘sedatie’ verwijst naar het kalmeren of verminderen van opwinding, en dit is precies wat ontspanningsmassage tracht te bereiken.

  • Stimulatie van het parasympatisch zenuwstelsel

Ontspanningsmassage stimuleert het parasympatisch zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor het ‘rust en herstel’-mechanisme van het lichaam. Door aangename aanraking en kalmerende bewegingen tijdens de massage, wordt het lichaam gestimuleerd om in een staat van ontspanning te komen.

  • Hormonale balans

Tijdens een ontspanningsmassage worden hormonen zoals oxytocine, serotonine en dopamine vrijgegeven. Deze ‘feel good’-hormonen dragen bij aan het verminderen van stress en angst, en ze bevorderen een gevoel van welzijn en ontspanning.

  • Vertraging van de ademhaling

Tijdens een ontspannende massage vertraagt de ademhaling van de cliënt meestal. Dit is positief, want een diepere ademhaling activeert het diafragma en stimuleert het parasympathisch zenuwstelsel. Dit leidt tot een algehele vermindering van spanning en stress. Om dit proces bewust te stimuleren, kan een cliënt tijdens de massage ook zelf de ademhaling vertragen. De massagetherapeut kan hierin begeleiden.

  • Verbeterde bloedcirculatie

De massagetechnieken bevorderen een betere bloedcirculatie en zuurstoftoevoer naar de weefsels. Dit helpt bij het afvoeren van afvalstoffen en het optimaliseren van de afgifte van voedingsstoffen aan de cellen, wat bijdraagt aan een algeheel gevoel van ontspanning.

  • Reductie van spierspanning

Ontspanningsmassage richt zich op het loslaten van spanning in de spieren. Door specifieke technieken, zoals strijkingen en knedingen, worden spierknopen verminderd en spieren ontspannen, wat leidt tot een gevoel van lichamelijke verlichting.

  • Bevordering van een goede nachtrust

Door de ontspanning die ontstaat tijdens een ontspanningsmassage, wordt vaak een verbetering van de slaapkwaliteit ervaren. Het stimuleren van het parasympathisch zenuwstelsel en het vrijkomen van slaapbevorderende hormonen dragen bij aan een goede nachtrust.

 

Verbetering van fysiek en mentaal welzijn

Kortom, ontspanningsmassage door aanraking heeft een sederend effect op het lichaam door het activeren van de rustgevende systemen, het verminderen van hormonale stressreacties en het bevorderen van een staat van diepe ontspanning. Deze holistische benadering draagt bij aan zowel fysiek als mentaal én emotioneel welzijn.

Over Lifestyle Massagetherapie & Coaching

Wil je meer weten over massagetherapeut & holistisch coach Fieneke,
kijk dan hier
!

Wil je meer informatie of graag een afspraak maken,
kijk dan hier
!