Beweegcoaching

 

ter vermindering van stressklachten.

Beweegcoaching in Noordwijkerhout

 

Coaching op bewegen kan een onderdeel zijn van de trajecten die Lifestyle Massagetherapie & Coaching aanbiedt. Massagetherapeut en holistisch (leefstijl)coach Fieneke is gespecialiseerd in het (blijvend) verminderen van stressklachten. Wanneer een traject zich daarvoor richt op verandering van leefstijl, dan hoort kijken naar jouw beweegpatroon daar zeker bij!

Want een gezonde leefstijl is essentieel voor een vitaal en tevreden leven, waar stress slechts een bescheiden rol in speelt. En voldoende bewegen is een essentieel onderdeel van een gezonde leefstijl.

Beweegcoaching richt zich daarom op de vraag hoe jij, letterlijk, in beweging kunt komen.
Wat heb jij nodig om meer en/of anders te bewegen?
En welke beweegvormen passen het beste bij jou?

Hallo, mijn naam is Fieneke!

 

Ik ben gespecialiseerd in het verminderen van stressklachten.

Daarvoor ben ik opgeleid als (erkend) massagetherapeut, holistisch coach, leefstijlcoach, pijn- en leefstijlspecialist, ademcoach, klankmasseur en professional organizer.

Al deze disciplines kunnen een rol spelen in het blijvend verminderen van stress in jouw leven.

Wil je meer over mij weten? Op deze pagina stel ik mij uitgebreid voor.

 

Veel redenen om te bewegen

Allereerst is voldoende lichaamsbeweging van essentieel belang voor een gezond en vitaal leven. Om deze reden zijn in Nederland de ‘beweegrichtlijnen‘ opgesteld door het Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Bewegen is één van de vijf BRAVO-factoren, die de basis van een traject leefstijlcoaching vormen.

De BRAVO-factoren zijn: (meer) Bewegen, (niet) Roken, (matig gebruik van) Alcohol, (gezonde) Voeding en (voldoende) Ontspanning (& Slaap).

Zoals gezegd is (leefstijl)coach Fieneke gespecialiseerd in ontspanning én verandering bij stressklachten. Wist je dat voldoende beweging daar ook een belangrijke bijdrage aan kan leveren? Om die reden is coaching op beweging een belangrijk onderdeel van een holistisch (leefstijl)coachtraject.

Coaching op beweging en stress

 

Een goed coachgesprek kan ook prima plaatsvinden in de buitenlucht. Hierbij ondervind je direct de positieve effecten van beweging in de open lucht. Wat doet het (bewust) buiten zijn met jou?

Zeker wanneer je stress hebt, is het aan te raden om regelmatig naar buiten te gaan. Het is inmiddels algemeen bekend dat frisse lucht en groene natuur een heilzame werking hebben op stressgerelateerde klachten.

Wanneer wij in een coachtraject kiezen om aandacht aan jouw beweging te geven, dan kan ik ook samen met jou een beweegplan opstellen. Wanneer ga je bewegen en wat ga je dan doen?

Tevens kun je onderzoeken waarom het je tot op heden niet is gelukt om meer te bewegen. Want de kans is groot dat jij best weet dat je dit ‘meer zou moeten doen!’ Waarom lukt het dan toch te weinig? 

 

De beweegrichtlijnen

Om te weten welke mate van beweging over het algemeen het beste is om na te streven, kun je de Beweegrichtlijnen van het Kenniscentrum Sport & Bewegen volgen. Deze landelijke beweegrichtlijnen geven aan hoeveel beweging nodig is voor een goede (beweeg)gezondheid, van jong tot oud.

De beweegrichtlijnen voor volwassenen zonder beperking luiden als volgt:

  • 2,5 uur per week matig intensief bewegen
  • 2x per week spier- en botversterkende oefeningen
  • Balansoefeningen voor mensen vanaf 50 jaar

en… minder stilzitten!

Over de beweegrichtlijnen heb ik ook een informatieve blog geschreven.

Welke beweging voor jou het beste is en met welke intensiteit, dat kan in een coachgesprek aan de orde komen.

 

Oefening voor bewust wandelen

Daarnaast is (rustig) bewegen een uitstekende methode om stress te verminderen en meer helderheid in je hoofd te ervaren. Eén van de beste manieren hiervoor is om lekker te gaan wandelen in een bos of aan het strand. Ik geef je hiervoor een opdracht mee:

 

Wandel het liefst in stilte, of eventueel met een mooi muziekje op. Géén podcast of audioboek, want dat zijn weer prikkels en informatie waar je hersenen door aan blijven staan.

Het beste resultaat krijg je door echt aanwezig te zijn bij dat wat je doet. Wat hoor je? Wat ruik je? Wat zie je? Wat voel je? Wat proef je?

En neem geen genoegen met je eerste antwoord! Als je langer luistert, ruikt, kijkt of voelt, wat gebeurt er dan? Hoe verandert je waarneming? En wat gebeurt er dan met jou? Hoe reageert je ademhaling? En hoe reageert je gemoed?

Bewegen als gewoonte (of niet)

 

Wat je misschien fijn vindt om over mij te weten, is dat ikzelf geen sportachtergrond heb. Veel of voldoende bewegen komt ook bij mij niet van nature. Mijn ouders hebben sporten nooit gestimuleerd, waardoor ik dit helaas vanuit mijn jeugd niet als gewoonte heb ontwikkeld.

Daarnaast heb ik tegenwoordig de volledige zorg voor mijn kleuterdochter én mijn huishouden, náást het draaien van Lifestyle Massagetherapie & Coaching (voorheen Lifestyle Massage Noordwijkerhout). Dat betekent dat ik mijn agenda goed moet plannen en regelmatig minder kan ondernemen dan dat ik eigenlijk zou willen…

 

Mogelijkheden om te bewegen

 

In de loop der tijd heb ik de mindset ontwikkeld om constant alert te zijn op mogelijkheden om meer te bewegen, de “opportunities to move”. Waar kan ik de trap of fiets nemen, of waar kan ik een extra blokje om?

Met vallen en opstaan lukt het mij nu om extra beweging in mijn dag integreren, zonder dat dit veel meer tijd vergt. Hierdoor voel ik mij fitter en vitaler en ervaar ik minder stress. Ik heb een manier gevonden die (redelijk) werkt voor mijn huidige levensstijl en lichaam.

 

Tijdens een traject bij Lifestyle Massagetherapie & Coaching zul jij ontdekken wat voor jou werkt en hóe meer bewegen bijdraagt aan minder stressklachten!