Rugklachten komen ontzettend veel voor. Ik heb zelfs geleerd dat het de meest voorkomende klachten in de Westerse wereld zijn. Ongeveer 80% van de Nederlandse volwassenen zou soms tot regelmatig (tot constant) zeurende of stekende rugklachten ervaren. Dat zijn echt heel veel mensen met pijn!

 

Specifieke versus aspecifieke (lage) rugklachten

De meeste van deze rugklachten zijn aspecifieke rugklachten (90-95%). Dat betekent dat er geen medisch aantoonbare oorzaak voor is vastgesteld, zoals bijvoorbeeld een hernia, een tumor, een wervelfractuur of een vernauwing van het wervelkanaal met neurologische uitval. De specifieke rugklachten veroorzaken slechts 5-10% van de gevallen van rugpijn.

Aspecifieke rugklachten zijn vaak onbegrepen. Dat kan enorm frustrerend zijn, zeker wanneer je er veel last van hebt…

Onder aspecifieke rugklachten vallen vooral lumbago, spit en ischias. Ook triggerpoints en myofasciale verklevingen kunnen een belangrijke oorzaak van pijnklachten zijn. Pijnklachten die grotendeels door de spieren worden veroorzaakt dus. Verkrampte spieren kunnen aan de botten trekken waaraan zij vastzitten, waardoor zij je houding negatief beïnvloeden en het probleem in stand houden. Ook kan het zijn dat de chronisch aangespannen = verkorte spieren een zenuw beknellen.

Aspecifieke rugklachten zijn doorgaans erger bij ontspanning, omdat er dan (tijdelijk) geen adrenaline aangemaakt wordt die de pijnprikkels onderdrukt. Als je steeds maar door blijft gaan ook wanneer je pijn hebt, dan is dat feitelijk een vorm van roofbouw. Beter is het om je klachten op tijd te laten behandelen…!

 

Massage helpt bij rugpijn

Bij de aspecifieke gevallen van rugpijn kan massage goed helpen. Daarnaast is het verstandig om oefeningen te doen om de spieren te stretchen, ontspannen en/of versterken. Hierdoor draag je zelf bij aan het verbeteren van je rugklachten en het voorkomen van problemen op de lange termijn. Massagetherapeut Fieneke van Lifestyle Massage Noordwijkerhout kan jou hierin adviseren. Ook is het mogelijk om een aantal massagebehandelingen af te nemen naast een traject bij een fysiotherapeut. Het is verstandig dit in overleg te doen.

Massage kan ook ondersteunen bij de specifieke rugklachten, hoewel hernia officieel een contra-indicatie is. (In het geval van een lumbale hernia kan ik wel jouw nek & schouders en/of benen masseren, maar niet de onderrug zelf.)
De oorzaak van de rugklachten zal door de massage niet weggenomen worden, maar hopelijk kan het wel een positieve bijdrage leveren t.a.v. de pijnbeleving. Het is wel belangrijk dat jij ook door een specialist wordt behandeld in het geval van specifieke rugklachten én dat deze specialist groen licht voor een professionele massage heeft gegeven, anders mag ik jou niet behandelen.

 

De oorzaak van rugklachten

Globaal gezegd zijn er een aantal belangrijke oorzaken van rugklachten:

  • stress
  • slechte houding
  • ongelukken
  • verzwakte buik- en rugspieren

Wat belangrijk is om je te realiseren, is dat het lichaam heel vernuftig is (ofwel: de grote hersenen). Want als je pijn hebt in onderrug, heup of een been, bijvoorbeeld, dan zal het lichaam altijd gaan compenseren = anders bewegen om de pijnlijke plek te ontzien. Alleen… hierdoor kan je elders in je lichaam nieuwe klachten ontwikkelen, wat het probleem over het algemeen verergert.

Want als je schuin gaat lopen om je pijnlijke rug te ontlasten, nou ja, je kan je wel voorstellen dat een scheve houding uiteindelijk geen verbetering gaat vormen… Daarom is het verstandiger om snel wat aan de klachten te doen, zeker wanneer dit mogelijk goed behandelbare spierklachten betreft!

 

Klachtgerichte massage bij Lifestyle Massage Noordwijkerhout

Bij Lifestyle Massage kun jij een professionele klachtgerichte massage ondergaan. Een massage die specifiek gericht is op het verbeteren van jouw pijnklachten.  Fieneke is opgeleid tot massagetherapeut op HBO-niveau en heeft daarnaast veel extra trainingen gevolgd.

Naast een goed inzicht in het lichaam beheerst zij onder meer diepe klassieke massage technieken, bindweefseltechnieken, triggerpointtherapie, fasciatherapie en cuppingtherapie. Deze toolbox maakt het mogelijk om jouw rugklachten hopelijk snel een heel stuk te verminderen!

 

Snel een afspraak maken? Neem dan nu contact op met Lifestyle Massage Noordwijkerhout!