De diagnose ‘kanker’ is zeer ingrijpend en heeft een impact op alle aspecten van het leven. Bij de behandeling van kanker komt zoveel kijken…!

Kanker is een heel ruim begrip. Er vallen allerlei soorten van kanker onder deze term, in allerlei gradaties van ernstigheid. Elke patiënt en elk ziektebeeld is dus uniek.

 

Voordelen van massage bij kanker

Wist je dat massage bij kanker heel helend kan zijn?

Massage bij kanker kan een waardevolle ondersteuning zijn in het herstelproces.

Massage bij kanker kan helpen om weer vertrouwen te krijgen in het lichaam. Of om weer een keer een fijn gevoel met je lichaam te ervaren.

Massage bij kanker kan helpen om weer op de gezonde delen van je lichaam te focussen, in plaats van steeds bezig blijven met wat er ziek is aan je lichaam.

Massage helpt om weer te ontspannen. Massage helpt om het parasympatische deel van het zenuwstelstel te activeren. Dit deel van het zenuwstelsel staat voor rust & herstel. Zeker ook tijdens en na de behandeling voor kanker kan het stimuleren van ontspanning door liefdevolle aandacht zeer helend zijn.

 

Kanker als stressvolle diagnose

De diagnose kanker is heel ingrijpend en daardoor zeer stressvol. Je weet immers nooit hoe jouw ziekteverloop zal zijn. Het lichaam zal de kwaadwillende cellen moeten verslaan en dat kost veel energie en kan veel additionele zorgen en onzekerheden geven. Dit heeft een impact op alle aspecten van je leven. 

Dit is een vorm van stress die ook weer ondermijnend voor het immuunsysteem kan werken.

Gelukkig kan massage ondersteunen om weer rust te hervinden en het vertrouwen in het lichaam te versterken. Dit kan al met hele korte massages die met volle betrokkenheid gegeven worden.

 

Massage wordt aangeraden bij kanker

Er is een tijd geweest dat massage bij kanker afgeraden werd. Dit was omdat er toen nog niet zoveel bekend was over hoe tumoren zich uitzaaien in het lichaam. Tegenwoordig is algemeen bekend dat een massage – met beleid – geen negatief effect op de kanker heeft, maar juist een positief effect op het herstelproces en de kwaliteit van leven.

Massagetherapeut Fieneke van Lifestyle Massage Noordwijkerhout heeft tijdens haar opleiding Massagetherapie bij Esoterra in Bilthoven een module ‘Massage bij Kanker’ mogen volgen. Een echte specialisatie heeft zij nog niet gevolgd, hopelijk gaat dat nog eens lukken in de nabije toekomst.

 

Massage bij kanker bij Lifestyle Massage Noordwijkerhout

Dit betekent dat Fieneke waardevolle massages kan geven wanneer er sprake is van lokale kankers, zoals bijvoorbeeld borstkanker. Kankers die het hele lichaam betreffen, zoals kankers van het bloed of het lymfestelsel, daar is Fieneke nog heel voorzichtig mee. Hiervoor kun jij wel een ervaren en gespecialiseerde therapeut zoeken bij het Netwerk voor Massage bij Kanker. Dit raad ik ten zeerste aan!

En als je het interessant vindt, luister dan ook eens naar onderstaande podcast. Niet van mij, maar wat mij betreft erg informatief en prettig om naar te luisteren.

Heb je vragen? Neem dan gerust contact op met Lifestyle Massage Noordwijkerhout!