Gedragsverandering gaat altijd met vallen en opstaan.

Eerst beslis je wat je nieuwe gewoonte zou moeten worden. (Hier kan coaching goed bij helpen!)

Daarna beslis je op welk moment van de dag je deze (dagelijks) gaat proberen te implementeren. Dit kan bijvoorbeeld direct na het opstaan een aantal yoga-oefeningen zijn, of een magnesiumsupplement tijdens het tandenpoetsen voor het slapengaan. Een vast moment werkt het beste, omdat je dan een anker hebt, een herinnering aan je nieuwe handeling!

En als je dan toch vergeet dat je een goed voornemen had en bijvoorbeeld een keer die uitgebreide wandeling tijdens de lunch overslaat… geeft niet! Je kunt gewoon weer opnieuw proberen en blijven oefenen.

 

66 dagen voor een nieuwe gewoonte

Wist je dat een nieuwe gewoonte gemiddeld 66 dagen duurt om aan te leren? Ik citeer je graag uit het boek The ONE Thing dat ik op dit moment aan het lezen ben.

Engels origineel:

[…] “The results suggest that it taken as average of 66 days to acquire a new habit. The full range was 18 – 254 days, but the 66 days represented a sweet spot – with easier behaviors taking fewer days on average and tough ones taking longer. Self-help circles tend to preach that it takes 21 days to make a change, but modern science doesn’t back that up. It takes time to develop the right habit, so don’t give up too soon. Decide what the right one is, then give yourself all the time you need and apply all the discipline you can summon to develop it.” p.59

Nederlandse vertaling:

‘De resultaten suggereren dat het gemiddeld 66 dagen duurt om een nieuwe gewoonte aan te leren. Het volledige bereik was tussen de 18 en 254 dagen, maar de 66 dagen vertegenwoordigen een sweet spot – met de gemakkelijkere gedragsveranderingen die gemiddeld minder dagen kosten en moeilijkere die langer duren.

Binnen de zelfhulp wordt vaak gepreekt dat het 21 dagen duurt om een verandering te maken, maar moderne wetenschap ondersteunt dat niet. Het kost tijd om de juiste gewoonte te ontwikkelen, dus geef niet te snel op. Beslis wat de juiste gewoonte is, geef jezelf dan alle tijd die je nodig hebt en gebruik alle discipline die je kunt oproepen om het te ontwikkelen.’

 

Inspiratie

Gedragsverandering vraagt oefening en dat gaat – zoals altijd – met vallen en opstaan. Ik hoop dan ook dat je dit vallen en opstaan tot een ware kunst kunt verheffen, net als de danser Yoann Bourgeois in deze bijzondere video! 

Over Lifestyle Massagetherapie & Coaching

Wil je meer weten over massagetherapeut & holistisch coach Fieneke,
kijk dan hier
!

Wil je meer informatie of graag een afspraak maken,
kijk dan hier
!