In dit artikel bespreek ik diverse nuttige tips om jouw triggerpoints zelf efficiënt te behandelen. Correcte zelfbehandeling van triggerpoints kan een fundamenteel verschil maken in de pijn die jij in jouw lichaam ervaart. Dit artikel is gebaseerd op de tips van mijn gewaardeerde docente Hanneke Heij van de opleiding TriggerpointCoach.

 

ZELF de belangrijkste triggerpoints behandelen

Om zelf de juiste triggerpoints te behandelen, is het belangrijk die eerst correct te lokaliseren. Hier kan een ervaren massagetherapeut of fysiotherapeut jou mee helpen. Dit is een kwestie van voelen én van toegepaste kennis & inzicht. Welke triggerpoints veroorzaken de pijnpatronen die jij ervaart? En hoe voelen de verdachte spieren aan?

Wanneer de primaire triggerpoints gelokaliseerd zijn, kan jij zelf in de loop van 1 tot 2 weken de triggerpoints met regelmaat en zachtheid behandelen. Hierdoor zou jij al snel een vermindering van jouw pijn moeten ervaren. Gebeurt dit niet? Dan kunnen wij samen onderzoeken waarom dit niet zo is. Bijvoorbeeld: hebben wij wel de juiste triggerpoints aangewezen? Zijn er nog meer dominante triggerpoints die de pijnklachten veroorzaken? Voer jij de zelfbehandeling correct uit?

De praktijk leert dat een corrrecte behandeling van triggerpoints heel veel effect kan hebben. Laten wij daarom samen kijken wat jij zelf aan jouw pijn kunt doen!

 

Triggerpoint zelfbehandeling tips

1) Indien jij eerst voor een behandeling bij Lifestyle Massage Noordwijkerhout bent geweest, geef ik jou aan waar zich de belangrijkste triggerpoints bevinden. Wanneer jij jezelf gaat behandelen, voel dan in dat gebiedje naar de kenmerkende pijn ofwel het herkenbare gevoel.

Je kunt natuurlijk ook zelf op onderzoek uitgaan. Realiseer je echter dat het klachtveroorzakende triggerpoint zich níet noodzakelijk bevindt op de plek van de pijn. 

2) Hier maak jij een korte strijking of kneding. Deze doe je voldoende diep en één richting op. De pijn mag lekker aanvoelen maar nooit teveel zijn.

3) Nu herhaal je deze strijking of kneding 5 tot 10 keer op dit punt.

4) Het is verstandig om de druk te geven op een uitademing, want dit ontspant de spier.

5) Behandel een triggerpoint nooit té hard! De pijn mag ’therapeutisch lekker’ aanvoelen, maar het is niet de bedoeling dat je je moet verbijten. Dan werk je te diep. Omdat je jezelf over de loop van een aantal dagen gaat behandelen, kun je rustig opbouwen. Je zult merken dat je steeds dieper kunt gaan.

6) De behandeling mag dus lekker ontspannen aanvoelen. Na de behandeling van 5 tot 10 strijkingen mag je ook nog even stretchen/bewegen/wandelen/zwaaien.

7) Stretch de spier na de behandeling 3 tot 4 keer na. Ook dit moet fijn aanvoelen.

8) De zelfbehandeling van triggerpoints herhalen we idealiter 2 tot 6 keer per dag. En dit dus een aantal dagen achter elkaar.

9) Zie dit echt even als een klein, ontspannen momentje voor jouzelf! Waarmee jij ook nog eens actief aan het verminderen van pijn in jouw lichaam werkt.

10) Een succesvolle zelfbehandeling vraagt enige discipline. Het kost maar een paar minuten per dag, maar toch schiet het er al snel bij in door de dagelijkse drukte. Zonde! Regelmatige herhaling is de sleutel tot succes en daarmee tot vermindering van de pijn. Met jezelf een paar vaste tijdstippen afspreken om even de triggerpoints te behandelen kan heel verstandig zijn.

 

Een warme omgeving is ideaal voor zelfbehandeling

Nog een mooie extra tip is om een triggerpointzelfmassagebehandeling (wat een woord!) prettig en effectief uit te voeren, is om dit onder de warme douche te doen. Het warme douchewater helpt de spieren om te ontspannen, waardoor de behandeling makkelijker succesvol is.

Zo is het stretchen van pijnlijke spieren in de sauna ook een tip. Warmte helpt met ontspannen en daardoor gaat het stretchen makkelijker. Ideaal!

Heb je vragen? Stel ze hieronder of neem contact op met massagetherapeut Fieneke van Lifestyle Massage Noordwijkerhout!