Er zijn meerdere gezondheidsvoordelen verbonden aan zwangerschapsmassage. Hieronder bespreek ik (massagetherapeut Fieneke) een aantal positieve effecten en ik eindig dit artikel met een overzichtelijke opsomming van de voordelen.

Ben jij nu zwanger, of ken je iemand die zwanger is? Voor de meeste vrouwen is een zwangerschapsmassage echt een (gezond) cadeautje!

 

Minder spanning in het lichaam

Eén van de belangrijkste voordelen is natuurlijk dat het de spanning in het lichaam doorgaans (in meer of mindere mate) vermindert. Zwangerschap kan leiden tot spierspanning en pijn, met name in de rug en de benen. Daarnaast hebben veel vrouwen klachten in de nek en schouders, die niet noodzakelijk verband houden met het zwanger zijn maar die ook zeker niet helpen om goed te kunnen ontspannen of lekker te slapen met een dikke buik.

Door een goede zwangerschapsmassage te ontvangen, kan een vrouw deze symptomen verlichten en zich comfortabeler voelen tijdens haar zwangerschap. Uiteraard geldt hier dat één massage doorgaans maar een beperkte invloed heeft. Desalniettemin: alle beetjes helpen en als het bevalt ben je altijd welkom voor nóg een sessie!

 

Betere doorbloeding en minder vocht vasthouden

Zwangerschapsmassage kan ook helpen bij het verminderen van zwelling en het verbeteren van de doorbloeding. Tijdens de zwangerschap kan het lichaam extra vocht vasthouden (dit noemen we ‘oedeem’), wat kan leiden tot zwelling van de handen, voeten en enkels.

Massage kan helpen bij het stimuleren van de circulatie, waardoor het lichaam beter in staat is om overtollig vocht af te voeren. De eerlijkheid gebied wel te zeggen dat dit meestal een tijdelijk effect is. Maar… als je veel last hebt van vocht vasthouden en je voelt je een paar dagen beter, waardoor je bijvoorbeeld ook beter slaapt, is dat dan niet fantastisch?

 

Positief effect op emoties

Een ander voordeel van zwangerschapsmassage is dat het kan helpen bij het verminderen van stress en angst. Zwangerschap kan een emotioneel uitdagende tijd zijn en massage kan helpen bij het verminderen van de gevoelens van angst en depressie die sommige vrouwen ervaren.

Door de ontspannende effecten van massage, kan een vrouw zich meer ontspannen en kalm voelen, wat kan helpen bij het verminderen van angst en stress. Als coach kan Fieneke jou hier soms ook wat inzichtgevende vragen bij stellen. Mijn eigen zwangerschap was door omstandigheden ook een emotioneel zware tijd. Als dit bij jou ook zo is, dan is het goed mogelijk dat ik mij herken in jouw verhaal, hoe anders dan ook. Indien gewenst ben ik graag een luisterend oor. <3

 

Beter slapen

Tot slot kan zwangerschapsmassage ook helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit. Veel vrouwen hebben moeite met slapen tijdens de zwangerschap vanwege de extra druk en het ongemak in hun lichaam. Massage kan helpen bij het ontspannen van het lichaam en het verminderen van de pijn en spanning, waardoor het (tijdelijk) gemakkelijker wordt om in slaap te vallen en door te slapen.

 

Daarom zwangerschapsmassage!

Kortom, zwangerschapsmassage kan een fijne en effectieve manier zijn om de fysieke en emotionele uitdagingen van de zwangerschap te behandelen. Door (regelmatig) massage(s) te ontvangen, kan een vrouw zich comfortabeler voelen, haar stressniveaus verminderen en haar algehele gezondheid en welzijn verbeteren.

De zwangerschapsmassage van Lifestyle Massage Noordwijkerhout is van hoge kwaliteit en wordt op medische/therapeutische gronden zelfs door diverse zorgverzekeraars vergoed!

Lees ook de blog: Waarom zwangerschapsmassage?

De (gezondheids)voordelen van zwangerschapsmassage opgesomd

Hieronder geef ik jou nog een duidelijke opsomming van verscheidene gezondheidsvoordelen van zwangerschapsmassage.

Als je na het lezen van dit artikel nog vragen hebt, neem dan gerust contact op met massagetherapeut Fieneke van Lifestyle Massage Noordwijkerhout!

  • Vermindering van spierspanning en pijn, vooral in de onderrug, heupen en benen. Denk hier ook aan kramp in de kuiten en restless legs!
  • Verlichting van zwelling en verbetering van de bloedsomloop.
  • Vermindering van stress en angst.
  • Verbetering van de slaapkwaliteit.
  • Verhoogde ontspanning en verbetering van de algehele gemoedstoestand.
  • Verbetering van de spijsvertering en vermindering van maagklachten. (Dit komt doordat het parasympatische deel van het autonome zenuwstelsel wordt gestimuleerd. De parasympaticus staat voor “rest & digest” oftewel “rust & vertering”.)
  • Verlichting van hoofdpijn en rugpijn.
  • Voorbereiding van het lichaam op de bevalling. (Meer ontspanning is een betere start van de bevalling!)
  • Versterking van de band tussen de aanstaande moeder en de baby.
  • Verhoging van het immuunsysteem en de algemene weerstand van het lichaam.

Het regelmatig ondergaan van zwangerschapsmassages kan bijdragen aan een comfortabelere en gezondere zwangerschap. Hiervoor ben je bij Lifestyle Massage Noordwijkerhout aan het juiste adres!