Altijd te druk voor meditatie? Begrijpelijk! We leven in een tijd met veel mogelijkheden, verplichtingen en uitdagingen. Een goede balans tussen werk en privé houden is lastig, maar belangrijk. Zelfzorg is hier een essentieel onderdeel van.

Wist je dat zelfs een meditatie van een minuut al gezondheidsvoordelen heeft? Onderstaande meditatie komt uit het boek “Mindfulness: A Practical Guide to Peace in a Frantic World” van J. Mark G. Williams. Deze auteur is ook een van de grondleggers van de bekende Mindfulness Based Cognitieve Therapy, een bewezen methode tegen depressie o.a. Toevallig doe ik hier een opleiding voor, dus ik zal hier later meer over schrijven!

Voor nu eerst deze meditatie, die je heel laagdrempelig zelf kan gaan oefenen, hoe druk je dag ook is!

 

Een één-minuut meditatie

  1) Zit rechtop in een stoel met een rechte rugleuning. Als het mogelijk is, breng je rug een beetje weg van de achterkant van de stoel, zodat je wervelkolom zichzelf ondersteunt. Je voeten staan plat op de grond. Sluit je ogen of laat je blik zakken.

  2) Richt je aandacht op je adem terwijl deze in en uit je lichaam stroomt. Blijf in contact met de verschillende sensaties van elke inademing en elke uitademing. Observeer de adem zonder op zoek te gaan naar iets bijzonders dat moet gebeuren. Er is geen noodzaak om je ademhaling op enigerlei wijze te veranderen.

  3) Na een tijdje kan je geest afdwalen. Wanneer je dit opmerkt, breng dan voorzichtig je aandacht terug naar je adem, zonder streng te zijn voor jezelf – het besef dat je geest is afgedwaald en het terugbrengen van je aandacht zonder jezelf te bekritiseren, is essentieel voor de beoefening van mindfulnessmeditatie.

  4) Je geest kan uiteindelijk kalm worden als een stille vijver – of misschien niet. Zelfs als je een gevoel van absolute stilte ervaart, kan het maar van korte duur zijn. Als je boos of geïrriteerd bent, merk dan op dat dit ook maar van korte duur kan zijn. Wat er ook gebeurt, laat het gewoon zijn zoals het is.

  5) Na een minuut open je je ogen en neem je de ruimte weer in je op.

   

  Over Lifestyle Massagetherapie & Coaching

  Wil je meer weten over massagetherapeut & holistisch coach Fieneke,
  kijk dan hier
  !

  Wil je meer informatie of graag een afspraak maken,
  kijk dan hier
  !