VOETEN. Vaak realiseren we ons niet hoezeer we onze voeten mogen waarderen. Onze voeten dragen ons de hele dag; een uitermate belangrijke taak. Ze maken lopen, rennen en autorijden mogelijk. De flexibele tenen kunnen zelfs taken van onze handen overnemen!

Meerdere zenuwbanen lopen door tot in onze voeten, en de Aziatische tradities geloven dat ook energiebanen (vaak meridianen genoemd) in onze voeten eindigen. Vanuit de voetreflex is de overtuiging zelfs dat je alleen de voeten hoeft te behandelen om het hele lichaam te kunnen behandelen!

Daarnaast onderhouden onze voeten contact met de aarde en helpen ze ons te gronden. Het is om deze redenen dat we goed voor onze voeten mogen zorgen.

 

Waarom sommige mensen altijd koude voeten hebben

De eerste blog van deze reeks gaat over waarom sommige mensen altijd koude voeten hebben. Wist je dat dit een directe relatie heeft met leefstijl én met stress? Daar ga ik in de volgende blog dieper op in.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor vaak koude voeten hebben. Soms betreft het onschuldige factoren, maar het kan ook om meer serieuze medische aandoeningen gaan. Hier zijn enkele redenen waarom sommige mensen (vrijwel) altijd koude voeten hebben:

Slechte circulatie – Een van de meest voorkomende oorzaken van koude voeten is een slechte bloedcirculatie. Wanneer de bloedvaten in de voeten vernauwen, kan er minder warm bloed naar deze gebieden stromen, wat resulteert in koude voeten. (Dit kan ook voor de handen gelden!)

Zittende levensstijl – Een sedentaire levensstijl kan leiden tot koude voeten, omdat regelmatige lichaamsbeweging de bloedcirculatie bevordert. Zitten of staan gedurende lange periodes kan leiden tot minder beweging van de beenspieren en een vertraagde circulatie. Het is daarom erg belangrijk om voldoende te bewegen én regelmatig te veranderen van houding wanneer je langere tijd stil moet zitten of staan.

Stress en angst – Stress en angst kunnen de bloedvaten vernauwen en de bloedstroom naar de voeten beperken, wat kan resulteren in koude voeten.

Daarentegen weet ik uit ervaring dat wanneer je vitaal bent en je leven lekker stroomt, koude voeten vrijwel niet voorkomen. Is het je weleens opgevallen hoe een baby vrijwel altijd warme voeten heeft?

Roken – Roken kan de bloedvaten vernauwen en de bloedstroom verminderen, wat kan bijdragen aan koude voeten. Stoppen met roken is een belangrijke bijdrage aan een gezondere leefstijl!

Ondergewicht – Mensen met een laag lichaamsgewicht hebben vaak minder vetweefsel om hen warm te houden. Dit kan leiden tot koude voeten, zelfs in milde temperaturen. Als je verder gezond bent, dan kun je waarschijnlijk zwaarder worden door anders te gaan eten. Ook hiervoor kan je een leefstijlcoach of diëtiste raadplegen.

Medische aandoeningen – Sommige medische aandoeningen kunnen leiden tot koude voeten, zoals aandoeningen die de bloedvaten aantasten (bijvoorbeeld perifere vaatziekte), diabetes, Raynaud’s ziekte en hypothyreoïdie.

Koude omgeving – Het  is logisch dat je voeten koud aanvoelen in een koude omgeving. Het dragen van warme sokken en geïsoleerd schoeisel kan helpen om dit probleem op te lossen. Dit geldt voor iedereen, niet alleen voor de mensen die al vaak last hebben van koude voeten. Hoewel het natuurlijk ook niet bijdraagt 😉

Slechte schoenkeuze – Ook schoenen die niet geschikt zijn voor koude weersomstandigheden, zoals te dunne of slecht geïsoleerde schoenen, kunnen leiden tot koude voeten. Maar als jij ook in de warmere maanden koude voeten hebt, dan mag je er wel vanuit gaan dat er wat anders aan de hand is…

 

Concluderend

Als je voortdurend last hebt van koude voeten en de oorzaak niet duidelijk is, dan is het verstandig om dit nader te onderzoeken. Je kunt je huisarts raadplegen om eventuele onderliggende medische aandoeningen uit te sluiten. Op basis van die informatie kun je de juiste stappen ondernemen om het ongemak van koude voeten te verlichten.

In de meeste gevallen kunnen eenvoudige aanpassingen in je levensstijl, zoals regelmatige lichaamsbeweging, een gezond dieet, warme sokken en schoenen, én effectief stressmanagement, aanzienlijk helpen om koude voeten te voorkomen. Een vitaal en tevreden leven blijft wellicht de beste remedie!

Hier kan (holistische) coaching een belangrijke bijdrage aan leveren. En een ontspannende massage natuurlijk ook!

Over Lifestyle Massagetherapie & Coaching

Wil je meer weten over massagetherapeut & holistisch coach Fieneke,
kijk dan hier
!

Wil je meer informatie of graag een afspraak maken,
kijk dan hier
!