Kramp in de kuit komt heel veel voor. Regelmatig hoor ik mensen spreken over hoe zij zelfs midden in de nacht wakker worden doordat de kuiten spontaan verkrampen… Het is zó zonde om hier lang mee door te lopen! Want mijn ervaring is dat massage bij kuitkrampen héél erg goed helpt. In deze blogpost vertel ik jou hier meer over.
Wat is kramp?
Kramp is het plotseling en onwillekeurig (= niet bewust aangestuurd) krachtig samentrekken van een spier of spiergroep.
In een normale situatie zijn niet alle spiervezels van een spier tegelijkertijd actief. Een deel van de spiervezels rust & herstelt, terwijl andere aan het werk zijn. Dit zorgt ervoor dat je gedurende langere tijd de spier kunt gebruiken zonder heel vermoeid te raken.
Bij kramp geven de hersenzenuwen verkeerde aansturingen door, die leiden tot het onverwachts en onwillekeurig samentrekken van alle spiervezels tegelijkertijd. Dit is dus een heel krachtige aanspanning van de volledige spier. De uitputting van de spiervezels die dit tot gevolg heeft gaat doorgaans gepaard met pijn.
Kramp kan in alle spieren voorkomen. In dit artikel spreken we over kramp in de kuit, maar ook kramp in de rug (“spit”) komt veel voor. Kramp ontstaat meestal na een zware inspanning (bijvoorbeeld kramp in de kuiten na het sporten), maar kan ook in rust ontstaan.
Wat zijn de oorzaken van kramp?
Er zijn veel mogelijke oorzaken van kramp. In principe is er altijd sprake van een ophoping van afvalstoffen in de kuit, waardoor de kramp niet alleen na inspanning, maar ook spontaan in rust kan ontstaan. (Bijvoorbeeld wanneer je lekker aan het slapen bent.)
Hier volgt nu een opsomming van mogelijke fysieke oorzaken van kramp:
- tekort aan vocht, bijvoorbeeld door veel zweten of te weinig drinken
- verminderde doorbloeding / vernauwde bloedvaten, bijvoorbeeld door roken, door hartproblemen, door kleding, na een zware maaltijd. Dit kan ook met aderverkalking samenhangen
- tekort aan zout (= mineralendisbalans), bijvoobeeld door veel zweten of te weinig zout eten (echt waar!)
- overbelasting, vermoeidheid en uitputting
- tekort aan glucose (= dé basisbrandstof voor de cellen)
- bijwerking van medicijnen
Op basis van deze lijst kun je je voorstellen dat zware inspanning, met name in een warme omgeving, een belangrijke trigger is voor kramp. Je verliest dan immers veel vocht en mineralen door zweet, terwijl je je spieren wel intensief gebruikt. Dit intensieve spiergebruik verbrandt tegelijkertijd veel glucose.
Eerste hulp bij kramp
Op het moment dat je pijnlijke kramp hebt wil je de spier natuurlijk direct helpen ontspannen. Dat doe je door de antagonistische spier aan te spannen. Simpel gezegd is de antagonist de tegenoverliggende spier, de spier die de tegenovergestelde beweging maakt. Denk hier bijvoorbeeld aan biceps = buigen versus triceps = strekken. Als je de antagonist aanspant, dan breng je de verkrampte spier juist op rek.
Doe dit zachtjes, om echte schade aan de spier te voorkomen!
Door de antagonist aan te spannen krijgt ook het centrale zenuwstelsel het signaal door dat het op een verkeerde manier de verkrampte spier aan het aansturen is. Je hersenen zullen dan stoppen met dit signaal doorsturen, waardoor de kramp verdwijnt. Gelukkig maar!
Beter is natuurlijk nog om te voorkomen dat je last gaat krijgen van verkrampte spieren. Voldoende water drinken en een gezond dieet zijn hiervoor van belang. Dit is een complexe zaak. Als je dieper op de oorzaak van je – regelmatige – kramp in wilt gaan, dan kan het nuttig zijn om met een (natuurgeneeskundig) therapeut naar jouw voeding te kijken. Ook kan de manier waaróp je je spieren belast interessant zijn om te onderzoeken.
