Lifestyle Massagetherapie & Coaching

Postnatale massage

Noordwijkerhout

Voor een goed herstel in de kraamtijd

Kraammassage Noordwijkerhout

 

Postnatale massages zijn massages die plaatsvinden in de periode kort na de bevalling, ook wel bekend als de kraamtijd. Andere termen voor postnatale massage zijn kraammassage of postpartummassage.

De kraamtijd verwijst naar de periode na de bevalling waarin de moeder herstelt en de ouders zich aanpassen aan het ouderschap. Het kan heerlijk zijn om dan een massage te ontvangen. Een ontspannende, zachte massage kan al in de eerste dagen na de bevalling.

Momenteel werkt massagetherapeut en holistisch coach Fieneke niet op lokatie.

Zelfzorg in de kraamtijd is belangrijk

 

Voor de meeste nieuwe ouders is dit is een uitdagende tijd, zowel fysiek als mentaal. De komst van een baby in je gezin brengt vrijwel altijd ingrijpende veranderingen met zich mee. Bovendien krijg je meestal minder slaap, terwijl je als moeder ook nog lichamelijk moet herstellen van de zwangerschap en bevalling. Dat kan behoorlijk pittig zijn.

Daarom is het tijdens de kraamtijd erg belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen!

Tijdens de kraamtijd staat je leven al snel in het teken van de baby en diens behoeften. Hierbij plaats je gemakkelijk je eigen behoeften op de achtergrond en functioneer je tijdelijk op adrenaline. Hierdoor voel je vaak de vermoeidheid in je lichaam niet direct. Desondanks raak je wel langzaam uitgeput.

Om deze adrenalinespiraal te doorbreken is het verstandig om op tijd actie te ondernemen. Massage is hiervoor een bijzonder effectief middel!

 

Ontspannen in de kraamtijd

Een professionele massage gedurende de kraamtijd biedt je een moment van bewuste aandacht en ontspanning. De massage verlicht spanningen en pijntjes, stimuleert het fysieke herstel, remt de aanmaak van adrenaline en bevordert een goede nachtrust. En wanneer jij je goed voelt, is de kans groot dat je baby hier ook positief op reageert.

Dit zijn verschillende redenen waarom een kraammassage gunstig is:

  • Het bevordert het herstel van je lichaam na de zwangerschap en bevalling.
  • Het vermindert spanning in de nek en schouders, veroorzaakt door het voeden en tillen van de baby.
  • Het stimuleert de aanmaak van het ‘knuffelhormoon’ oxytocine en het ‘gelukshormoon’ serotonine…
  • … wat zowel jouw welzijn verbetert als de hechting met je baby bevordert.
  • Het vermindert de aanmaak van stresshormonen, wat bijdraagt aan een betere slaap.
  • Diepe ontspanning kan helpen om los te laten en tijdelijk je gedachten uit te schakelen.
  • Het wegmasseren van spanningen kan bevrijdend zijn en nieuwe inzichten bieden.
  • Gepaste aanraking voelt simpelweg heel prettig.

Om deze redenen is een massage tijdens de kraamtijd dus een fantastisch idee! Een postnatale massage biedt je een uur lang onverdeelde aandacht voor jouw lichaam & geest. Een moment om volledig tot rust te komen en op te laden. ♥

Blogs rondom de zwangerschap

 

Ik heb een aantal blogs geschreven over zwangerschapsmassage en zelfzorg rondom de zwangerschap en kraamtijd:

Postnatale massage in regio Noordwijkerhout

Waarom zwangerschapsmassage?

Gezondheidsvoordelen van zwangerschapsmassage

5 fabels over zwangerschapsmassage

Zwangerschapscursus bij More for Moms

 

De waarde van kraammassage

Kiezen voor zwangerschapsmassage wordt steeds gebruikelijker. Het idee is dat je tijdens de zwangerschap ruim de tijd mag nemen om je lichaam te verzorgen en te verwennen. Dit is heel terecht natuurlijk! Bovendien kan zwangerschapsmassage verlichting bieden bij diverse fysieke ongemakken.

