Je hebt vast weleens van triggerpoints gehoord. Maar wat zijn dat nu eigenlijk? En wist je dat triggerpoints voor uitstralende pijn kunnen zorgen? Dat betekent dat de plek waar jij de pijn voelt, níet de plek hoeft te zijn waar de oorzaak van jouw (pijn)klacht(en) zit. Een goede triggerpointbehandelaar kan samen met jou onderzoeken of de oorsprong van jouw klachten in jouw spieren zit, of dat er (waarschijnlijk) een andere oorzaak is.

 

Triggerpoints

In het ‘Handboek Triggerpointtherapie – verminder zelf je pijnklachten’ wordt de definitie aangehaald dat een triggerpoint ‘een hypergevoelige plek in een skeletspier [is] die verband houdt met een zeer gevoelige voelbare verdikking in een strakke streng. Bij compressie is deze plek pijnlijk en kan karakteristieke afgeleide pijn, afgeleide gevoeligheid, motorische disfunctie en autonome verschijnselen oproepen’.

“In gewone mensentaal betekent dit dat een triggerpoint een gevoelig plekje is in een strakke streng spierweefsel dat pijn doet als je erop drukt. Als je erop drukt, kan het de symptomen waarvan je al last had opnieuw opwekken, en zo bevestigen dat je het juiste punt gevonden hebt.”

Als behandelaar is het de kunst om de potentieel betrokken spieren bij een pijnklacht gestructureerd af te lopen, om er zodoende achter te komen waar het belangrijkste triggerpoint, de ‘grote boosdoener’ ofwel de primaire veroorzaker van de klachten, zich bevindt.

Pijnpatronen opzoeken in de Online Pijngids

Een fantastisch hulpmiddel hierbij is de Online Pijngids, van mijn docente Hanneke Heij van TriggerpointCoach. Zij heeft alle kennis die beschikbaar is over triggerpoints verzameld en in een gebruiksvriendelijke website vertaald.

Wat zo handig is aan deze website, is dat je de ingewikkelde principes achter triggerpoints niet hoeft te begrijpen en tóch van de kennis gebruik kunt maken. Als behandelaar kan ik (massagetherapeut Fieneke) hier gebruik van maken, maar ook jijzélf als cliënt met pijnklachten.

Op het aanklikbare poppetje kan je aangeven in welke regio je klachten ervaart, waarna je een lijst met mogelijk betrokken spieren te zien krijgt. Natuurlijk kun je ook het overzicht van fysieke klachten in de linker menubalk gebruiken. Welke pijnpatronen herken jij en vanuit welke spieren zouden deze kunnen zijn ontstaan?

De online Pijngids alvast bekijken is ook een slimme voorbereiding op een sessie bij Lifestyle Massage Noordwijkerhout.

Het principe van afgeleide pijn

Een cruciaal kenmerk van triggerpoints is dat ze voor afgeleide pijn zorgen. In het Engels heet dit ‘referred pain’. Een bekend voorbeeld hiervan is hoofdpijn. Heel vaak is het zo dat hoofdpijn vanuit spierspanning in de nek komt, en niet doordat er wat mis is ín het hoofd.

Afgeleide pijn kan zich op heel veel manieren uiten. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Lage rugpijn
  • Krachtsverlies in handen, armen en benen
  • Tintelingen of juist een doof gevoel
  • Pijnklachten die lijken op hernia of ischias
  • Knieklachten
  • Bekkenklachten
  • Kaak-, mond-, tand-, tong-, neus-, keel-, oog-en oorklachten
  • Diarree en obstipatie
  • Buikkrampen
  • Groeipijn bij kinderen
  • Hartritmestoornissen, een snelle onregelmatige hartslag en symptomen die lijken op een hartaanval
  • Opgeblazen gevoel en misselijkheid
  • Kortademigheid
  • en nog meer…

Hieronder plaats ik 2 afbeeldingen, om je een beeld te vormen van de manier waarop spierklachten elders in het lichaam pijnklachten kunnen simuleren. Wanneer je kijkt naar het plaatje van de ‘vierkante lendenspier’ (de m. quadratus lumborum in het Latijn), realiseer je dan dat het behandelen van het been níet gaat helpen om van de pijnklachten af te komen. Om deze reden is goede kennis van triggerpoints een essentiële factor in het efficiënt behandelen van (chronische) pijnklachten!