Als je gaat sporten is een goede warming-up en cooling-down essentieel.
Helaas werken verwarmende én verkoelende sprays eerder averechts dan bevorderlijk, omdat zij niet diep genoeg in de spier doordringen en daardoor het bloed juist naar de huid brengen in plaats van daar waar het bloed nodig is. Daarom is massage en warm houden met kleding (behalve bij kramp door oververhitting natuurlijk!) een veel betere remedie.
Massage bij kramp in de kuit
Wat ik (massagetherapeut Fieneke) voor jou kan betekenen is de kuit heel goed te masseren. Hierdoor help ik om de bloedsomloop te stimuleren en weer beweging in de ‘vervuilde’ en gespannen spieren van de kuit te krijgen.
Een betere toevoer van bloed betekent een grotere toevoer van zuurstof en witte bloedlichaampjes. CO2 en andere verzuring/vervuiling kan hierdoor weer beter afgevoerd worden.
Als je de afvalstoffen in de spier helpt verwijderen, dan zal je veel minder snel een nieuwe krampaanval in de kuit krijgen. Super effectief dus!
Massagetechnieken uit de massagetherapie die ik gebruik om de kuit diep te stimuleren (en daarnaast mogelijk de rest van het been, de voet en/of de heup en onderrug) zijn:
- klassieke massage / sportmassage
- deep tissue technieken
- cupping
- triggerpointmassage
- fasciatherapie
- guasha
- medical taping (in de praktijk blijkt dit wat lastig door het gebruik van olie tijdens de massage)
Warmhouden en de doorbloeding stimuleren helpt ook enorm wanneer jij nachtelijke kuitkrampen hebt. Jij kunt dit dan zelf helpen door te masseren i.e. de doorbloeding te stimuleren en de kuit te verwarmen. Ik kan jou hiervoor geldt ook voor wanneer jij nachtelijke kuitkrampen hebt. Ik kan jou hiervoor praktische tips geven.
Verder is het altijd belangrijk om voldoende te drinken. Overdrijf dit echter ook niet, een liter of 1,5 – 2 zuiver water naast je andere drankjes is voldoende. Zorg ervoor dat je compenseert voor het vochtverlies van actief sporten. En drink liever niet teveel koffie en zwarte thee en wees uiteraard voorzichtig met frisdranken…!
Contact met Lifestyle Massage Noordwijkerhout
Kortom, er is veel aan kramp in de kuit te doen. Massage is mijns inziens een enorm effectieve interventie om het voorkomen van kramp heel snel te doen verminderen. Ik raad echt aan iedereen aan om niet door te lopen met kramp, maar om snel massage te proberen!
Daarnaast kunnen we kijken naar wat jij nog meer tegen de kramp kan doen. Zou er sprake zijn van dehydratatie? Een disbalans van mineralen? (Bijvoorbeeld te weinig natrium, magnesium of kalium?) (Is er ook sprake van algehele spierzwakte of bijvoorbeeld regelmatige hoofdpijn?) Ik kan zeker niet alles behandelen, maar ik kan wel heel slim met jou meedenken.
Kramp in de kuiten valt bij Lifestyle Massage Noordwijkerhout onder het aanbod ‘Klachtgerichte massage‘, ofwel Massagetherapie. Fieneke heeft jarenlang massage en het lichaam bestudeerd en zal altijd haar uiterste best doen jou te helpen!
Neem daarom snel contact op door te bellen/SMS’en/WhatsApp’en naar 06-19377447 of een bericht te sturen op massagenoordwijkerhout@outlook.com.
P.S. de tekst van dit artikel is geïnspireerd op de lesmap van Esoterra, waar ik mijn opleiding tot massagetherapeut heb gevolgd.