In onze moderne (Westerse) samenleving hebben we gemakkelijk toegang tot een breed scala aan voedselkeuzes. Zelfs in een bescheiden dorp als Noordwijkerhout – waar  ik woon en werk – zijn er 6 supermarkten (waarvan 2 Poolse), diverse speciaalzaken (zoals een viswinkel, kaaswinkels, bakkers, slagerijen) en diverse restaurants, cafés, snackbars & ijssalons. Ongetwijfeld ben ik nog wat vergeten maar het punt is vast duidelijk: er is een overvloed aan eten en we hoeven er weinig moeite voor te doen.

Vaak wordt ons voedsel gebruikt als een snelle manier om onze maag te vullen, zonder ons af te vragen of het voedzaam is of niet. Een belangrijke vraag die daarom gesteld kan/moet worden is…

“Is het vulling of is het voeding?”

 

Wat is ‘vulling’ en wat is ‘voeding’?

Om deze vraag te beantwoorden moeten we eerst begrijpen wat we bedoelen met ‘vulling’ en ‘voeding’. Voedsel dat als “vulling” wordt beschouwd, is meestal laag in voedingswaarde en hoog in calorieën, suikers en vetten. Dit soort voedsel vult onze maag snel en geeft ons een korte energieboost, maar het biedt ons lichaam weinig tot geen voedingsstoffen die we nodig hebben om gezond te blijven. Het kan ook leiden tot overeten en gewichtstoename, wat weer kan leiden tot gezondheidsproblemen op de lange termijn. Mijn immer lijnende moeder noemde deze categorie voedingsmiddelen altijd ‘lege calorieën’.

Aan de andere kant, ‘voedende’ voeding is rijk aan voedingsstoffen zoals eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Deze voedingsstoffen heeft ons lichaam nodig om gezond te blijven en goed te functioneren. Dit soort voedsel bevat vaak (maar niet noodzakelijk!) minder calorieën, suikers en (ongezonde) vetten dan ‘vulling’. Gezonde, voedende voeding kan helpen om ons gewicht op peil te houden en draagt eraan bij dat we – hopelijk – in gezond blijven, of dat weer worden.

 

Voeding is noodzaak

Het is belangrijk om op te merken dat ieder van ons voedsel nodig heeft om het lichaam van brandstof te voorzien en om zich ‘goed’ te voelen. Echter, wanneer er teveel vulling en te weinig voeding wordt geconsumeerd, dan lopen we het risico dat ons lichaam niet de essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft. Dit kan leiden tot een gebrek aan energie, slechte concentratie en vermoeidheid.

Om de vraag “Is het vulling of is het voeding?” te kunnen beantwoorden, moet je dus naar het geheel van jouw voedingskeuzes kijken. Kies je voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen en jouw lichaam voeden? Of kies je voor voedsel dat je voornamelijk vult i.e. vol stopt, maar niet voedt? Het is belangrijk om ons bewust te zijn van wat we eten en hoe het ons lichaam beïnvloedt.

Realiseer je hierbij dat het essentieel is om óók van eten te kunnen genieten. Iets ‘ongezonds’ mag echt wel op z’n tijd! Zelf kan ik heerlijk genieten van een romig ijsje, bijvoorbeeld. Het Voedingscentrum houdt de grens aan van 85% binnen de Schijf van Vijf en 15% daarbuiten. Dat laatste hoeft niet, natuurlijk, maar mag wel. En geloof mij, 85% binnen de Schijf van Vijf eten is best een uitdaging… De eerste stap is je hier dan ook goed bewust van worden.

 

Wat is een gezond dieet?

Een gezond dieet moet bestaan uit een verscheidenheid aan voedzame voedingsmiddelen, zoals:

– groenten
– fruit
– volle granen (koolhydraten & vezels + vitaminen/mineralen)
– volwaardige eiwitten
– gezonde vetten

Het is doorgaans raadzaam om bewerkte voedingsmiddelen en voedingsmiddelen met toegevoegde suikers te vermijden, omdat deze vaak weinig/minder voedingswaarde bieden en ons lichaam alleen maar vullen. Als je twijfelt over een bepaald voedingsproduct, dan kan je ook de app “Kies ik gezond?” raadplegen!

 

Conclusie

Kortom, voedsel kan dienen als een snelle manier om onze maag te vullen (en soms is dat heel handig), maar het is belangrijk om te onthouden dat alleen voedzame voeding ons lichaam van de essentiële voedingsstoffen voorziet die het nodig heeft om gezond te blijven.

En mocht het je aanspreken om jouw leefstijl met begeleiding te verbeteren? Neem dan gerust contact op met leefstijlcoach Fieneke voor een traject leefstijlcoaching, beweegcoaching en/of voedingscoaching!