Wat is nu eigenlijk het verschil tussen klachtgerichte massage en triggerpointtherapie?

Enerzijds spreken we hier over het behandelen van triggerpoints.
Anderszijds betreft het de behandeling van (pijn)klachten middels massage.

Triggerpointtherapie kan een onderdeel van klachtgerichte massage zijn, maar klachtgerichte massage is breder dan alleen het behandelen van triggerpoints. 

Wat is triggerpointtherapie?

Triggerpointtherapie en klachtgerichte massage/massagetherapie hebben enige overlap, maar ze zijn niet helemaal hetzelfde.

Triggerpointtherapie is specifiek gericht op het behandelen van triggerpoints. Triggerpoints zijn lokale verkrampingen in de spieren die pijn kunnen veroorzaken, zowel op de plaats waar ze zich bevinden als op andere plaatsen in het lichaam. Dit laatste noemen we afgeleide pijn, ook wel ‘referred pain’ in het Engels.

Precies deze afgeleide pijn maakt het behandelen van triggerpoints soms een uitdagende bezigheid. Want doordat triggerpoints vaak afgeleide pijn veroorzaken, vraagt het een deskundige blik om te pijn terug te kunnen herleiden tot de (spier)oorzaak: het primaire, actieve triggerpoint. Zolang deze niet adequaat behandeld wordt, zul je in meer of mindere mate last blijven houden.

Triggerpoints kunnen ontstaan door overbelasting, stress, slechte houding, letsel of andere factoren. Bij triggerpointtherapie wordt er specifiek behandeld (middels zeer lokale massage) op deze punten om de spanning te verminderen en de pijn te verlichten.

Wil je meer weten? Kijk dan vooral op de kennisbank van één van mijn favoriete opleiders: TriggerpointCoach in Bussum!

 

Wat is klachtgerichte massage?

Klachtgerichte massage behandeld breder dan alleen triggerpoints. Ik (massagetherapeut Fieneke) werk al jaren vanuit 2 basisprincipes: van groot naar klein werken en van oppervlakkig naar diep. Voor het behandelen van de schouder zal ik met klachtgerichte massage daarom ook altijd de rug meenemen, de nek, de schedelrand en de armen, naast natuurlijk zeer zorgvuldig de schouders, het gebied waar de klacht ervaren wordt. Wat speelt daar?

De klacht kán veroorzaakt worden door een triggerpoint, maar kan ook veroorzaakt worden door een irritatie aan een pees, een hoge tonus (hoge spierspanning) van de gehele spier, verklevingen in het bindweefsel, weefselschade aan het bot, etc. Vanuit de klachtgerichte massage kijk ik altijd breder dan alléén naar de mogelijkheid van triggerpoints.

Regelmatig is het ook niet één oorzaak van een (pijn)klacht, maar meerdere, die elkaar misschien ook wel hebben gestimuleerd. Denk hier bijvoorbeeld aan verklevingen in het bindweefsel doordát je minder goed kon bewegen, mogelijk veroorzaakt door een triggerpoint. Het bindweefsel behandelen zónder het triggerpoint behandelen zal dan ook niet voldoende effect hebben. Tijdens een klachtgerichte massage gebruik ik dan ook meerdere technieken in het behandelen van de klacht, met hopelijk een positief resultaat.

Meer weten? Ik heb een uitgebreide opleiding gevolgd bij Esoterra te Bilthoven. Daarnaast heb ik tal van bijscholingen gevolgd, offline en online.

 

Het verschil tussen triggerpointtherapie en massagetherapie

Triggerpointtherapie is dus een onderdeel van klachtgerichte massage/massagetherapie, of kan dat zijn. Klachtgerichte massage echter is breder dan alleen het behandelen van triggerpoints. Denk hierbij o.a. aan het masseren van de gehele spier en het behandelen van verklevingen in het bindweefsel / restricties in de fascia.

Zelf behandel ik triggerpoints altijd als onderdeel van klachtgerichte massagetherapie, waarbij ik dus met een brede blik naar de (pijn)klacht kijk. Ook het aanbrengen van correcties in de houding (meestal stuur ik daarvoor door naar een oefentherapeut) of het coachen op ontspanning kan een onderdeel van de behandeling zijn.