Massagetherapeut Fieneke behandelt in haar massagepraktijk Lifestyle Massage Noordwijkerhout regelmatig mensen met nek- en schouderklachten. Een vastzittende nek of rug kwamen al veel voor en dat is er met het thuiswerken van 2020 geenszins minder op geworden, helaas…

 

Werkwijze massage van nek- en schouderklachten

De massagesessie ziet er in principe als volgt uit:

 

1) Korte intake

We beginnen met een korte intake. Daarin bespreken we jouw klacht. Hoe voel je je? Waar heb je pijn? Kan je nog volledig bewegen of is dat ook beperkt? Wat is jouw werkhouding achter de computer (als dat de oorzaak is)? Of heb je veel stress in je leven?
Graag spreek ik kort met jou door wat de oorzaak en de mogelijke oplossing van jouw klacht kunnen zijn. Dit geeft mij ook veel informatie over hoe ik de massage het beste kan opbouwen.

Ik (massagetherapeut Fieneke) van Lifestyle Massage Noordwijkerhout kijk altijd op een brede manier naar de klacht. Er kunnen diverse oorzaken van een klacht zijn. Daarvan kan ik zeker niet alles oplossen, maar een goede massage (vaak bij voorkeur een aantal) draagt over het algemeen wel goed bij aan het verminderen van pijn en het verhogen van jouw welzijn en gezondheid. Elke massage bij Lifestyle Massage Noordwijkerhout wordt afgestemd op wat de cliënt nodig heeft.

 

2) De massage

De massage wordt breed opgebouwd. Een goede massage gaat van groot naar klein en van oppervlakkig naar diep. Dat betekent dat we altijd de hele rug meenemen en over het algemeen besteed ik ook aandacht aan de armen. De meeste aandacht zal gaan naar de plaats waar de meeste spanning zit, wat heel goed de nek en schouders kunnen zijn. Ook is het meestal raadzaam om de spanning in de borstspieren te onderzoeken, aangezien deze een grote factor kan zijn voor pijnklachten in de bovenrug.

(In de eerste sessie is er over het algemeen niet genoeg tijd om ook de benen mee te nemen, want dan blijft er te weinig tijd over voor het diepe werk bij de nek en schouders. In een vervolgsessie kan het wel heel verstandig zijn om ook aanwezige spanningen uit de benen en zelfs voeten te verminderen.)

Ik gebruik altijd huid/bindweefseltechnieken om verklevingen los te maken. Ook gebruik ik altijd de strijkingen en knedingen (effleurages en pétrissages) uit de klassieke massage, waarmee ik ook veel diepte gemaakt kan worden. Belangrijk is wel de rug, nek en schouders eerst goed op te warmen.

Natuurlijk zal er altijd aandacht voor vervelende triggerpoints zijn. Eventueel gebruik ik ook cupping om beweging tussen de verkleefde weefsellagen te creëren. Er zijn diverse technieken mogelijk.

Bij een klachtgerichte massage is het doel het lichaam te helpen de (pijn)klacht te herstellen. Echter, ook bij een stevige massage is een stukje ontspanning belangrijk. Immers, ontspanning helpt lichaam en geest om op dat moment overbodige (spier)spanning los te laten, wat voor een effectieve massage heel belangrijk is. De manier waarop massagetherapeut Fieneke masseert heeft al veel mensen flinke verbetering geboden.

 

3) Advies

De massagesessie eindigt altijd met informeren naar hoe jij je nu voelt. Wat is jouw ervaring nu? In combinatie met de informatie van de intake en de massage zelf (wat mijn handen gevoeld hebben), heb ik een goed idee gekregen van wat er mogelijk bij jou speelt.

Ik kan jou vervolgens een advies geven over bijvoorbeeld jouw houding of over hoe jij jezelf het beste kunt behandelen. Ik heb een aantal massageballetjes op voorraad, dus je kunt thuis direct aan de slag! Daarnaast ben ik altijd voor vragen bereikbaar en antwoord ik over het algemeen snel op WhatsApp en e-mail. Wil je dus graag nog wat extra informatie? Stuur me gerust een bericht!

 

Voordelen van massage van nek en schouders

Het grootste voordeel van een doelgerichte massagebehandeling van de nek- en schouders is natuurlijk om weer vrij te kunnen bewegen, zonder pijn! Dit is ook heel belangrijk, want de nek en schouders zijn cruciaal voor een goed functionerend lichaam.

Denk hierbij aan kleine zaken, zoals achterom kunnen kijken in de auto of soepel uit bed kunnen komen na een goede nacht slaap. Maar ook: wist je dat een stijve nek en schouders belangrijke veroorzakers van hoofdpijn zijn? Of andersom, mensen die regelmatig last hebben van hoofdpijn (spanningshoofdpijn en migraine) hebben vaak ook stijve nek en schouders. Massage kan helpen hun klachten flink te verminderen.

Tot slot, zorgen dat de nek en schouders soepel blijven kan latere klachten in de rest van de rug voorkomen! Een goede reden dus om op tijd voor een professionele massage af te spreken. Je bent van harte welkom bij Lifestyle Massage Noordwijkerhout!

 

P.S. Lees hier deel 1 van de blog over Massage bij Nek- en Schouderklachten!