Postnatale massage

 

Postnatale massage is massage in de periode na de bevalling. Dit is voor de meeste jonge ouders zowel fysiek als mentaal een zeer intensieve tijd en met name bij een eerste kindje ook een tijd van grote veranderingen.

Andere woorden voor postnatale massage zijn kraammassage of postpartummassage.

In veel tradities wordt de kraamperiode gezien als een periode van 40 dagen na de geboorte van het kindje. In deze periode krijgt het lichaam van de moeder de tijd om te herstellen & krijgen de nieuwe ouder(s) en baby de tijd om te wennen aan elkaar en nieuwe routines te ontwikkelen.

 

Behoeftes van de baby vs. van de moeder (en vader)

Wat vaak gebeurt in deze periode is dat alle aandacht naar de baby uitgaat. Het kindje heeft veel behoeftes die door de ouders/verzorgers vervuld moeten worden. Hier kun je onder meer denken aan regelmatig (borst-)voeden, veel slapen en in slaap wiegen, in badje gaan, luiers verschonen, kalmeren tijdens regeldagen, wasjes draaien, etc.

Moeder (en vader) moeten hierdoor vaak hun eigen behoeftes uitstellen. Heel begrijpelijk, maar tegelijkertijd is het ontzettend belangrijk dat de jonge ouders ook goed voor zichzelf zorgen. Want als de ouders zich lekker in hun vel voelen, voldoende energie hebben en dicht bij zichzelf zijn, dan is het ook makkelijker om goed voor de baby te zorgen.

Daarom is een massage in de kraamtijd een goed idee. Een postnatale massage betekent een uur lang alle aandacht alleen voor jou en jouw lichaam. Een moment om weer helemaal tot rust te komen en op te laden.

 

Zwangerschapsmassage vs. kraammassage

Zwangerschapsmassage is een bekende vorm van massage. Het idee is dat je in de zwangerschap ruim de tijd mag nemen om je lichaam te verzorgen en verwennen. Heel terecht natuurlijk, maar wist je dat een massage ná de bevalling misschien nog wel waardevoller is?

Je lichaam is dan wel niet meer zwanger, maar de kraamperiode is vaak nog intensiever dan in verwachting zijn (met name bij de eerste zwangerschap). Vaak lijkt alles om de baby te draaien, maar juist wanneer de moeder ontspannen en in balans is, loopt het thuis allemaal wat soepeler.

 

Betere hechting met je baby

Het bewust aanraken van jouw baby wanneer jijzelf ontspannen bent, zorgt ervoor dat jouw lichaam de benodigde hormonen gaat aanmaken om een diepe hechting met jouw kindje tot stand te brengen.

Bij stress ben je grotendeels op de buitenwereld gericht; je reageert op wat er om je heen gebeurt en probeert te ‘overleven’. Hierdoor is het heel lastig om verbinding met anderen te voelen. Vanuit ontspanning is dit juist wél mogelijk. Massage helpt hierbij.

Vanuit ontspanning en bij jezelf zijn, is er veel meer ruimte om goed te hechten met je baby. Je lichaam helpt je dan mee door de hormonen aan te maken die voor de hechtingsverbinding nodig zijn.

Kortom, postnatale massage is vrijwel altijd een goed idee!

Een luisterend oor

 

Naast de massage mag je ook heerlijk je hart luchten bij massagetherapeut Fieneke. Een objectief luisterend oor kan vaak heel helend werken.

Tevens kan Fieneke als coach jou mogelijk wat vragen stellen die jou op een andere manier naar de situatie laten kijken. Bijvoorbeeld wanneer je baby veel huilt of als er thuis spanningen zijn ontstaan.

Fieneke is niet opgeleid om specifieke postnatale problematiek te begeleiden. Vanuit de coaching echter weten we hoe belangrijk het is om soms volledige aandacht te ervaren, je gehoord en gezien te voelen. Dat kan bij Fieneke van Lifestyle Massage Noordwijkerhout. Alle emoties mogen er zijn én getoond worden, uiteraard in een vertrouwelijke setting.  

Blog over kraammassage Noordwijkerhout

Wil je meer weten? Lees hier het blogartikel over de vele voordelen van een goede massage in de kraamweek of daarna.

Bij vragen mag je natuurlijk ook contact opnemen met massagetherapeut Fieneke van Lifestyle Massage Noordwijkerhout!

De vader/partner in de kraamtijd

 

Ook voor de vader/partner is dit een bijzonder intensieve periode.

De vader kan zijn kindje voor het eerst echt ervaren nu de bevalling is geweest. Hij zal een band met zijn kind willen opbouwen en rustig willen ontdekken wat voor hem werkt.

Daarnaast proberen de meeste vaders de nieuwe moeder goed te ondersteunen. Dit vraagt veel mentale en fysieke inspanning van de vader.
Een ontspannende massage is daarom zeker welverdiend!

Om deze redenen is massage in de kraamtijd een goed idee:

 

  • helpt met het herstel van het lichaam na de zwangerschap en bevalling
  • vermindert de spierspanning in nek en schouders door het vele voeden en tillen
  • stimuleert de aanmaak van ‘knuffelhormoon’ oxytocine en ‘gelukshormoon’ serotonine …
  • … waardoor jij je beter voelt én beter kunt hechten met je baby
  • remt de stresshormonen, waardoor je weer beter kunt slapen
  • diepe ontspanning kan helpen met loslaten, de gedachten in je hoofd (even) uit te zetten
  • het los masseren van spanningen kan bevrijdend werken en nieuwe inzichten geven
  • afgestemde aanraking voelt gewoonweg heel fijn
Openingstijden Lifestyle Massage Noordwijkerhout

Kijk hier voor de actuele openingstijden: https://lifestylemassagenoordwijkerhout.nl/openingstijden/

 

Tarieven Lifestyle Massage Noordwijkerhout

Kijk hier voor de actuele tarieven voor de massages zonder vergoeding door de zorgverzekeraars:
https://lifestylemassagenoordwijkerhout.nl/tarieven-massage/

En hier voor de massages mét eventuele vergoeding:
https://lifestylemassagenoordwijkerhout.nl/tarieven-massagetherapie/

Bij een behandeling massagetherapie besteed ik altijd een deel van de tijd aan intake en gesprek/advies. Een enkele massageafspraak gaat daarom in principe niet via de zorgverzekeraar.

 

Postnatale massage op locatie

Een postnatale massage kan eventueel ook bij jou thuis vinden. Hiervoor is het wel belangrijk dat er voldoende rust en ruimte in huis is, anders werkt de massage vaak niet voldoende ontspannend.

Ik werk tot maximaal 10 kilometer van mijn praktijk in Noordwijkerhout centrum voor een meerprijs van €15 – €20. Een massage op locatie duurt minimaal 1 uur.