Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) = een chronische, verlammende vermoeidheid. Het Merck Manual Medisch Handboek definieert het als volgt: “CVS verwijst naar langdurige, ernstige en invaliderende vermoeidheid zonder bewezen lichamelijke of psychologische oorzaak.”

Juist het feit dat de oorzaak onbekend is / dat er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak is, maakt het flink een frustrerende aandoening. Naast natuurlijk het feit dat constant vermoeid zijn al vervelend genoeg is… Gelukkig kan massage wel op positieve wijze ondersteunen en zo de kwaliteit van leven enigszins verbeteren.

 

Wat is CVS?

CVS kenmerkt zich door buitensporige vermoeidheid, terwijl er helemaal niet zoveel fysieke activiteit ondernomen is. Stel dat je heel intensieve dagen hebt, dan is het logisch dat je daar vermoeid door raakt. Even rustiger aandoen en een aantal nachten langer slapen doet dan al veel goed. Bij CVS werkt dat helaas niet zo… CVS lijkt qua symptomen onder meer op fibromyalgie en chronische overbelasting, maar CVS is toch een op zichzelf staande ziekte.

Bij CVS is vermoeidheid dan ook het belangrijkste symptoom, waar dat bij fibromyalgie juist pijn is.  Risicofactoren voor het ontwikkelen van CVS zijn angst, depressie en gedragsstoornissen. CVS komt volgens Merck Manual voor bij 2 op de 1000 Nederlanders, met name tussen de 20 en 50 jaar oud en anderhalf keer zo vaak bij vrouwen als bij mannen.

De vermoeidheidsklachten van CVS leiden tot beperkingen in het dagelijkse functioneren en gaan helaas niet over met meer rust. De kwaliteit van leven wordt dus in ernstige mate aangetast door het Chronisch Vermoeidheidssyndroom…

 

Symptomen van CVS kunnen zijn:

  • Niet uitgerust wakker worden
  • Concentratie- of geheugenklachten
  • Hoofdpijn
  • Zere keel
  • Gevoelige hals- of nekklieren
  • Spierpijn
  • Gewrichtspijn zonder zwelling of roodheid
  • Je voor ten minste 24 uur ellendig voelen na inspanning

CVS wordt onder meer behandeld door te veranderen hoe je omgaat met de beperkingen middels cognitieve gedragstherapie. Ook lichamelijke oefentherapie heeft een positieve invloed. Massage is een alternatieve behandelmethode, die ook van grote waarde is.

 

Massage bij CVS

Belangrijk om te erkennen is dat massage in het algemeen een positief effect heeft bij vermoeidheidsklachten, slaapproblemen en spierpijnen. Bij Chronisch Vermoeidheidssyndroom specifiek is het van grote waarde om met massage de spieren weer op lengte te brengen (passief en actief), fasciale verklevingen los te maken en de doorbloeding van de spieren te stimuleren. Hierdoor nemen de spierklachten van CVS naar verwachting op zijn minst tijdelijk af.

Pijnlijke tenderpoints/triggerpoints kunnen tijdens de massage met meer aandacht behandeld worden. De hoofdpijnklachten die door spierspanning veroorzaakt worden kunnen hierdoor ook verminderd worden. Massage kan op deze manier een waardevolle bijdrage leveren aan het verminderen van de symptomen van CVS.

Daarnaast is een belangrijke factor dat massage kan helpen om de slaap te bevorderen. De slaap is cruciaal voor lichamelijk herstel van het lichaam, met name de diepe deltaslaap in de non-REM fase. Hiervoor is het belangrijk dat de massage een sederende ofwel rustgevende werking heeft. Lange strijkingen met olie zijn hiervoor heel fijn, hoewel andere massagevormen dezelfde effecten kunnen hebben.

Een massage in stilte werkt doorgaans het beste om te ontspannen, maar bij Lifestyle Massage Noordwijkerhout ben je ook altijd welkom om je zorgen te ventileren, als je dat op dit moment nodig hebt!

 

Positieve effecten van massage bij vermoeidheid

We kunnen bij massage van bij vermoeidheidsklachten dus een onderscheid maken tussen enerzijds een positieve uitwerking op spiervermoeidheidsklachten door middel van onder andere klassieke massagetechnieken (strijkingen, knedingen, triggerpoints behandelen), en anderzijds een positieve uitwerking op de algemene vermoeidheidsklachten door het tot rust komen en verbeteren van de slaap. Beide effecten zijn van grote waarde, zowel bij CVS als bij vermoeidheid in het algemeen.

In het algemeen kan gesteld worden dat een professionele massage de hoeveelheid cortisol (langdurig stresshormoon) in het lichaam vermindert. De aanmaak van het gelukshormoon serotonine wordt juist gestimuleerd. Meer serotonine in je lichaam zorgt voor een blijer gevoel en derhalve verminderen van depressieve gevoelens en pijnklachten. In het algemeen en zéker bij CVS is dit een zeer welkom effect van massage!

Studies hebben aangetoond dat massage een positief effect heeft op onder meer depressieve klachten, slapeloosheid, vermoeidheid en pijn. Hiervoor is het raadzaam om over een periode van een aantal weken minimaal één maar bij voorkeur twee massages te ontvangen. Een massage van een half uur is hiervoor in principe al genoeg. Langer mag natuurlijk ook, maar het is juist weer níet wenselijk om het lichaam te overprikkelen…

Heb jij last van (chronische) vermoeidheidsklachten en wil je dit graag uitproberen? Neem dan gerust contact op met massagetherapeut Fieneke om samen na te denken over het juiste behandelplan voor jou. Hoe fijn zou het zijn als (regelmatige) massage jou kan helpen weer een fijner leven te kunnen leiden!