Eten is één van de meest basale behoeften van de mens. We hebben eten nodig om te overleven en ons lichaam te voorzien van de nodige voedingsstoffen. Maar hoeveel moeten we eten om ons lichaam goed te voeden zonder te veel te eten?

 

Eten tot je 80% vol zit

Een populaire methode om ervoor te zorgen dat we niet te veel eten, is om te stoppen met eten als we ongeveer 80% vol zijn. Deze methode wordt vaak geassocieerd met de Japanse term “hara hachi bu”, wat zich vertaalt naar “eet tot je 80% vol bent”.

Het idee is dat als we stoppen met eten voordat we volledig verzadigd zijn, ons lichaam de kans heeft om te verteren en de voedingsstoffen uit ons voedsel op te nemen voordat we te veel gegeten hebben. Ons brein heeft namelijk tijd nodig om te signaleren wanneer er voldoende genuttigd is. Als je sneller eet dan dat je hersenen de signalen kunnen verwerken, dan eet je vaak ook te veel.

 

Voordelen van de 80%-methode

Een van de voordelen van het eten tot je 80% vol zit, is dat het kan helpen bij het beheersen van je gewicht (afvallen of gelijk blijven). Als je regelmatig te veel eet, kan dit leiden tot overgewicht. Door te stoppen met eten voordat je volledig verzadigd bent, kun je voorkomen dat je te veel calorieën binnenkrijgt en kan dit helpen om je gewicht onder controle te houden.

Een ander voordeel van het eten tot je 80% vol zit, is dat het kan helpen bij het verminderen van de kans op bepaalde gezondheidsproblemen. Onderzoek heeft aangetoond dat overeten kan leiden tot een verhoogd risico op hartaandoeningen, diabetes en andere chronische ziekten. Door te stoppen met eten voordat je volledig verzadigd bent, kun je de kans op deze gezondheidsproblemen verminderen.

 

Wanneer zit je op 80%?

Maar hoe weet je wanneer je 80% vol zit? Een truc die kan helpen, is om langzamer te eten en bewuster te zijn van je lichaam en hoe het voelt. Probeer te luisteren naar je lichaam en stop met eten voordat je je vol voelt. Een andere truc is om kleinere porties te eten en te wachten voordat je meer eet om te zien of je echt honger hebt. Hiermee doe je dus langer over een maaltijd, wat een prima gewoonte is wanneer je mindful eet.

Het eten tot je 80% vol zit, kan een uitdaging zijn, vooral als je gewend bent om grote porties te eten. Maar door bewuster te zijn van wat je eet en hoeveel je eet, kun je deze gewoonte ontwikkelen en jezelf helpen om gezonder te leven.

 

Concluderend

Kortom, het eten tot je 80% vol zit, kan helpen om je gewicht onder controle te houden en de kans op bepaalde gezondheidsproblemen te verminderen. Door bewuster te zijn van wat je eet en hoeveel je eet, kun je deze gewoonte ontwikkelen en een gezondere levensstijl creëren. Dus de volgende keer dat je aan tafel gaat, probeer dan bewust te eten en te stoppen met eten voordat je volledig verzadigd bent.

Wat ervaar jij wanneer je hiermee oefent?

 

Coaching in Noordwijkerhout (of online)

Ben je geïnteresseerd om serieus te onderzoeken welke manieren om gezonder, bewuster en/of minder te eten voor jou werken? Welke gewoonten in jouw drukke leven te implementeren zijn? En wat voor jou de beste keuzes zijn i.v.m. misschien ook wel jouw chronische pijnklachten?

Voel je welkom voor een traject leefstijlcoaching bij massagetherapeut en leefstijlcoach Fieneke. Het kennismakingsgesprek (telefonisch of via Zoom of Google meet) is altijd gratis.