Heb je weleens gehoord van de ‘parasympathicus’? De parasympathicus is een belangrijk onderdeel van ons autonome zenuwstelsel. Het parasympathische gedeelte van ons (autonome) zenuwstelsel speelt een cruciale rol in het bevorderen van ontspanning, herstel en het behoud van een gezonde balans in ons lichaam.

In deze blog ga ik dieper in op wat de parasympathicus precies is, hoe de parasympathicus werkt en waarom de parasympathische staat zo belangrijk is voor ons welzijn.

En de reden waarom ik dit onderwerp bespreek…? Omdat het zowel in massage als in (holistische) coaching belangrijk is om de parasympathicus te activeren oftewel meer ruimte te geven! Zo zullen je spieren nooit helemaal ontspannen zonder een goede werking van de parasympathicus… En zal je je nooit helemaal fit en vitaal voelen zonder voldoende rust & herstel in jouw lifestyle!

 

Wat is de parasympathicus?

Het autonome zenuwstelsel is verantwoordelijk voor het reguleren van onbewuste lichaamsfuncties, zoals hartslag, ademhaling, spijsvertering en de werking van organen. Het autonome zenuwstelsel bestaat uit twee complementaire takken: de sympathicus en de parasympathicus. Terwijl de sympathicus verantwoordelijk is voor de ‘vecht-of-vlucht’-reactie en het mobiliseren van energie, heeft de parasympathicus een tegenovergesteld effect.

De parasympathicus kan worden beschouwd als het “rust en herstel”-systeem van ons lichaam. Het werkt als een tegenhanger van de sympathicus en bevordert ontspanning, herstel en het behoud van homeostase, de interne balans van het lichaam.

Een treffende manier om dit beeldend uit te leggen, is dat de sympathicus als een gaspedaal functioneert en de parasympathicus juist als een rempedaal. Het is essentieel dat deze 2 factoren goed met elkaar in balans zijn, waarbij de parasympathicus domineert. Helaas is juist bij de meeste mensen de sympathicus overactief, omdat zij constant ‘aan’ staan.

 

Werking van de parasympathicus

De parasympathicus werkt door het vrijgeven van de neurotransmitter acetylcholine, die signalen doorgeeft aan verschillende organen en weefsels in het lichaam. Deze signalen leiden tot veranderingen in de fysiologische processen en bevorderen een staat van rust en herstel.

 

Enkele belangrijke functies van de parasympathicus zijn:

  1. Verlaging van de hartslag: De parasympathicus vertraagt de hartslag en helpt het hart te ontspannen na perioden van verhoogde activiteit. Dit bevordert een gezonde bloeddruk en vermindert de belasting van het hart.
  2. Bevordering van de spijsvertering: De parasympathicus stimuleert de activiteit van het spijsverteringsstelsel, verhoogt de productie van spijsverteringsenzymen en bevordert de opname van voedingsstoffen uit voedsel. Dit helpt bij een efficiënte verwerking van voedsel en het bevorderen van een gezonde spijsvertering.
  3. Pupilvernauwing: De parasympathicus is verantwoordelijk voor het vernauwen van de pupillen, wat helpt bij het scherpstellen van het zicht op nabije objecten.
  4. Stimulering van speekselproductie: De parasympathicus verhoogt de productie van speeksel, wat belangrijk is voor een goede mondgezondheid en spijsvertering.

 

Waarom is de parasympathische staat zo belangrijk?

De parasympathische staat is essentieel voor het behoud van een gezonde balans in ons lichaam. Wanneer we voortdurend onder stress staan of in een staat van verhoogde activiteit verkeren, kan de balans tussen de sympathicus en de parasympathicus verstoord raken. Dit kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals chronische stress, verhoogde bloeddruk, spijsverteringsstoornissen en slaapproblemen.

Het bevorderen van de parasympathische staat kan helpen bij het herstellen van deze balans en het bevorderen van ontspanning en herstel. Activiteiten zoals meditatie, diepe ademhalingsoefeningen, yoga, wandelen in de natuur en luisteren naar rustgevende muziek kunnen de parasympathicus stimuleren en een gevoel van kalmte en welzijn bevorderen.

 

Conclusie over het belang van de parasympathicus

De parasympathicus is een essentieel onderdeel van ons autonome zenuwstelsel en speelt een cruciale rol bij het bevorderen van ontspanning, herstel en het behoud van een gezonde balans in ons lichaam.

Door activiteiten te ondernemen die de parasympathicus stimuleren, kunnen we de voordelen van ontspanning en herstel ervaren. Het is belangrijk om momenten van rust en ontspanning in ons leven te omarmen om een gezonde en evenwichtige levensstijl te bevorderen.

Een gezonde parasympathische staat is een belangrijke sleutel tot welzijn en vitaliteit!

 

Tot slot

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met massagetherapeut & (leefstijl)coach Fieneke van Lifestyle Massagetherapie & Coaching!