Zwemmen is een van de meest populaire vormen van lichaamsbeweging ter wereld, en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Het is een sport die geschikt is voor mensen van alle leeftijden en van alle fitnessniveaus. Ook biedt zwemmen tal van gezondheidsvoordelen. In dit artikel zal ik de belangrijkste redenen bespreken waarom zwemmen zo gezond is.

Cardiovasculaire gezondheid

Zwemmen is een uitstekende manier om de gezondheid van jouw hart en bloedvaten te verbeteren. Het verbetert je cardiovasculaire uithoudingsvermogen en vermindert het risico op hart- en vaatziekten. Omdat zwemmen een low-impact sport is, is het ook geschikt voor mensen met gewrichtsproblemen.

 

Spierkracht en flexibiliteit

Zwemmen is een full-body workout die alle grote spiergroepen traint. Het helpt bij het opbouwen van spierkracht en verbetert de flexibiliteit van je lichaam. Omdat zwemmen een low-impact sport is, is het ook minder belastend voor de gewrichten dan sommige andere vormen van lichaamsbeweging.

 

Vermindert stress en verbetert de stemming

Zwemmen kan helpen bij het verminderen van stressgevoelens. Het is een ontspannende activiteit die kan helpen bij het verminderen van spanning in de spieren en het verbeteren van de stemming. Bovendien heeft het water een kalmerend effect op veel mensen.

 

Gewichtsbeheersing

Zwemmen is een geweldige manier om calorieën te verbranden en kan helpen bij gewichtsbeheersing. Omdat het een full-body workout is, verbrandt zwemmen meer calorieën dan verscheidene andere vormen van lichaamsbeweging.

 

Verbeterde slaap

Zwemmen kan helpen bij het verbeteren van de slaap. Het is een ontspannende activiteit die kan helpen bij het verminderen van stress en spanning. Meer ontspanning  leidt doorgaans tot betere & diepere slaap.

 

Verbeterde cognitieve functie

Zwemmen kan ook helpen bij het verbeteren van de cognitieve functie. Onderzoek heeft aangetoond dat zwemmen kan helpen bij het verbeteren van de hersenfunctie en het verminderen van de cognitieve achteruitgang bij ouderen. Beweging in het algemeen is belangrijk voor de gezondheid van de hersenen.

 

Verlicht klachten van de menopauze

Opvliegers zijn een veelvoorkomend symptoom van de menopauze, en kunnen erg ongemakkelijk zijn. Zwemmen kan helpen bij het verminderen van de frequentie en intensiteit van opvliegers. Het koele water kan helpen bij het reguleren van de lichaamstemperatuur en het verminderen van opvliegers.

 

Verbeterde ademhaling

Diverse zwemtechnieken vereisen een goede ademhalingstechniek (zoals de borstcrawl), wat kan helpen bij het verbeteren van de longfunctie. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de ademhaling bij mensen met astma.

 

Conclusie

Zwemmen is een uitstekende manier om fit en gezond te blijven, of om weer conditie op te bouwen. Het biedt tal van gezondheidsvoordelen, waaronder het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid, spierkracht en flexibiliteit, het verminderen van stress, gewichtsbeheersing, verbeterde ademhaling, verbeterde slaap en verbeterde cognitieve functie. Of je nu een beginner bent of een ervaren zwemmer, zwemmen kan voor iedereen een waardevolle bijdrage leveren aan een gezond beweegpatroon.

 

Leefstijlcoaching en/of beweegcoaching

Ben je geïnteresseerd in het verbeteren van je leefstijl, al dan niet door specifiek je beweegpatroon te verbeteren? Overweeg dan eens een traject leefstijlcoaching of beweegcoaching van leefstijlcoach (en massagetherapeut) Fieneke Rozema!