Klankmassage, ook wel klankschalenmassage genoemd. Een onbekende maar vooral bijzondere techniek! Ik geef eerlijk toe dat ik hier niet vaak cliënten voor krijg. (Ik doe zelf ook niet aan actieve promotie…) Maar als er eens een cliënt voor komt, dan is het altijd weer een speciale beleving. Natuurlijk primair voor de ontvanger, maar óók voor mij als klankmasseur.

Vooral de rust die kan ontstaan tijdens een sessie, wanneer de klanken ten diepste ontvangen & ervaren worden, blijft altijd weer indrukwekkend. Afgelopen week mocht ik weer een mooie sessie verzorgen. Ik dacht daarom nog maar eens een blog te schrijven over de kwaliteiten van klankmassage. Dan kon ik nog even nagenieten! <3

 

Wat is klankmassage / klankschalenmassage?

Heb je wel eens van klankmassage gehoord? Massage met klankschalen is een ontspanningsmethode die gebaseerd is op de invloed van klanken & trillingen op en door het lichaam. Peter Hess, een pedagoog en natuurkundig ingenieur, ontwikkelde deze methode op basis van zijn jarenlange ervaring met klank in Nepal en Tibet. De klankmethode wordt voortdurend verdiept en ontwikkeld in samenwerking met professionals en wetenschappers.

De Peter Hess®-klankmethode is gebaseerd op natuurkundige wetten. Zoals een steentje dat in het water wordt gegooid, zorgt elke trilling van de klankschalen voor harmonie in alle cellen van het lichaam. Het heeft een positieve invloed op de parasympathicus, dat is het deel van het autonome zenuwstelsel dat actief is wanneer iemand uiterlijk passief is. Door middel van de klankmassage wordt de spijsvertering gestimuleerd, spieractiviteit geremd en ademhaling en hartslag vertraagd.

De klankmassage is laagdrempelig en daarom uitstekend geschikt voor mensen met chronische pijn en (chronische) stress. Deze methode wordt wereldwijd toegepast in ongeveer dertig landen en wordt inmiddels door diverse beroepsgroepen gebruikt. Ook wordt de methode erkend door verschillende beroepsverenigingen, waaronder die van mij, de VBAG. Om deze reden wordt een klanksessie ook vergoed door de zorgverzekeraars die de massagetherapie van Lifestyle Massage Noordwijkerhout in het algemeen vergoeden.

 

Hoe werkt klankmassage / klankschalenmassage?

Hoe gaat een massage met klankschalen precies in zijn werk? Tijdens een klankmassage blijven de kleren aan, alleen de schoenen gaan uit. Na een kort voorgesprek neemt de ontvanger plaats op de behandeltafel, het liefst in gemakkelijk zittende kleding. De klankmasseur zet klankschalen op en rond het lichaam van de ontvanger. Door zachtjes op de schalen te slaan, ontstaat er een trilling die zowel hoorbaar als voelbaar is. Deze trilling vormt de klankmassage.

 

De hoofdkenmerken van een klankmassage zijn:

– een zachte massage en harmonisatie van het lichaam door klanken
– een positieve beïnvloeding van het bewustzijn
– toename van inzicht, plezier en creativiteit
– versterking van het herstellend vermogen.

Het is een unieke manier om te ontspannen en tot (diepe) rust te komen. Maar… een klankmassage is niet alleen een ontspannende ervaring. Klankschalenmassage kan ook helpen bij het verminderen van stress en pijn!

Het is een methode die steeds meer bekendheid krijgt en internationaal gewaardeerd wordt.

Probeer het eens uit en ervaar zelf hoe fijn een klankmassage kan zijn!

Bron: https://klankpraktijk.nl/ Bij Sylvia Zijlstra in het mooie Sneek heb ik ook mijn opleiding gevolgd.