Beweegcoaching

in Noordwijkerhout

 

Beweegcoaching is een onderdeel van de leefstijlcoaching / leefstijlbegeleiding die Lifestyle Massagetherapie & Coaching aanbiedt.

Allereerst is voldoende lichaamsbeweging van essentieel belang voor een gezond en vitaal leven. Om deze reden zijn in Nederland de ‘beweegrichtlijnen‘ opgesteld door het Kenniscentrum Sport & Bewegen. Bewegen is ook één van de vijf BRAVO-factoren, die de basis van een traject leefstijlcoaching vormen.

De BRAVO-factoren zijn: (meer) Bewegen, (niet) Roken, (matig gebruik van) Alcohol, (gezonde) Voeding en (voldoende) Ontspanning (& Slaap).

 

Bewegen voor stressvermindering en helderheid

Daarnaast is (rustig) bewegen een uitstekende methode om stress te verminderen en meer helderheid in je hoofd te ervaren. Stressvermindering en bewuster leven zijn de specialisaties van Lifestyle Massagetherapie & Coaching! Het onderwerp beweegcoaching past daar dus heel goed bij.

Een goed coachgesprek kan ook prima plaatsvinden in de buitenlucht. Hierbij ondervind je direct de positieve effecten van beweging in de open lucht. Wat doet het (bewust) buiten zijn met jou?

Zeker wanneer je stress hebt, is het aan te raden om regelmatig naar buiten te gaan. Het is inmiddels algemeen bekend dat frisse lucht en groene natuur een heilzame werking hebben op stressgerelateerde klachten.

Een goed coachgesprek stelt jou in de gelegenheid om samen met mij een beweegplan op te stellen. Ook kun je onderzoeken waarom het je tot op heden niet is gelukt om meer te bewegen. Want de kans is groot dat jij best weet dat je dit ‘meer zou moeten doen!’ Waarom lukt het dan toch te weinig? 

De beweegrichtlijnen

Om te weten welke mate van beweging over het algemeen het beste is om na te streven, kun je de Beweegrichtlijnen van het Kenniscentrum Sport & Bewegen volgen. Deze landelijke beweegrichtlijnen geven aan hoeveel beweging nodig is voor een goede (beweeg)gezondheid, van jong tot oud.

De beweegrichtlijnen voor volwassenen zonder beperking luiden als volgt:

  • 2,5 uur per week matig intensief bewegen
  • 2x per week spier- en botversterkende oefeningen
  • Balansoefeningen voor mensen vanaf 50 jaar

en… minder stilzitten!

Over de beweegrichtlijnen heb ik ook een informatieve blog geschreven.

Welke beweging voor jou het beste is en met welke intensiteit, dat kan in een coachgesprek aan de orde komen.

Wie is holistisch (leefstijl)coach Fieneke?

Mijn naam is Fieneke, massagetherapeut en holistisch (leefstijl)coach. Ik begrijp als geen ander hoe het is om regelmatig te kampen met stress en een gebrek aan tijd voor zelfzorg, waaronder voldoende beweging. Ook bij schiet dat er nog regelmatig bij in… Terwijl ik ook weet hoe fijn ik het vind om buiten te zijn! Ik hou bijvoorbeeld erg van lekker een stuk wandelen of fietsen.

Mijn dagen zijn nu gevuld met zorgen voor een kleuter, het runnen van een bedrijf en het huishouden. In die drukte blijft er weinig tijd over voor mijzelf, laat staan voor beweging. Gelukkig kan ik wel bewegen in mijn werk als massagetherapeut. Ook kan ik fietsen naar de BSO en wandelend mijn boodschappen doen. Gelegenheden om te bewegen laat ik niet onbenut!

Ik ben me ervan bewust dat beweging een absolute prioriteit moet zijn. Dit heb ik geleerd in diverse opleidingen en heb ik ook in de praktijk ervaren. Helaas ben ik niet sportief opgevoed. Dat zou vast gescheeld hebben in bewegen als gewoonte… Wat is jouw verhaal?  

Gelegenheden om te bewegen

Ik heb veel baat gehad bij het ontdekken van beweegvormen die goed bij mij passen. Bovendien heb ik uitgebreid geëxperimenteerd met extra beweging in mijn dag integreren, zonder dat dit aanzienlijk meer tijd vergt. Wat werkt het beste voor mijn levensstijl en lichaam? En voor die van jou?

Bij opleider BenVitaal uit Maastricht volgde ik een aanvullende opleiding beweegcoaching. Zij gaan uit van het principe ‘opportunities to move’. Daar resoneerde ik heel goed mee!

Want wat de reden ook is dat je te weinig beweegt, je kunt altijd slimme manieren van beweging gedurende de dag inzetten. Al is het maar iets simpels als tandenpoetsen op één been, de trap nemen in plaats van de lift of fietsen in plaats van de auto te gebruiken.

Kennis van het lichaam

Met mijn achtergrond als massagetherapeut ben ik goed bekend met gezonde spieren en de juiste lichaamshouding. Voor een gezond lichaam met sterke botten en spieren is voldoende beweging onontbeerlijk. Dit hoeft niet per se intensieve training te zijn, maar mag natuurlijk wel. Ook daarbij is sleutel altijd balans!

inspanning – ontspanning – rust