Er zijn een aantal ‘fabels’ over waarom massage tijdens de zwangerschap niet goed zou zijn. Dat het met verstand en beleid moet gebeuren, dát is een feit. Bij een gezonde zwangerschap echter hoef je zeker niet bang te zijn, maar kun je juist genieten van de positieve kwaliteiten die een professionele massage tijdens de zwangerschap jou kan brengen.

 

Fabel 1: Drukpunten die een negatieve uitwerking hebben

Vanuit de oosterse geneeskunde zijn er bepaalde – energetische – drukpunten aangewezen die vroegtijdige weeën zouden kunnen veroorzaken of schadelijk zouden kunnen zijn voor de foetus. Vanuit de westerse geneeskunde is dit echter onzin en worden drukpunten en meridianen (of andere termen voor min of meer hetzelfde idee van energiebanen) niet erkend. Wat de waarheid ook is, mijn voetreflextherapeute vertelde mij dat deze drukpunten echt heel stevig behandeld zouden moeten worden om (negatieve) invloed te hebben. Dat doe ik dus ook nooit. Dat is ook helemaal niet fijn tijdens een ontspanningsmassage!

Belangrijk dus om je te realiseren: er is geen enkel (wetenschappelijk) bewijs dat zwangerschapsmassage miskramen of vroegtijdige bevallingen zou kunnen opwekken!

 

Fabel 2: Je kunt niet masseren in het eerste trimester

Vaak wordt er gezegd dat zwangerschapsmassage niet kan in het eerste trimester. Feitelijk is dit onjuist, want een gezonde zwangerschap reageert niet negatief op een met beleid uitgevoerde massage. Vanuit de westerse geneeskunde is een rustige ontspanningsmassage dan ook geen enkel bezwaar.

MAAR… het is óók zo dat de kans op een spontane abortus oftewel een miskraam het grootst is in de eerste periode van de zwangerschap. Mocht je hier bang voor zijn, dan is het verstandig de massage nog even uit te stellen. Voor mij als massagetherapeut is het van groot belang dat jij met vertrouwen en een veilig gevoel de massage kunt ontvangen. Daarnaast wil ik op geen enkele manier schuldig gehouden worden, mocht de zwangerschap onverhoopt toch vroegtijden eindigen. Gelukkig gaan zo’n 90% van de zwangerschappen goed!

 

Fabel 3: Zwangerschapsmassage kan niet door de lichaamshouding

Ook over de houding wordt er van alles beweerd. Als het goed voelt om (nog) op je rug of buik te liggen, is er zeker geen reden om daar angstig over te zijn. En of je nou op links of rechts ligt & slaapt, je bloed wordt gewoon rondgepompt. Mocht je merken dat op je rechterzij slapen je meer benauwd maakt (wat op zich logisch is), dan draai je vanzelf wel om!

Tijdens de zwangerschapsmassage besteed ik (Fieneke) altijd voldoende aandacht aan dat jij comfortabel kunt liggen. Niet alleen voor de veiligheid, óók omdat je dan het beste kunt ontspannen!

 

Fabel 4: Temperatuurverhoging en afvalstoffen

Ik heb ook weleens gelezen dat massage in het eerste trimester niet zou kunnen omdat het de lichaamstemperatuur verhoogd en/of omdat er afvalstoffen loskomen. Laat dat nu beide geen bezwaar zijn! Een verbeterde doorbloeding en tijdelijk iets warmer, dat wordt direct door het lichaam weer gecompenseerd.

Een zwangere vrouw kan toch ook onder een warme douche, uitzieken van een griepje of van een warme zomerdag genieten zonder direct een probleem te hebben? Voor afvalstoffen geldt hetzelfde: lang leve de placenta (en de lever)! Afvalstoffen die loskomen uit spieren en bindweefsels zullen er juist voor zorgen dat jij je beter zult gaan voelen, mits je verder genoeg drinkt en een gezonde leefstijl hebt.

 

Fabel 5: Zwangerschapsmassage is alleen voor luxe en ontspanning

Hoewel zwangerschapsmassage inderdaad ontspannend kan zijn, biedt het ook andere voordelen. Het kan helpen bij het verminderen van zwangerschapsgerelateerde pijnen en ongemakken, het verbeteren van de bloedcirculatie en het verminderen van stress en angst. Lees meer over de gezondheidsvoordelen van zwangerschapsmassage in andere blogs op deze website!

 

Meer informatie

Heb je nog vragen, wil je meer informatie of juist graag een afspraak maken? Neem dan gerust contact op met Lifestyle Massage Noordwijkerhout!