Op dit moment ben ik de podcast ‘Eerlijk over alcohol’ van Koos van Plateringen aan het luisteren op Spotify. De omschrijving is als volgt:

“In de podcast ‘Eerlijk over alcohol’ praat presentator Koos van Plateringen met bekende én onbekende Nederlanders over de rol die alcohol in hun leven speelt. Waarom zijn zij minder gaan drinken, of zelfs gestopt, en wat heeft deze beslissing voor impact gehad op hun leven en gezondheid.

Koos van Plateringen: “Alcohol was als een vriend die in de loop der jaren steeds meer het slechte in mij naar boven haalde. Mijn leven is de afgelopen jaren enorm veranderd. En eigenlijk alleen maar positief. Altijd fris, altijd helder. Ik voel meer, ik ervaar meer, ik leef meer!” 

Podcast 'Eerlijk over Alcohol'

met Koos van Plateringen | Luister hier op Spotify

Een leuker leven zonder alcohol

In de podcast vertelt Koos ook dat het leven echt leuker is, nu hij zonder alcohol leeft. Het afkicken was een intens proces. Voor mij persoonlijk heel leerzaam hoe hij daarover vertelt. Maar nu hij er doorheen is, voelt hij zich zoveel energieker, met ruimte voor alle emoties die bij de menselijke ervaring horen!

Wist je dat 1 op de 12 Nederlands een problematische relatie met alcohol heeft? Ik vond dit best shocking… Hoe zit dat bij jou?

Als je het interessant vindt of als je benieuwd bent hoe dit bij jou zit, overweeg dan eens een tijd een alcoholdagboek bij te houden. Een voorbeeld vind je in de PDF hieronder.

 

Alcoholdagboek bijhouden

Als leefstijlcoach begeleidt Fieneke geen verslavingsproblematiek. Wél is het relevant om een goed inzicht te hebben in je alcoholgebruik, omdat alcohol hoe dan ook een invloed heeft op je fysieke én je mentale/emotionele welbevinden.

Het officiële advies is om helemaal geen alcohol te drinken. Vind je een wijntje of biertje op zijn tijd toch wel lekker? Dat is helemaal prima. Maximaal 5 glazen per week, verdeeld over meerdere dagen, is voor jouw lichaam nog prima te hanteren. En als je dan een keer drinkt… geniet er dan ook van!

 

Voor meer informatie over stoppen of minderen met alcohol kun je ook kijken op de websites alcoholinfo.nl (van het Trimbos instituut) en eerlijkoveralcohol.nl (een 30 dagen challenge bij de podcast).