Maar wist je dat een massage na de bevalling mogelijk nog waardevoller is?

Hoewel je lichaam niet meer zwanger is, kan de kraamperiode vaak zelfs intensiever zijn dan de zwangerschap zelf. Vooral bij de eerste keer is het echt een uitdaging om je weg te vinden. En met meerdere jonge kinderen in huis is er juist weer weinig tijd voor de noodzakelijke rust.

Juist dan, op die momenten dat je zo druk bent dat je je niet kunt voorstellen dat er nog tijd is voor iets of iemand anders, juíst dan is het buitengewoon belangrijk om even tijd voor jezelf te nemen! Zo kun je op tijd ontsnappen aan de stress en een moment van ontspanning ervaren.

Zodat je op tijd kunt ontsnappen aan de stress en een moment van ontspanning kunt ervaren. Zodat je jezelf niet uit het oog verliest. Want wanneer de moeder ontspannen en in balans is, verloopt het thuis allemaal net wat soepeler. En houd je alles net wat beter vol.

Betere hechting met je baby

Het bewust aanraken van je baby terwijl je zelf ontspannen bent, stimuleert jouw lichaam om de benodigde hormonen aan te maken voor een diepgaande hechting met je kindje.

Bij stress ben je voornamelijk gefocust op de buitenwereld; je reageert op wat er om je heen gebeurt en probeert te ‘overleven’. Dit maakt het erg moeilijk om een zuivere verbinding met anderen te voelen. Vanuit een staat van ontspanning wordt dit daarentegen juist wel mogelijk. Massage helpt hierbij.

Door ontspannen te zijn en in harmonie met jezelf te zijn, ontstaat er veel meer ruimte om een sterke band met je baby op te bouwen. Je lichaam draagt dan bij door de benodigde hormonen te genereren voor een hechte verbinding.

Kortom, een postnatale massage is vrijwel altijd een goed idee!

Tarieven & Openingstijden

 

Postnatale massage kan als massage of als massagetherapie gefactureerd worden.

Sommige zorgverzekeraars vergoeden (deels) de sessies massagetherapie (en coaching) van Lifestyle Massagetherapie & Coaching in Noordwijkerhout.

De tarieven en voorwaarden vind je hier.

En dit zijn de openingstijden van Lifestyle Massage Noordwijkerhout.

 

Een luisterend oor

Naast het ontvangen van een professionele massage, heb je bij massagetherapeut en holistisch coach Fieneke ook de mogelijkheid om je hart te luchten. Een empathisch maar objectief luisterend oor kan vaak heel helend werken! ♥

Fieneke is goed opgeleid als (holistisch) coach en kan jou vragen stellen die je helpen om wellicht vanuit een ander perspectief naar de situatie te kijken. Bij Lifestyle Massage Noordwijkerhout kun je ook ontspannende ademhalingsoefeningen leren.

Hoewel Fieneke geen specifieke training heeft in het begeleiden van postnatale problemen, begrijpen we vanuit de coaching wel hoe belangrijk het is om soms volledige aandacht te ervaren, om gehoord en gezien te worden. Bij Lifestyle Massagetherapie & Coaching is er ruimte voor alle emoties en wordt jouw verhaal met vertrouwelijkheid behandeld.

 

De vader / partner in de kraamtijd

Ook voor de vader/partner is dit een zeer intensieve periode.

De vader kan nu, na de bevalling, voor het eerst echt in contact komen met zijn kindje. Hij zal graag een band willen opbouwen en rustig willen ontdekken wat het beste voor hem en het kind werkt.

Bovendien streven de meeste partners ernaar om de nieuwe moeder goed te ondersteunen. Dit vergt aanzienlijke mentale en fysieke inspanning van de partner.

Een ontspannende massage is daarom absoluut welverdiend!