Wat is het verschil tussen massage en massagetherapie?

 

Het verschil tussen massage en massagetherapie is enigszins artificieel. Onder ‘gewone’ massage schaar ik de massages die min of meer puur op ontspanning gericht zijn en waarin slechts licht een focus op eventuele aanwezige pijnklachten wordt gelegd. Ontspanning is bij deze massages echt het hoofddoel. Deze massages komen nooit in aanmerking voor vergoeding door de zorgverzekeraars.

Massagetherapie omvat de massages van Lifestyle Massage Noordwijkerhout die technischer en/of therapeutischer van aard zijn. Hier werken cliënt en massagetherapeut samen aan het verbeteren van een fysieke op emotionele klacht. Deze massagebehandelingen komen mogelijk in aanmerking voor vergoeding door jouw zorgverzekeraar vanuit het aanvullende pakket, kopje ‘alternatief’. 

 

Toelichting massage

Onder massage schaar ik

  • ontspanningsmassage = een zachtere massage met flow.
    Hier kan wel nadruk op pijnlijke gebieden gelegd worden, maar ik zal hier géén uitgebreide diepgaande behandeling van geven, want dan wordt het een klachtgerichte massage. Klachtgerichte massage valt onder massagetherapie, is technischer van aard en vereist ook een intake.
  • zwangerschapsmassage = fijne ontspanning tijdens de zwangerschap
  • postnatale massage = fijne ontspanning in de periode na de bevalling

Dit zijn de massagevormen waarvoor cliënten regelmatig slechts een of enkele keren komen en waarvoor ik in principe geen medische danwel technische handelingen hoef te verrichten. Je komt binnen, ik vraag heel kort naar contra-indicaties en je gaat heerlijk liggen. Dat is alles! Deze massages komen dus niet in aanmerking voor vergoeding door de zorgverzekeraar. 

 

Toelichting massagetherapie

Onder massagetherapie schaar ik alle massages waarvoor ik meer kennis en technieken zal toepassen. Dit zijn de massages waarbij ik met de cliënt werk aan het behandelen van een fysieke of mentale klacht. Hiervoor zal ik altijd een intake (anamnese) moeten afnemen, om zo meer inzicht in het probleem en de hulpvraag te krijgen.

Voor deze massages zet ik ook meer technische en therapeutische kennis in. Het idee is echt dat wij samen werken aan het verbeteren van jouw welzijn en gezondheid. Hiervoor heb ik jarenlang opleidingen en bijscholingen gevolgd. Deze massagebehandelingen komen daarom ook in aanmerking voor vergoeding door een aantal zorgverzekeraars.

De massagevormen die hieronder vallen zijn:

  • klachtgerichte massage, met gebruik van technieken als triggerpointtherapie, cuppingtherapie en fasciarelease
  • massage bij emotionele klachten, zoals verdriet, burn-out en slecht bij je gevoel kunnen
  • massage bij fibromyalgie en andere chronische pijnklachten

Het gebruik van technieken wordt per massage afgestemd. Mocht je zwanger zijn en graag een aantal sessies massagetherapie afnemen, neem dan contact met mij op.

Natuurlijk is ontspanning altijd een onderdeel van massagetherapie omdat daardoor een massage beter werkt, maar bij massagetherapie kan “puur ontspannen” nooit de hoofdinzet zijn zonder begeleidend onderzoek waarom jij moeite hebt met ontspannen en hoe jij hier in je dagelijks leven stappen in kunt zetten, bijvoorbeeld. Samen gaan we werken aan verbetering, zodat jij hopelijk in het algemeen meer ontspannen zult kunnen leven. 

Mondkapjes vrijwillig!

 

Mondkapjes zijn bij Lifestyle Massage Noordwijkerhout vrijwillig. Dit is conform de mondkapjesplicht zoals de overheid die heeft gepubliceerd op 30 november 2020.

Als behandelaar ben ik altijd bereid om een mondkapje te dragen als jou dat een veiliger gevoel geeft. Jij als cliënt hoeft dit niet te doen wanneer jij dit niet prettig of comfortabel vindt, bijvoorbeeld wanneer je met je gezicht naar beneden in een hoofdsteun ligt. Uiteraard zorg ik ook voor goede ventilatie en hygiëne in de praktijkruimte.

In het blog op deze website licht ik deze informatie graag met feiten toe.