Cupping houdt in dat speciaal ontworpen cups op de huid worden geplaatst. Tijdens massagetherapie is dit meestal op de rug, schouders, nek, of benen. De cups worden vervolgens vacuüm gezogen, waardoor de huid, bindweefsel/fascia en spieren worden opgetild.

Het interessante aan in het inzetten van cuppingtherapie is dat de beweging in de weefsels van het lichaam precies tegengesteld aan die van massage is. Bij massage druk en wrijf je de huid en bindweefsels doorgaans naar beneden en/of vlak. Met cupping ‘zuig’ je de huid en bindweefsels juist omhoog. Tegelijkertijd stimuleer je dat de doorbloeding in dit gebied sterk gestimuleerd wordt.

Door het inzetten van cuppingtherapie tijdens een massage voeg je dus een heel ander soort handeling toe aan de behandeling. In het geval van een hoge spierspanning kan cupping helpen om huid, bindweefsel & spieren te ontspannen, waardoor het tijdens de massage sneller mogelijk wordt om efficiënt en pijnvrij dieper te werken. Dit is de manier waarop cupping regelmatig wordt ingezet bij Lifestyle Massage Noordwijkerhout.

 

Welke cuppingtechnieken worden er gebruikt?

Massagetherapeut Fieneke van Lifestyle Massage Noordwijkerhout werkt met 2 soorten cups:

1) cups van siliconen die je met de hand in kan knijpen en dan op de huid zetten, waardoor er een licht vacuüm ontstaat.

2) cups van hard plastic die je met een ‘pistooltje’ vacuüm zuigt. Indien gewenst kan het vacuüm hier intensiever worden gecreëerd.

Het gebruik van glazen cups is ook mogelijk, maar dit wordt niet door Fieneke gedaan. Middels een vlammetje wordt de lucht in de cups verwarmd, waardoor deze ook vacuüm trekt op de huid. Let op: de cup zelf wordt hier níet warm! Desondanks kiest Fieneke voor de makkelijkere en veiligere (want met ‘fire cupping’ wordt er hoe dan ook met vuur gewerkt) siliconen en plastic cups.

Massagetherapeut Fieneke gebruikt alleen de technieken van dry cupping, waarbij de cups op een intacte huid worden geplaatst. Over het algemeen zuigt Fieneke ze niet te strak aan maar zorgt zij dat de cups met een aangenaam vacuüm goed over de huid kunnen glijden.

Dit laatste heet dynamische cupping. Hierbij worden de cups over de met olie ingesmeerde huid gegleden, wordt een heel gebied van het lichaam met de cups – met beleid! – gestimuleerd en kunnen zo ook verklevingen & verstoringen opgespoord worden. Wanneer de cups een tijd stilstaan op de huid, dan heeft dit statische cupping.

Een andere techniek die elders wordt toegepast, met name in de traditionele Chinese en in de Arabische cultuur, is wet cupping. Hierbij worden kleine sneetjes in de huid gemaakt en wordt er middels de cups weefselvocht aan het lichaam onttrokken. Deze techniek heeft een lange traditie maar is onbewezen. Fieneke kan én mag (én wil) deze techniek niet uitvoeren.

 

Wat zijn de effecten van cuppingtherapie?

Cuppingtherapie kan veel voordelen voor de gezondheid hebben, zoals:

  • Verbetering van de bloed- en energiecirculatie
  • Vermindering van spierpijn & ontspannen van de spieren
  • Het versoepelen van de huid
  • Stimuleren van loskomen en afvoeren van afvalstoffen
  • Het opsporen van verklevingen en verstoringen in de weefsels
  • Kan helpen bij het versoepelen van littekens
  • Cupping kan ook heel aangenaam voelen 🙂
  • Zie de video van Dr. Josh Axe hieronder voor nog meer benefits en technische uitleg. Aanrader!

De behandelaar kan ook massagetechnieken en/of stretching gebruiken in combinatie met cupping om het therapeutische effect te versterken.

De behandelaar zal de cups verplaatsen naar verschillende delen van het lichaam, afhankelijk van de specifieke behoefte van de patiënt. Fieneke plaatst de cups meestal op rug, schouders en nek. Bij de nek zal áltijd dynamische cupping worden toegepast ofwel cupping met (trage) beweging.

De foto rechts is van een cursusdag uit 2016. Fieneke leert hier de kunst van het ‘fire cuppen’. Deze techniek wordt niet door Lifestyle Massage Noordwijkerhout toegepast. Bovenstaande cups van plastic worden wél en graag gebruikt. 

Is cuppingtherapie gevaarlijk? 

Cuppingtherapie wordt algemeen beschouwd als veilig wanneer het wordt uitgevoerd door een gekwalificeerde en ervaren therapeut. Massagetherapeut Fieneke van Lifestyle Massage Noordwijkerhout heeft meerdere trainingen in het gebruik van cupping gevolgd.

Echter, zoals bij elke medische of paramedische behandeling zijn er wel enkele risico’s en bijwerkingen.

Sommige mensen kunnen huidirritatie of blauwe plekken ervaren op de plaatsen waar de cups zijn geplaatst. Dit is echter tijdelijk en zal na enkele dagen verdwijnen. Sommige mensen kunnen ook een tijdelijke ongemak ervaren tijdens of direct na de behandeling. Dit kan je altijd direct aangeven, zodat Fieneke op tijd haar behandeling kan aanpassen of stoppen.

In zeldzame gevallen kan cuppingtherapie tot ergere (huid)klachten leiden. Dit kan het gevolg zijn van een fysieke disbalans die aan het licht komt door de cupping.

Voor de behandelingen van Lifestyle Massagetherapie is dit níet de bedoeling. Mocht de cupping tot sterke reacties leiden, dan zal deze techniek áltijd gestopt worden. Een ervaren cuppingspecialist (met name vanuit de oosterse visie) kan ervoor kiezen dan juíst met cupping te behandelen. Het ligt hier echt aan het doel waarvoor de techniek wordt ingezet.

Wanneer je bloedverdunners gebruikt, een bloedstollingsstoornis hebt of zwanger bent, dan wordt cuppingtherapie niet aangeraden. Dit zijn de zogeheten contra-indicaties die specifiek voor cuppingtherapie gelden.

Neem bij interesse maar twijfel gerust even contact op. En weet, er zijn dan nog genoeg andere technieken die wél mogelijk en ook heel efficiënt zijn!