Voor een gezonde levensstijl is het belangrijk om (vrijwel) dagelijks groenten te eten. In de Richtlijnen Gezonde Voeding uit 2015 wordt 200 gram per dag aangehouden. Het Voedingscentrum hanteert de ‘ondergrens’ van 250 gram per dag.

Ik zeg hier bewust ondergrens omdat méér groenten eten vrijwel altijd een goed idee is. Zo vertelde mijn docent voeding bij de opleiding Holistische LeefstijlCoaching dat zij 400 gram per dag adviseert en zegt schrijfster Marjolein Dubbers van de Energieke Vrouwenacademie zelfs 500 gram per dag na te streven.

Ook het Voedingscentrum zegt dat je van groenten eigenlijk nooit teveel kan eten. Het minimale advies is dus 200 gram. Artsen en diëtisten raden – unaniem – aan om dagelijks minstens twee tot drie porties groenten te eten. Dit komt overeen met ongeveer 200-300 gram.

Wist je dat veel mensen die 200 gram groenten per dag niet halen?

 

Veel verschillende soorten groenten eten

Een portie groenten is ongeveer de hoeveelheid die in een hand past. Dit kan bijvoorbeeld een bakje sla, een halve paprika of een stuk broccoli zijn.

Het beste advies is om een diversiteit aan groenten te eten. In het Engels zeggen ze ook wel:

“Eat the Rainbow”.

Hierbij let je erop dat je groenten veel verschillende kleuren hebben (en dus verschillende soorten zijn), om zo optimaal te profiteren van alle verschillende voedingsstoffen die groenten bevatten.

Groenten kunnen goed helpen bij gewichtsbeheersing, omdat ze vaak weinig calorieën bevatten en vol zitten met vezels. Vezels bevinden zich alleen in plantaardige voedingsmiddelen, nóóit in dierlijke (zoals vlees en zuivel).

Ook kan het eten van groenten het risico op hart- en vaatziekten, kanker en diabetes verlagen.

 

Waarom groenten zo gezond zijn

Groenten zijn een belangrijk onderdeel van een gezonde voeding omdat ze rijk zijn aan voedingsstoffen. Groenten bevatten veel vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels, die allemaal bijdragen aan een goede gezondheid.

Een van de belangrijkste voedingsstoffen in groenten is vitamine C, wat helpt bij het immuunsysteem en het herstel van beschadigde weefsels. Veel groenten, zoals broccoli en spinazie, bevatten ook vitamine K, dat helpt bij de bloedstolling en het behoud van gezonde botten.

Daarnaast bevatten groenten ook mineralen zoals kalium, calcium en ijzer, die belangrijk zijn voor de gezonde werking van het hart en de bloedvaten.

Antioxidanten in groenten, zoals carotenoïden en flavonoïden, beschermen tegen schade door vrije radicalen en kunnen het risico op bepaalde ziekten verminderen, zoalskanker en hart- en vaatziekten.

En groenten bevatten dus ook vezels, die de spijsvertering ondersteunen en de bloedsuikerspiegel reguleren. Dit draagt in belangrijke mate bij aan een gezond gewicht en een gezonde darmflora.

 

Samenvattend over het belang van groente

Samenvattend: groenten zijn rijk aan voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft voor een goede gezondheid en beschermen tegen bepaalde ziekten. Daarom is het aanbevolen om dagelijks voldoende groenten te eten = minimaal 200/250 gram. Kijk ook de video van het Voedingscentrum hieronder!

Wil jij aan de slag met het verbeteren van je leefstijl? Je bent welkom voor een traject leefstijlcoaching bij leefstijlcoach & massagetherapeut Fieneke!