In ons dagelijks leven worden we vaak overspoeld door taken, verantwoordelijkheden en keuzes. Soms lijkt het alsof alles tegelijk moet gebeuren. In deze gevallen is het belangrijk om goed prioriteiten te kunnen stellen, wat een hele uitdaging kan zijn.

Een nuttig hulpmiddel is om jezelf dan de volgende vraag te stellen.

“Moet ik dit nu doen?”

Eigenlijk betreft het hier 4 vragen met dezelfde woorden, omdat door het verleggen van de klemtoon ook de betekenis verschuift.

Zo vormt de vraag “Moet ik dit nu doen?” een leerzame benadering voor zelfreflectie op het aspect van tijd en jouw prioriteiten. Uiteraard kan deze vraag ook in een coachgesprek de leidraad zijn.

Ik loop de 4 vragen kort langs.

 

‘MOET ik dit nu doen?’

De eerste vraag dwingt ons om kritisch na te denken over de noodzaak van de taak op zichzelf. Is het echt essentieel op dit moment, of is dat slechts een kwestie van perceptie? Stel dat het niet verplicht is en dat ik een keuze heb, is de volgende vraag daarom ook ‘WIL ik dit eigenlijk wel?’

Soms is het de vraag of de taak überhaupt gedaan moet worden, zoals strijken of een complex gerecht maken. En je kan je verplicht voelen om naar een afspraak te gaan, maar is dit wel een kwestie van moeten?

De vraag ‘MOET ik dit nu doen?’ kan helpen om onnodige druk te verminderen door te erkennen dat niet alles een onmiddellijke en noodzakelijke vereiste is. Sommige zaken kunnen wachten tot morgen, of volgende week, of zelfs nooit. Dat geeft direct rust en ruimte voor de taken die nu wel echt belangrijk zijn.

 

‘Moet IK dit nu doen?’

Hier draait het om persoonlijke betrokkenheid en verantwoordelijkheid. Zijn wij de juiste persoon voor deze taak, of kunnen we deze aan iemand anders delegeren? Moet IK deze taak doen, of is het eigenlijk de verantwoordelijkheid van jouw partner of collega?

Voor mij persoonlijk is het online bestellen van de boodschappen ook een voorbeeld van uitbesteden. Hoewel het misschien iets duurder is, levert het mij veel tijd op als de winkel mijn boodschappen doet en bezorgt. Ikzelf ben er daardoor veel minder tijd aan kwijt.

Het erkennen van onze eigen rol in het geheel is cruciaal om te voorkomen dat we overladen raken met taken die beter aan anderen kunnen worden overgelaten.

 

‘Moet ik DIT nu doen?’

Deze vraag richt zich op de specifieke aard van de taak. Is dit de meest dringende taak op dit moment, of zijn er andere zaken die beter eerst kunnen worden opgepakt?

Deze vraag helpt om prioriteiten te stellen binnen de taken die voor ons liggen, waardoor we effectiever kunnen werken.

 

‘Moet ik dit NU doen?’

De laatste vraag brengt de urgentie in perspectief. Niet alles is even dringend, en soms kunnen taken wachten.

Door de factor van timing toe te voegen, kunnen we een beter begrip krijgen van de echte dringendheid en beslissen of het nu het meest geschikte moment is om de taak aan te pakken.

 

Conclusie over de 4 coachvragen

Door deze vier coachvragen te integreren in onze dagelijkse besluitvorming, kunnen we een helderder inzicht krijgen in onze prioriteiten en effectiever omgaan met onze tijd.

Het is een oefening in bewustzijn en zelfbeheersing, waardoor we in staat zijn om doelgerichter en evenwichtiger te handelen in een wereld vol afleidingen en eisen.

Over Lifestyle Massagetherapie & Coaching

Wil je meer weten over massagetherapeut & holistisch coach Fieneke,
kijk dan hier
!

Wil je meer informatie of graag een afspraak maken,
kijk dan hier
!