Ik (Fieneke) kan tegenwoordig behoorlijk geraakt worden in een gevoel van onmacht wanneer ik het nieuws lees. Er speelt veel in de wereld, waarbij het gevoel van een onzekere toekomst door de klimaatproblematiek mij vaak raakt. Hoe zal de wereld er over een tijd uitzien? En wat voor een toekomst zal mijn dochtertje kunnen hebben?

Hoewel ik vaak graag mijn kop in het zand zou willen steken, bij wijze van spreken, nodig ik mijzelf steeds uit om toch open te blijven staan voor informatie over wat er speelt in deze wereld. Waarbij ik steeds weer mag voelen hoe ik bij mijzelf kan blijven. Aan veel dingen kan ik immers weinig tot niets doen.

Zo heb ik maar zeer beperkte invloed op de activiteiten van grote bedrijven, behalve natuurlijk andere consumentenkeuzes maken. Unilever echter zal echt niet tot inkeer komen wanneer ik geen shampoo meer van hen koop, bijvoorbeeld… Maar als iedereen dat zou doen? Precies daar lijken we echter nog lang niet te zijn, helaas…

Sec gezien zijn er best veel dingen die wij als mensheid kunnen doen. Maar míjn cirkel van invloed is beperkt. Hoe blijf ik binnen die beperkte mogelijkheden en al gevoelens van onzekerheid & onmacht tóch hoopvol en krachtig? Een uitstekend thema voor inzichtvolle coachingsgesprekken. Als jij je hierin herkent en graag dieper in jezelf wilt onderzoeken, neem dan zeker contact met mij op voor een (kort) traject coaching.

 

Een mooie song van Ayla

De inspiratie voor deze blog kwam door het lied ‘Listen, Water Brings a Message’ van de Britse (ceremoniële) zangeres Ayla. Ik vind het zulke mooie klanken en de beelden van de clip… Soms mooi, soms lelijk, soms verdrietig, soms hoopvol, soms….

Ayla zingt over de aarde, of beter gezegd: over wat de mensheid onze aarde aandoet. Over “a human kind that got lost and forgot what was sacred”. En dat het de hoogste tijd is dat we onze leefstijl aanpassen, omdat hoe wij nu leven niet past bij hoe het leven eígenlijk bedoeld is. (Mijn interpretatie.)

Interessant vind ik ook dat Ayla de aarde laat spreken en dat de aarde zegt dat ze snel zal kunnen herstellen. Ik vraag mij af: is dat echt zo? Dat zou wel fantastisch zijn natuurlijk! Ayla zingt dat de aarde zegt “do not focus your energy on saving me” máár ons mensen vraagt “bring the change to your hearts first”. Zou dat de oplossing zijn?

Dat het voor mensen cruciaal is om wonden te helen, zowel individueel als collectief, daarvan ben ik persoonlijk overtuigd. En ik hoop van harte dat dat ook genoeg zal zijn om als mensheid, sámen met het dierenrijk, nog lang van deze mooie planeet te kunnen genieten.

 

Listen, Water Brings a Message

The lights in the sky tell the story
Of a tribal people that listened to the voice of the Earth
The fires on the land tell the story
Of a Human kind that got lost and forgot what was sacred

Mother water brings her message
Wake up and remember our birth rite belonging to the Earth
If you don’t stop sleeping
If you don’t come home soon
Then there is not long left now
There is not long left now, there is not long left

She said my dear child, do not worry about me
I recover quickly with the song of the birds and the love of the trees
With prayers moving around the Earth, I regain balance with your tears
So remember your songs, do not focus your energy on saving me

Listen, listen, listen and learn
Bring the change to your hearts first
All of us, Ancestors, Soil, Water, Plants, Airs and Animals
Are calling you humans to us, so we can save you

Oh sacred beauty, Oh sacred beauty
Open your heart, to what love truly is
You were loved all along, always have been and forever shall be
By all of us who you think that you are saving

Wake up come home, remember in your bones, that you belong to Life