De Richtlijnen Goede Voeding uit 2015 geven aan dat een gezonde voeding belangrijk is voor een goede gezondheid. De bekende Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is op deze richtlijnen van de Gezondheidsraad gebaseerd.
Het belang van deze richtlijnen
Overzicht van de Richtlijnen Goede Voeding 2015
– Eet volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon conform de onderstaande richtlijnen
– Eet dagelijks ten minste 200 gram groente en ten minste 200 gram fruit
– Eet dagelijks ten minste 90 gram bruin brood, volkorenbrood of andere volkorenproducten
– Eet wekelijks peulvruchten
– Eet ten minste 15 gram ongezouten noten per dag
– Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt
– Eet een keer per week vis, bij voorkeur vette vis
– Drink dagelijks drie koppen thee
– Vervang geraffineerde graanproducten door volkorenproducten
– Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën
– Vervang ongefilterde door gefilterde koffie
– Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees
– Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken
– Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag
– Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag
– Het gebruik van voedingsstofsupplementen is niet nodig, behalve voor mensen die tot een specifieke groep behoren waarvoor een suppletieadvies geldt.
Gratis PDF met de Richtlijnen Goede Voeding
In de pdf hieronder krijg je ook een volledig overzicht van deze richtlijnen, die wetenschappelijk brede concensus genieten.
En mocht jij belang hebben bij professionele begeleiding voor het verbeteren van jouw voedingspatroon en/of algehele leefstijl, overweeg dan een (kort) traject leefstijlcoaching van leefstijlcoach (en massagetherapeut) Fieneke!
Aan welke richtlijnen houd jij je al?