Wat is beweegcoaching?

Beweegcoaching is bedoeld om mensen die een (vrij) inactieve leefstijl hebben weer en/of meer in beweging te krijgen.

Bewegen is een onderdeel van de 5 BRAVO-factoren, die het fundament van een omvattend traject leefstijlcoaching vormen.

Beweegcoaching kan echter ook het primaire onderwerp van een kort coachtraject zijn, zonder daarnaast veel aandacht aan de andere onderwerpen te geven.

De BRAVO-factoren zijn:

(meer) Bewegen
(niet) Roken
(matig gebruik van) Alcohol
(gezonde) Voeding
(voldoende) Ontspanning (& Slaap)

Wie is beweegcoach Fieneke?

Wellicht fijn om over mij te weten, is dat ikzelf (ook) geen sporter ben. Ik ben een 24/7 alleenstaande moeder van een kleuter en mijn agenda is vaak erg vol. Gelukkig krijg ik wel wat beweging tijdens mijn werk als massagetherapeut, tijdens het huishouden en wanneer ik actief met mijn dochter bezig ben.

Ik ben (helaas) niet sportief opgevoed en heb regelmatig moeite om voldoende (matig intensieve) lichaamsbeweging in mijn dagen / weken te plannen, met name wanneer ik het (te) druk heb. Dit hoor ik ook regelmatig van cliënten en begrijp ik zelf dus als de beste.

Voor mij persoonlijk is het daarom heel waardevol geweest om meer te leren over welke vormen van beweging het beste bij mij passen en actief te experimenteren met hóe ik meer beweging in mijn dagen kan implementeren op een manier die mij zo min mogelijk extra tijd kost. Wat werkt het beste voor mijn leven én voor mijn lichaam?

Als massagetherapeut weet ik veel over gezonde spieren en de juiste houding. Daarbij is het voor een gezond lichaam met een gezond skelet én gezonde spieren ontegenzeggelijk van belang om voldoende te bewegen. Die hoeft geen intensieve beweging te zijn, maar dat mag natuurlijk wel.

De beweegrichtlijnen

Om te weten welke mate van beweging over het algemeen het beste is om na te streven, kun je de Beweegrichtlijnen van het Kenniscentrum Sport & Bewegen volgen. Deze landelijke beweegrichtlijnen geven aan hoeveel beweging nodig is voor een goede (beweeg)gezondheid, van jong tot oud.

De beweegrichtlijnen voor volwassenen zonder beperking luiden als volgt:

 • 2,5 uur per week matig intensief bewegen
 • 2x per week spier- en botversterkende oefeningen
 • Balansoefeningen voor mensen vanaf 50 jaar

en… minder stilzitten!

Over de beweegrichtlijnen heb ik ook een leuke blog geschreven.

Hoe ziet een traject beweegcoaching eruit?

Een traject beweegcoaching van leefstijlcoach / beweegcoach Fieneke heeft geen standaard vorm. De inhoud van het traject ligt sterk aan wat jij nodig hebt en kan wat mij betreft in essentie vrij compact zijn. De coachsessies zijn altijd 1-op-1.

In principe wil ik de sessies deels in beweging = lopend met jou doen. Zo zetten we direct al een aantal stappen (letterlijk) naar vaker en regelmatiger bewegen.

Hiervoor kunnen we natuurlijk afspreken in een bos of in de duinen, maar we kunnen ook gewoon beginnen bij mijn huis in Noordwijkerhout centrum en dan een rondje lopen. Persoonlijk vind ik laagdrempeliger beter, want het gaat er juíst om dat jij straks ook makkelijker vaker gaat bewegen. Gewoon een rondje dorp is wat mij betreft dus helemaal goed!

 

 • De eerste sessie beginnen we met een intake op basis van jouw hulpvraag over ‘meer bewegen’. Hiervoor hebben we in principe al kort contact gehad in een gratis (telefonische) kennismaking, om te kijken of het klikt en of ik voor jou op dit moment de juiste coach / begeleider ben.
 • Tijdens deze eerste sessie zullen we ook een doel voor jouw beweging opstellen. Hiervoor heb ik diverse tools beschikbaar. Een duidelijk doel voor een traject geeft een mooi handvat, waardoor de kans van slagen verhoogt. Waarschijnlijk zal ik jou ook vragen om een beweegdagboek bij te houden, waardoor jij én ik meer inzicht krijgen in jouw dagelijkse en wekelijkse beweegpatroon.
 • In de vervolgsessies (twee of meer) zullen wij steeds kijken of jij jouw doelen hebt gehaald.
  Zo ja, wil je jezelf nog meer gaan uitdagen?
  Zo nee, wat is de reden dat het niet is gelukt? Is je doel haalbaar en realistisch genoeg? Past je doel wel voldoende bij jouw leven en bij jouw interesses? Zijn er anders belemmeringen die meer bewegen tegenwerken? Van welke vorm van bewegen word je blij? Etc.
 • Na een sessie beweegcoaching zal ik altijd kort de besproken doelen voor jou uitwerken. In de weken van het traject ben ik voor jou ook een stok achter de deur, opdat het gemakkelijker wordt om nieuwe gewoontes te ontwikkelen.

Tarieven beweegcoaching

 

De voorlopige tarieven voor 2023 zijn:

3 sessies van +/- 60 minuten (vanaf Noordwijkerhout centrum) € 149,-

Vervolgsessies daarna € 50,- per keer

 

De sessies kunnen worden vergoed door de zorgverzekeraars die Fieneke als massagetherapeut vergoeden. Klik hier voor een overzicht van de betreffende zorgverzekeraars en pakketten.

Voor sessies in het bos of in de duinen geldt een toeslag, in overleg. 

De tarieven zijn inclusief korte uitwerking van gestelde doelen, toesturen en verwerken van eventuele benodigde dagboeken / testen, en soms een WhatsApp ter motivatie of om even in te checken, indien gewenst.