Vandaag mocht ik een pas bevallen jonge vrouw een fijne massage op lokatie geven. Wat een slim kraamcadeau en wat een mooie ervaring! In dit artikel vertel ik jou graag meer over wat postnatale massage is en vooral ook waarom postnatale massage een heel goed idee is!

 

Wat is een postnatale massage?

Een postnatale massage is een waardevolle aanvulling in de kraamtijd en tijdens het ontzwangeren. Postnatale massage is een massage ná (post) de geboorte (nataal). Waar massage tijdens de zwangerschap steeds meer bekendheid krijgt en populairder wordt, realiseren vrouwen zich vaak onvoldoende dat massage hen ook kan ondersteunen in de periode (direct) na de bevalling.

Gedurende de zwangerschap heeft het lichaam veel veranderingen doorgemaakt. Toen kwam de bevalling, die voor veel vrouwen behoorlijk belastend is. Dan is de langverwachte baby er eindelijk er en verandert er wéér van alles. Zowel fysiek als mentaal mag er weer een nieuwe balans gevonden worden.

Na de bevalling kan het lichaam zich gaan herstellen van de afgelopen 9 maanden. De hormoonbalans verandert weer, de gewrichten worden weer steviger, eventueel vastgehouden vocht wordt afgevoerd en de lichaamshouding past zich opnieuw aan nu de buik weer haar meer gebruikelijke proporties aanneemt.

Ondertussen mag er in je relatie en/of gezin een nieuwe balans gevonden worden nu er zich een nieuw gezinslid heeft aangediend (en soms zelfs meerdere tegelijk!). Hongerige en huilende baby’s zorgen daarnaast ook voor gebroken nachten, wat de veelheid aan emoties van de jonge moeder nog intenser maakt.

 

Voordelen van postnatale massage

Er zijn heel veel voordelen aan het ondergaan van een massage na de zwangerschap. Hieronder volgt een opsomming van een aantal positieve effecten van postnatale massage: 

– een belangrijk moment voor jezelf

Massage na de bevalling helpt de moeder in het herstelproces, zowel fysiek als mentaal/emotioneel. Het is een moment van bewuste aandacht voor haarzelf, juist in een tijd waarin bijna alle aandacht naar het kindje gaat. Dit is heel waardevol, want hoe beter de moeder voor zichzelf weet te zorgen, hoe meer zij er weer voor haar kindje kan zijn.

– ondersteuning van het herstelproces

Het lichaam van de moeder heeft veel meegemaakt in de afgelopen periode en mag daar nu van gaan herstellen. Alle klassieke voordelen van de massage gelden hier, zoals: een gevoel van ontspanning, versoepeling van de spieren, betere doorbloeding, afvoer van afvalstoffen, kalmeren van het zenuwstelsel.

– een ontspannen zenuwstelsel en betere hormonale balans

Het kalmeren van het zenuwstelsel heeft grote voordelen, zowel fysiek als mentaal en emotioneel. Een ontspannen zenuwstelsel betekent namelijk meer ontspanning en minder pijn. In een rustiger lichaam kan ook veel gemakkelijker een gezonde nieuwe hormonale balans gevonden worden door het lichaam.

– minder stresshormonen

Weinig nachtrust zorgt ook voor de productie van meer stresshormonen, met name adrenaline. Dit kan voor een vicieuze cirkel zorgen… Overdag doet het lichaam extra haar best om wakker te blijven waardoor het ’s nachts automatisch minder goed kan slapen door alle stresshormonen in het bloed. In combinatie met het alert blijven op signalen van baby en nachtvoedingen kan dit een behoorlijke uitputtingsslag worden. Een liefdevolle massage kan helpen om dit patroon te doorbreken.

– rust en ontspanning ook voor een succesvolle borstvoeding

Rust & ontspanning zijn ook belangrijke voorwaarden voor een succesvolle borstvoeding als je daarvoor kiest. Massage helpt om spanningen los te laten en het lichaam weer lekker te laten stromen. Veel vrouwen hebben na de bevalling last van nek- en schouderklachten, onder meer door het vele tillen en het voeden. Ook daarvoor is massage een aangewezen en fijne behandelmethode.

 

Meer informatie over postnatale massage

Vind je het leuk om meer te leren over waarom postnatale massage zo’n waardevolle aanvulling in de kraamtijd en daarna is? Luister dan eens naar deze fijne podcast op Spotify!

In deze podcast wordt ook verteld dat massage ná de bevalling misschien nog wel een beter idee is dan massage tijdens de zwangerschap. Want hoewel een zwangerschapsmassage heerlijk kan zijn tegen vervelende zwangerschapskwaaltjes en fijne ontspanning kan geven, een postnatale massage kan helpen om de vele veranderingen na de geboorte van het kindje een plek te geven en het herstel te ondersteunen.

 

Ideaal kraamcadeau

Gun jij jouzelf ook zo’n fijne ervaring? Massagetherapeut Fieneke van Lifestyle Massage Noordwijkerhout verwelkomt jou graag!

Helaas kan ik door drukte in mijn praktijk niet meer op lokatie werken. Maar als iemand in jouw omgeving even op baby wil passen, kan jij een uurtje heerlijk ontspannen! Zelf vind ik een uur een mooie tijd voor een postnatale massage.

Lifestyle Massage Noordwijkerhout is in het bezit van een mooie massagetafel met borstuitsparing en eventueel ook met een uitsparing voor een gevoelige buik. Hierdoor kunnen ook vrouwen met stuwing en andere gevoeligheden comfortabel liggen.

Wil je graag een postnatale massage cadeau doen? Uitstekend idee! Ik verkoop cadeaubonnen óf je kan vooraf een massage betalen voor de kraamvrouw en dan verwacht ik haar op het afgesproken moment. Dit wordt altijd erg gewaardeerd! 

Voor meer informatie ben ik ook altijd bereikbaar op 06-19377447. Laat alsjeblieft een voicemail achter, dan bel ik zo spoedig mogelijk terug!

 

P.S. Een massage voor de hardwerkende jonge vader kan natuurlijk ook een heel goed idee zijn! Ook voor de partner verandert er héél véél in deze tijd en als de vader goed voor zichzelf zorgt kan hij vervolgens weer nog beter voor moeder en baby zorgen. Mooi hoe dat werkt! <3

Podcast 'Postnatale Massage'

met De Massage Podcast | Luister op Spotify