Het middenrif, ook wel het diafragma genoemd, is een grote, platte spier die de borstholte van de buikholte scheidt. Het diafragma is de belangrijkste ademhalingsspier. Het is een spier die met een ‘normale’ massage niet behandeld wordt, maar die wél vervelende klachten kan geven.
Kenmerken: steek in de zij, kortademigheid en chronische pijn
Kenmerkend voor triggerpoints van het diafragma zijn een steek in de zij voelen (regelmatig tot constant) en kortademigheid. Een gespannen diafragma is ook gerelateerd aan chronische pijn ervaren, omdat een gespannen diafragma het lichaam uit balans trekt…
Het middenrif is dus een belangrijke spier om (zelf) in de gaten te houden. Hoe ontstaan de triggerpoints in het middenrif en wat kun je eraan doen? Daarover gaat dit artikel.
Anatomie van een gezonde ademhaling
De diafragmaspier loopt helemaal rondom binnen in je lichaam en zit vast aan de onderste ribben. In rust is het diafragma een grote koepel. Maar wanneer hij aanspant, komt hij naar beneden en ademen de longen lucht in. Deze spierbeweging maakt het middenrif dus talloze keren per dag.
Wanneer het middenrif vervolgens weer ontspant, dan neemt hij weer de vorm van een koepel aan, worden de longen kleiner en adem je dus uit. Heel logisch allemaal.
Bij dieper en/of sneller in- en uitademen gebruik je ook de hulpademhalingsspieren, zoals onder andere de spieren tussen de ribben.
Belangrijk is ook dat voor een goede buikademhaling de organen naar voren kunnen meebewegen. Als je steeds probeert je buik in te houden dan beperk je de ruimte die de organen hiervoor nodig hebben en belemmer je dus een gezonde ademhaling.
Ontstaan van triggerpoints in het middenrif
Je kunt triggerpoints in het middenrif (en in de tussenribspieren) krijgen door de volgende oorzaken:
- angstgevoelens
- veel borstademing
- te zware inspanningen tijdens het sporten
- een onderuitgezakte houding
- chronisch hoesten
- letsel of chirurgisch ingrijpen in de borsten/borstkas
- véél met je lichaam draaien
- na een aanval van gordelroos
Het ‘Handboek Triggerpoint Therapie’ van Clair & Amber Davies stelt:
“Elke toestand waardoor je moeite hebt met ademen kan triggerpoints in het middenrif veroorzaken.”
Triggerpoints in het middenrif zelf behandelen
Tijdens een sessie kan massagetherapeut Fieneke van Lifestyle Massage Noordwijkerhout jou helpen met het localiseren van de belangrijkste triggerpoints in je lichaam, waaronder die in het diafragma. Wil je liever meteen zelf aan de slag? Dat kan als volgt:
STAPPENPLAN
1) Je mag onderuitgezakt gaan zitten, of liggen met je knieën opgetrokken en je voeten plat op de grond.
2) Je kunt je buik een beetje intrekken en helemaal uitademen, daarna mag je de buikspieren weer ontspannen.
3) Krom de vingers van één hand en plaats die onder de ribbenboog, lichtjes omhoog wijzend. Je wilt min of meer onder de ribben komen, dan raak je het middenrif.
4) Je werkt alleen aan de voorkant van de ribbenkast, in de driehoek van de onderste ribben tussen borstbeen en zijkanten van het lichaam.
5) Je ene hand doet het werk om diep te voelen, de andere hand kan ondersteunen. Zeker als je zou merken dat je hand snel moe wordt.
6) In een rustig tempo loop je zo aan beide kanten de ribbenboog af en zoek je met beleid naar de gevoelige plekken.
7) Wanneer je een gespannen plek met pijnlijke uitstraling hebt gevonden, dan kan je daar een tijdje bij blijven en de spanning langzaam minder laten worden door vasthouden en/of zachtjes wrijven.
Belangrijke aandachtspunten!
Houd de behandeling kort. Het idee van triggerpointtherapie is om een triggerpoint frequent maar kort te behandelen. In principe wordt aangehouden: 2 tot 6 keer per dag 5 tot 10 diepe strijkingen over het triggerpoint, in één richting.
In de video hieronder zie je dat de chiropractor aanraadt om het triggerpoint cq. de spanning vast te houden totdat die langzaam minder wordt. Dit is ook een goede optie. Het kan allebei.
Let op: als je merkt dat er veel spanning in jouw diafragma zit, wees dan tijdelijk voorzichtig met diep ademen, want dit kan het diafragma overspannen. Flink sporten kan dan bijvoorbeeld beter even uitgesteld worden…
Triggerpoints voorkomen met goed advies
Als de triggerpoints in jouw diafragma komen door een onderuitgezakte houding, dan is het belangrijk daaraan te werken. Hiervoor is het wel belangrijk om ook de triggerpoints in de borstspieren, tussenribspieren en buikspieren te onderzoeken en behandelen.
Overige in stand houdende factoren moeten ook bekeken worden, zoals bijvoorbeeld de oorzaak van chronisch hoesten. Daarnaast kan het nuttig zijn om een betere (juiste) ademhaling aan te leren.
Voor goed advies hierover ben je welkom bij Lifestyle Massage Noordwijkerhout, maar een fysiotherapeut of oefentherapeut consulteren kan natuurlijk ook!