Voor mijn opleiding Pijn & Lifestyle Specialist van opleidingsinstituut TriggerpointCoach moest ik een opdracht maken met 10 tips voor een goede nachtrust. Best wel lastig, om uit álle adviezen omtrent ‘slaaphygiëne’ een selectie te maken. Toch zijn er wel een aantal essentiële adviezen. Hieronder som ik die ook voor jou op.
En… eigenlijk heb ik natuurlijk 11 tips, namelijk:
Laat je ook eens (of regelmatig) masseren!
- Een fijne ontspanningsmassage helpt om lichaam én geest te ontspannen.
- Een fijne ontspanningsmassage helpt om weer in het rustgedeelte van het autonome zenuwstelsel te zakken: de parasympaticus.
- Een fijne ontspanningsmassage helpt om je lichaam weer op een positieve manier te voelen en maakt allerlei feel-good hormonen vrij, zoals serotonine en oxytocine.
- Een fijne massage reduceert jouw stressbeleving en bevordert jouw fysieke welbevinden.
Mijn andere tips om beter te slapen zijn…
[In het pdf-document hieronder staan dezelfde tips. Voel je vrij deze te downloaden en je erdoor te laten inspireren.]
- Ga elke avond op/rond hetzelfde tijdstip naar bed en sta elke ochtend op/rond hetzelfde tijdstip op. Zorg voor zo min mogelijk speling, ook in het weekend.
Deze regelmaat is heel belangrijk voor jouw biologische klok. - Zorg voor een matras, kussen en dekbed die goed bij jouw lichaam passen.
Een beddenspeciaalzaak kan jou hierin adviseren. - Zorg voor een slaapomgeving die stil, donker, schoon en prikkelarm is.
- Ventileer je slaapkamer dagelijks en slaap bij voorkeur in een kamer van rond de 18 °C.
- Verschoon je beddengoed regelmatig, minimaal 1x per 2 weken.
- Zorg voor een avondroutine waarin je tot rust komt. Je kunt denken aan een ademoefening, meditatie, een boek lezen, rustige yoga, etc.
Probeer je schermen minimaal 1 uur voor bedtijd uit te zetten. - Zorg voor voldoende beweging gedurende de dag. Voldoende bewegen stimuleert een gezonde slaap.
- Kies een ochtendroutine waarin je de dag krachtig begint. Zo is het heel verstandig de dag te beginnen met 10 tot 15 minuten beweging en een gezond ontbijt.
- Gebruik geen cafeïne meer 8-10 uur voordat je gaat slapen.
Cafeïne zit o.a. in koffie, zwarte & groene thee, cola, energy drink, pure chocolade. - Maak gebruik van positieve affirmaties. Herhaal bijvoorbeeld voor jezelf “Ik kies ervoor om elke nacht goed te slapen.” of “Morgen word ik uitgerust en fit wakker.”