De diagnose ‘kanker’ is zeer ingrijpend en heeft een impact op alle aspecten van het leven. Bij de behandeling van kanker komt zoveel kijken… Kanker is een heel ruim begrip. Er vallen allerlei soorten van kanker onder deze term, in allerlei gradaties van ernstigheid. Elke patiënt en elk ziektebeeld is dus uniek.

Als je te maken krijgt met kanker, dan kan het ontvangen van een massage een aangename manier zijn om je lichaam en geest te ontspannen en te ondersteunen tijdens dit uitdagende proces. Een massage kan helpen om de symptomen van kanker, zoals pijn en vermoeidheid, te verminderen en het kan ook bijdragen aan het verminderen van stress en angstgevoelens.

 

Voordelen van massage bij kanker

Het ontvangen van een massage bij kanker kan heel helend zijn, een waardevolle ondersteuning in het omgaan met je (zieke) lichaam. Wat heb jij nodig om weer meer vertrouwen in jouw lichaam te krijgen? Weer meer liefde en waardering voor jouw lichaam te voelen? Wellicht kan massage het herstelproces bevorderen, indien nog mogelijk, of de rauwe randjes van de pijn afhalen. Waar verlang jij naar?

Massage bij kanker kan helpen om (weer even) op de gezonde delen van je lichaam te focussen, in plaats van steeds bezig blijven met wat er ziek is aan je lichaam.

Massage helpt om weer te ontspannen. Massage helpt om het parasympatische deel van het zenuwstelstel te activeren. Dit deel van het zenuwstelsel staat voor rust & herstel. Zeker ook tijdens en na de behandeling voor kanker kan het stimuleren van ontspanning door liefdevolle aandacht zeer helend zijn.

Zo heeft het ontvangen van een massage mogelijk ook een positieve uitwerking op de ervaring van stress, die op zijn beurt juist ondermijnend voor het immuunsysteem werkt.

 

Massage wordt aangeraden bij kanker

Er is een tijd geweest dat massage bij kanker afgeraden werd. Dit was omdat er toen nog niet zoveel bekend was over hoe tumoren zich uitzaaien in het lichaam. Tegenwoordig is algemeen bekend dat een massage – met beleid – juist een positief effect op het herstelproces en de kwaliteit van leven.

Massagetherapeut Fieneke van Lifestyle Massage Noordwijkerhout heeft tijdens haar opleiding Massagetherapie bij Esoterra in Bilthoven een module ‘Massage bij Kanker’ mogen volgen. Een uitgebreidere specialisatie heb ik nog niet gevolgd. Wanneer ik dat (eindelijk) kan gaan doen, dan kies ik waarschijnlijk als eerste voor de opleiding Rouwen met Compassie.

Het netwerk Rouwen met Compassie is een organisatie van massagetherapeuten die gespecialiseerd zijn in het werken met mensen met kanker en hun naasten. Ze bieden onder andere massage, maar ook begeleiding bij rouw en verlies.

 

Massage bij kanker bij Lifestyle Massage Noordwijkerhout

Ben je op zoek naar een massage tijdens of na de behandeling van kanker? Vraag mij (Fieneke) gerust naar de mogelijkheden. Ik ben altijd heel eerlijk of ik iets wel of niet kan/mag/durf behandelen. Een ontspanningsmassage is vaak al heel waardevol en ik ben een ervaren massagetherapeut. Maar als ik mij niet als de beste masseur voor jouw lichaam zie, dan zal ik dat eerlijk zeggen.

Er zijn diverse gespecialiseerde collega’s te vinden in ons land. Hiervoor kan je ook te raden gaan bij het Netwerk voor Massage bij Kanker.

Welke massagetherapeut spreekt jou aan?

Bij wie voel jij je veilig en van wie zou jij graag een fijne massage ontvangen? 

 

Podcast over massage bij kanker

En als je het interessant vindt, luister dan ook eens naar onderstaande podcast. Niet van mij, maar wat mij betreft erg informatief en prettig om naar te luisteren.

Heb je vragen? Neem dan gerust contact op met Lifestyle Massage Noordwijkerhout! 

Massage bij kanker

met De Massage Podcast | Luister hier op Spotify