Hieronder volgen 10 tips voor meer energie en minder vermoeidheid. Veel ervan zal je eigenlijk wel weten, maar herhaling is vaak nuttig om je er weer bewust van te worden. Werkt dat ook zo voor jou?

Zo weet vrijwel iedereen hoe belangrijk een goede nachtrust is om je overdag fit en energiek te voelen. Maar wist je ook dat voor een goede nachtrust regelmaat echt essentieel is?!

Ook daglicht is cruciaal, zowel om je fit en energiek te voelen áls om lekker te slapen. Althans, dat is wat er altijd gezegd wordt. Sowieso is blootstelling aan zonlicht essentieel voor de aanmaak van voldoende vitamine D en van fijne hormonen als serotonine.

Massage is natuurlijk ook een goed idee. (Dat is het eigenlijk altijd wel ;-)) Want door massage zullen jouw lichaam én geest zich beter voelen. Zo kan je beter slapen en (indien op jouw van toepassing) met minder pijn door het leven gaan. Dit is heel fijn voor jouw welbevinden en ervaring van energie.

10 tips voor meer energie en minder vermoeidheid

[In het pdf-document hieronder staan dezelfde tips. Voel je vrij deze te downloaden en je erdoor te laten inspireren.]

 

 1. Zorg voor een goede nachtrust en regelmaat in je dag. Tijdens de slaap herstellen jouw lichaam en geest zich weer voor de volgende dag. Zie hiervoor ook mijn 10 tips om jouw nachtrust te verbeteren!
 2. Zorg voor meer beweging in je dag en sport in je week. Hoewel je op de korte termijn vermoeid raakt van flink sporten, op de lange termijn ga je je door meer bewegen juist energieker voelen!
 3. Verminder de hoeveelheid stress in jouw leven.
  Overmatige stress kost veel energie en heeft een grote impact op het functioneren van jouw lichaam. Minder stress en meer ontspannen is heel belangrijk.
 4. Verminder de inname van toxische stoffen. Denk daarbij onder andere aan nicotine, cafeïne en alcohol. Minder alcohol scheelt in de belasting van je lever en helpt je kwalitatief beter te slapen.
  Minder cafeïne helpt óók om beter te slapen en zal je uiteindelijk meer energie opleveren, ondanks het oppeppende effect op korte termijn.
 5. Ga naar buiten! Daglicht helpt jouw lichaam én geest om zich fit en energiek te voelen.
 6. Gezonde voeding helpt jouw lichaam aan meer energie. Je lichaam zal minder (toxisch) belast worden en gezonde voeding geeft jou langdurige energie. Wist je dat je van groenten zo goed als niet teveel kan eten? En ook volkoren producten zijn heel belangrijk voor jouw gezondheid.
  En… sla je ontbijt níet over!!
 7. Zorg dat je genoeg water drinkt. Goede hydratatie is essentieel voor een energiek lichaam.
 8. Het kan slim zijn om bepaalde vitaminen en mineralen extra binnen te krijgen. Dit kan door specifieke keuzes in jouw voeding, maar eventueel ook door de inname van kwalitatieve supplementen.
  Belangrijke vitamines voor meer energie zijn het vitamine B-complex, vitamine C en E, kalium, magnesium, ijzer en zink.
 9. Goed ademen is essentieel. Daarmee krijg je voldoende zuurstof in je lichaam, slaap je beter én met een actieve ademoefening kan jij jezelf van meer zuurstof en daarmee een natuurlijke boost voorzien.
 10. Doe dingen waar je blij van wordt, met mensen waar je blij van wordt!