Veel mensen hebben regelmatig last van hun nek en schouders. Dit kan zich uiten in een zeurderig of pijnlijk gevoel, je nek minder goed kunnen draaien, of symptomen als hoofdpijn en duizeligheid. Vaak voelt het dan alsof je ‘helemaal vast zit’.

(Klachtgerichte) massage kan goed helpen de spieren weer los te maken, te helpen ont-spannen. Met de juiste oefeningen kun jij er vervolgens zelf voor zorgen dat je vervelende klachten in de toekomst voorkomt.

Er kunnen veel oorzaken zijn van nek- en schouderklachten. Je houding (werk/slaap/algemeen), een ongeluk, mentale of emotionele spanning, intensief of ‘verkeerd’ trainen… Hieronder bespreek ik twee voorbeelden, maar realiseer je dat er veel meer oorzaken kunnen zijn. Ook een combinatie van oorzaken van een klacht is mogelijk trouwens…

 

Oorzaken van nek- en schouderklachten

Soms komen nek- en schouderklachten door een verkeerde houding. Bijvoorbeeld wanneer je onderuitgezakt en met je hoofd teveel naar voren voor langere tijd achter de computer werkt. Werken op een laptop is meestal ook niet de gunstigste houding.

Ook is het mogelijk dat je het te druk hebt, teveel aan je hoofd hebt. Denk hier bijvoorbeeld aan de uitdrukking “een grote last op je schouders dragen”. Heb je veel verantwoordelijkheden en ervaar je (bewust of onbewust) veel stress? Dan is het heel goed mogelijk dat de spieren in je nek en schouders daar met chronische spanning op reageren. Dit geldt trouwens ook voor als je je veel zorgen maakt of verdrietig bent.

Verhoogde spierspanning door stress mag je ook als een signaal van het lichaam zien dat je het misschien iets rustiger aan zou moeten doen. In de praktijk is dit vaak lastig, maar wel het beste advies. Als de oorzaak een verkeerde houding is, dan is het natuurlijk ook verstandig om je (werk)houding te corrigeren. Massage maakt het voor de spieren mogelijk om sneller van de spanning en pijn te herstellen. Daarna kun je gemakkelijker aan nieuwe gewoontes wennen.

Bij Lifestyle Massage Noordwijkerhout geeft massagetherapeut Fieneke jou graag professioneel advies om met kleine stapjes te verbeteren en nieuwe klachten te voorkomen. Massage kan ook een heel waardevolle ondersteuning zijn naar een behandelingstraject bij een fysiotherapeut of een oefentherapeut.

 

Veel spieren in de nek en schouders

De schouders en de nek zijn belangrijke gebieden van het lichaam. Beeld je het volgende maar in:

  • Je hoofd moet de hele dag overeind gehouden worden. Hier zijn veel spieren bij betrokken.
  • Je hoofd moet ook heel veel bewegingen kunnen maken. De spieren lopen daarom alle kanten op, zodat jouw hoofd kan knikken, draaien en buigen.
  • De verschillende spieren reageren continu op elkaar. Als je een verkeerde houding hebt, worden je spieren ongunstig gebruikt en dat heeft een invloed op het hele gebied.
  • Bij stress/verdriet/zorgen zet je onbewust maar continu een beetje spanning op je spieren. Hierdoor worden de spieren de hele dag extra belast. Spieren moeten ook uitrusten, maar in deze situatie lukt de spieren dat te weinig. De doorbloeding wordt minder en geleidelijk zullen er spanningsklachten / pijnklachten ontstaan.
  • De spieren die in het schoudergebied lopen bewegen ook de armen. De armen gebruiken we ontzettend veel gedurende de dag. Hier kunnen ook klachten door overbelasting en houding ontstaan.

Problemen met de nek en schouders zijn een veelgehoorde klacht van mensen die zittend werk achter een computer doen. Maar ook stress en verdriet kunnen op de schouders slaan, omdat het lichaam dan niet goed in staat is te ontspannen en de spieren te laten rusten. In beide gevallen spreken we van overbelasting. En in beide gevallen kan massage een deel van de oplossing van het probleem zijn!