Zwangerschapsmassage

 

Zwangerschapsmassage is een heerlijke en veilige manier om in en tijdens de zwangerschap te ontspannen. In verwachting zijn doet veel met het vrouwenlichaam. Er verandert van alles…!

 • De hormonen gieren door je lichaam.
 • Je komt kilo’s aan…
 • …waardoor het zwaartepunt van je lichaam verandert.
 • Tegelijkertijd verweken je normaal zo stevige gewrichten door het hormoon ‘relaxine’ om ruimte te maken voor de bevalling.
 • Je kunt last krijgen van allerlei kleine en grote klachten, zoals jeuk, rare dromen, rugklachten, vocht vasthouden en bekkeninstabiliteit.
 • Tevens mag jij je mentaal en emotioneel voorbereiden op een enorme verandering in jouw leven…

 

Het is belangrijk te ontspannen!

Juíst tijdens de zwangerschap is het daarom belangrijk om goed te ontspannen. Hoe meer ontspannen jij bent, hoe beter het kindje in jouw buik heerlijk rustig kan groeien.

Het kindje in jouw buik krijgt dan alle ruimte om zijn plek in te nemen. En door goed te ontspannen bespaart jouw lichaam energie, waarvan jouw kindje weer volop kan profiteren. 

 

Verhoogd lichaamsbewustzijn

Het voordeel van massages tijdens de zwangerschap is dat het jou helpt ontspannen én dat jij je steeds beter bewust wordt van wat er speelt in jouw lichaam. Waar houd jij spanning vast? Hoe voelt dat?

Door je bewust te worden van de spanning in jouw lichaam, kan je ook actief oefenen met deze spanning loslaten. Dat is heel nuttig, want bij de bevalling wil je ook graag zoveel mogelijk ontspanning bereiken. Hiervoor zijn onder meer ademhalingsoefeningen die jou extra kunnen helpen.

Daarnaast kan het heel fijn zijn om zwangerschapsyoga te volgen (zie het blok hieronder) of bijvoorbeeld een cursus hypnobirthing of haptotherapie voor zwangeren. Ik raad het absoluut aan om je bewust voor te bereiden op de bevalling. Zwangerschapsmassage is daar een heel laagdrempelig voorbeeld van.

 

Belangrijke informatie over de zwangerschapsmassage

Massagetherapeut Fieneke van Lifestyle Massage Noordwijkerhout biedt zwangerschapsmassage aan van het begin van de zwangerschap tot in de laatste dagen.

Soms wordt er gezegd dat de eerste 12 weken van de zwangerschap een contra-indicatie voor massage zijn. Medisch gezien zijn hier geen bewijzen voor en hoef jij je geen zorgen te maken. Máár het is wel belangrijk je te realiseren dat er in de vroege stadia van een zwangerschap relatief vaak iets mis kan gaan. Het is belangrijk dat Lifestyle Massage Noordwijkerhout daar dan niet de schuld van krijgt. Dus áls je voor een massage in de eerste weken van je zwangerschap kiest, dan is het heel belangrijk dat jij het direct aangeeft als het niet goed voelt. Massagetherapeut Fieneke zal ook altijd met veel beleid te werk gaan. Vertrouw je het toch niet? Stel je massage dan nog even uit tot het 2e trimester.

Zolang je buik nog niet te groot is, kunnen wij de massage in buikligging doen. Tot een week of 34 is dit vaak nog mogelijk op een speciale zwangerschapstafel, waar een uitsparing voor de buik en de borst in is gemaakt. Bij een grotere buik, bij vervelende bekkenklachten óf wanneer jij dat sowieso prettiger vindt, mag jij tijdens de massage op je zij liggen. Je houding wordt dan met kussens ondersteund. Dit is een gebruikelijke en prettige manier om zwangere vrouwen te masseren.

De regel bij zwangerschapsmassage is altijd: het móet goed voelen! Doet het dat niet, dan veranderen we van aanpak. Het zwangere lichaam vraagt om liefdevolle aandacht en zorgvuldigheid.

Dit geldt ook voor het aanraken van jouw buik: vindt je dat fijn, dan maken we via de buik contact met jouw kindje. Wil je dat liever niet, dan is dat ook helemaal prima!

