Wist je dat er landelijke beweegrichtlijnen zijn opgesteld? Dit zijn richtlijnen die aangeven wanneer de gemiddelde mens voldoende beweegt om allerlei gezondheidsvoordelen te behalen. In Nederland kennen wij het Kenniscentrum Sport en Bewegen, dat voor voorlichting en documentatie over sport & bewegen zorgt.

 

De (landelijke) beweegrichtlijnen

De beweegrichtlijnen geven aan hoeveel beweging nodig is voor een goede gezondheid, als onderdeel van een gezonde leefstijl. De beweegrichtlijnen maken onderscheid tussen jong en oud en sluiten niemand buiten. De beweegrichtlijnen geven aan hoeveel beweging nodig is en welke beweging goed is. Ook wanneer er sprake is van een fysieke of verstandelijke beperking.

 

De beweegrichtlijnen voor (gezonde) volwassenen zijn:

  • 2,5 uur per week matig intensief bewegen (zwaarder mag natuurlijk ook, hoeft niet)
  • 2x per week spier- en botversterkende oefeningen
  • Balansoefeningen voor mensen vanaf 50 jaar
  • Minder stilzitten (heel belangrijk!)

Hierbij geldt ook de slogan:

Bewegen is goed, méér bewegen is beter!

 Lees hier meer op de website van het Kenniscentrum. Deze informatie is zo duidelijk geschreven, ik kan het zelf niet beter vertellen… 

 

Coachvragen over jouw (relatie tot) beweging

Wat ik wél kan, is samen met jou onderzoeken hoe jij meer kunt gaan bewegen. Over jouw (verhouding tot) bewegen zijn veel vragen te stellen, zoals:

Hoe ziet jouw huidige beweegpatroon eruit? Hoe kan jij meer beweging in je dag aanbrengen? Waar zit de ruimte voor verbetering? En hoe kan jij daar op een haalbare manier kleine stappen in zetten?

Welke vorm van beweging vind jij leuk? Welke (sport)activiteit geeft jou voldoening?

Wat is jouw motivatie om meer te willen bewegen? Welke overtuigingen en emoties zitten er achter het antwoord dat je op de vorige vraag hebt gegeven? Een goede coach vraagt altijd door naar het ‘waarom’.

Hoe vaak heb jij al geprobeerd om meer te gaan bewegen? Wat werkte wel voor jou, en wat werkte niet? Waar liep je tegenaan? Wat kan je nu anders doen?

 

Leefstijlcoaching // Beweegcoaching

Voldoende beweging is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. In mijn studie(s) leefstijlcoaching is daar dan ook de nodige aandacht aan besteed. In een traject leefstijlcoaching wordt de hoeveelheid & intensiteit van de beweging van de cliënt altijd in kaart gebracht. Indien nodig en gewenst kan hier daarna meer of minder focus op gelegd worden.

Tevens heb ik de (korte) opleiding Beweegcoach bij BenVitaal uit Maastricht gedaan. Tijdens deze opleiding, gegeven door ervaren sporters, heb ik mij nog meer in de materie omtrent voldoende bewegen kunnen verdiepen. Ik vond dit erg interessant!

Want wist je dat er véél gezondheidswinst te behalen valt met meer bewegen, en dat toch ruim de helft van alle Nederlanders bovenstaande beweegrichtlijnen niet haalt? Wat zonde!

Geldt dit ook voor jou? Wat is daarvoor jouw belangrijkste reden? Welke belemmeringen ervaar jij, waardoor het niet lukt om meer en/of voldoende te bewegen?

En hoe lijkt het jou dit eens samen te onderzoeken in een kort coachtraject? Want er is ongetwijfeld méér mogelijk wanneer je er anders naar kijkt!