 

Behandeling van klachten in de zwangerschap

Uiteraard kan ik extra aandacht aan jouw rug/schouders/bekken/benen/voeten besteden, afhankelijk van wat jij nodig hebt. Dan combineren we de ontspanning met het verminderen van lichamelijke ongemakken, wat ook zeer prettig kan zijn…! Bij ernstige klachten zoals bekkeninstabiliteit is het uiteraard ook raadzaam om een specialist te raadplegen.

Bij emotionele klachten heb ik natuurlijk een luisterend oor voor jou. Deze aandacht in combinatie met een fijne aanraking kan zeer helend zijn. Laat mij alsjeblieft weten wat jij nodig hebt en wat ik misschien voor jou kan betekenen.

 

Tot slot

Geniet van jouw zwangerschap! Het is soms een zware periode, maar vooral ook een heel bijzondere! Er groeit een nieuw leven in jou! <3

Door de zwangerschap van mijn lieve dochter Nika ben ik het vrouwenlichaam nog zoveel meer gaan waarderen!

Hoe wonderlijk is het, dat wij vrouwen op deze manier het leven mogen doorgeven. Heel mooi vind ik het dan ook om met een zwangerschapsmassage op mijn beurt even voor jou te mogen zorgen.

Mondkapjes vrijwillig!

 

Mondkapjes zijn bij Lifestyle Massage Noordwijkerhout vrijwillig. Dit is conform de mondkapjesplicht zoals de overheid die heeft gepubliceerd op 30 november 2020.

Als behandelaar ben ik altijd bereid om een mondkapje te dragen als jou dat een veiliger gevoel geeft. Jij als cliënt hoeft dit niet te doen wanneer jij dit niet prettig of comfortabel vindt, bijvoorbeeld wanneer je met je gezicht naar beneden in een hoofdsteun ligt. Uiteraard zorg ik ook voor goede ventilatie en hygiëne in de praktijkruimte.

In het blog op deze website licht ik deze informatie graag met feiten toe.

Postnatale massage

 

De tekst over postnatale massage volgt snel. Lees hier alvast het blogartikel over de vele voordelen van een goede massage in de kraamweek of daarna.

 

 

Verschillende namen...

 

Ikzelf gebruik meestal de term postnatale massage, maar sommige mensen gebruiken andere termen, te weten:

* postpartum massage

* kraammassage

Uiteraard betreft dit allemaal dezelfde soort massage, namelijk een herstellende en rustgevende massage kort ná de bevalling. Lees in dit blogartikel meer over

kraammassage Noordwijkerhout
//
postpartummassage Noordwijkerhout
//
postnatale massage Noordwijkerhout !!

Zwangerschapsyoga

 

Tijdens je zwangerschap is bewust bewegen heel belangrijk. Zwangerschapsyoga is hiervoor een  prettige  manier.

En meer dan dat! Zwangerschapsyoga geeft jou de gelegenheid om in een veilige omgeving contact te maken met het kindje in je buik. Daarnaast wordt er in de yogalessen veel aandacht aan ademhalingstechnieken besteed. Van deze kennis zal jij later tijdens de bevalling zeker profiteren.

Zwangerschapsyoga is een echte aanrader dus!

 

Yococo in Hillegom

Een fijne yogadocente in mijn netwerk is Linda Zeestraten van Yococo in Hillegom.

Zij heeft haar lessen zwangerschapsyoga Birth-flow genoemd. Hierin komen verschillende elementen aan bod:

 • Werken aan kracht en stabiliteit in jouw lichaam vóór, tijdens en na de zwangerschap
 • Contact maken met jouw lichaam en het kindje in jouw buik
 • Vertrouwen, overgave, rust, ontspanning en flow in je lichaam ervaren
 • Je voorbereid voelen op de bevalling in vertrouwen met ademhalingsoefeningen
 • Deel jouw tips, vragen en ervaringen met een fijne groep vrouwen

 

Zwangerschapsyoga is ook heerlijk in combinatie met een aantal fijne massages tijdens de zwangerschap. Zo zorg jij het beste voor jouw lichaam en blijf jij zo goed mogelijk ontspannen. Dit geeft het kindje in jouw buik de ruimte om rustig te groeien en straks met vertrouwen geboren te worden. Wat mooi! Wat fijn! Aanrader!