Vandaag was een bijzondere dag. Hoewel het hartje zomer is, regent het buiten al dagenlang. Van de 6 cliënten die vandaag een sessie gepland hadden, gingen er 4 wegens omstandigheden niet door…

Dus in plaats van dat ik een drukke werkdag had, kon ik eindelijk eens lekker uitrusten en wat orde op zaken stellen. Toch? Nou… ik speelde nog even met de gedachte om uitgebreid naar de sportschool te gaan of zelfs een bezoek te brengen aan de sauna. Maar toen herinnerde ik me het boek dat ik aan het lezen ben over burn-out, getiteld “De lessen van burn-out” van Annegreet van Bergen. Het leek me verstandiger om vandaag wat minder te doen in plaats van wat meer. Gaten in de agenda hoeven niet altijd opgevuld te worden!

Dus besloot ik vandaag bewust in de ruststand te gaan en het rempedaal van mijn autonome zenuwstelsel, de parasympaticus, aan te zetten. En toen gebeurde er iets opmerkelijks… Hoewel ik vandaag evengoed ook 6 professionele sessies had kunnen geven, liet juist de vermoeidheid zich voelen.

Realisatie: ‘Ik ben gewoon eigenlijk best wel moe!’

En dat mag, natuurlijk. Het is volkomen begrijpelijk. Als alleenstaande moeder én ondernemer werk ik immers behoorlijk hard. Daarbij komt dat ik al jaren geen echte vakantie heb gehad. Hoewel mijn dochter en ik regelmatig naar de camping gaan en veel leuke dingen ondernemen, is dat toch weer actief ontspannen. Rusten is echt iets anders. Helaas geeft mijn peuter (bijna kleuter) mij weinig gelegenheid om tot rust te komen. Daarnaast heb ik de afgelopen jaren ook veel gestudeerd, waardoor ik het juist éxtra druk heb gehad.

 

Herkenbaar?

Voor veel van mijn cliënten zal bovenstaande heel herkenbaar zijn. Voor jou ook?

Als jij jezelf hierin herkent, dan wil ik je uitnodigen om af en toe bewust een dag helemaal niets te doen. Het mag misschien tegenstrijdig lijken, vooral als je gewend bent om altijd bezig te zijn, maar het nemen van een rustdag kan juist een krachtige vorm van zelfzorg zijn.

 

Hier zijn vijf redenen waarom het zo goed is om soms een dag helemaal niets te doen:

1. De ‘batterij’ weer opladen

Een dag van volledige rust biedt je de gelegenheid om goed voor jezelf te zorgen en weer op te laden. Het geeft je de kans om alle stress en spanning die zich in je dagelijks leven heeft opgehoopt los te laten. Door deze momenten van zelfzorg kun je jezelf weer opladen en hernieuwde energie opdoen voor de uitdagingen die het leven met zich meebrengt. Zorg ervoor dat je dit tijdig doet!

2. Rusten en herstellen

In onze drukke levensstijl vergeten we soms het belang van regelmatige rust en herstel. Een dag van niets doen geeft je de kans om op tijd te rusten en te herstellen, zowel fysiek als mentaal. Overdag goed tot rust komen bevordert ook een goede slaap in nacht. Voldoende rust helpt je te hersetllen van de stress die zich in je dagelijks leven heeft opgehoopt.

3. Genieten van plezierige activiteiten

Het nemen van een dag helemaal niets doen betekent niet dat je jezelf hoeft te vervelen. Integendeel, het biedt je de mogelijkheid om te genieten van activiteiten waar je normaal gesproken geen of weinig tijd voor hebt. Of het nu gaat om een oude hobby oppakken, tijd doorbrengen met dierbaren of gewoon ontspannen met een goed boek of een uitdagende puzzel, plezier maken is essentieel voor je algehele welzijn. Let wel: ik geef hier bewust kleine voorbeelden! Je hoeft niet een hele dag naar een museum of een lange wandeling maken. Juist kleine activiteiten kunnen zeer rustgevend zijn zonder veel energie te kosten.

4. Lekker rommelen in huis

In het verlengde van de vorige reden ligt deze: besteed je vrije dag eens aan heerlijk rommelen in huis. Juíst als de kinderen naar school of de opvang zijn en je partner weg is. Juist dan kan je op je gemakje een kledingkast uitzoeken of eens in alle rust een grote pan soep koken. Je kunt die klusjes oppakken waar je anders nooit aan toekomt, je leefomgeving verzorgen en jezelf omringen met een rustgevende omgeving. Het opruimen en organiseren van je leefruimte kan een positieve invloed hebben op je gemoedstoestand en gevoel van welzijn.

5. Mindful handelen

Omdat het moderne leven erg hectisch kan zijn, is het belangrijkste advies om dingen zoveel mogelijk bewust ofwel mindful te doen. Dit is iets wat je iedere dag kan oefenen, maar wat er wel vaak bij inschiet. Ikzelf ken dit maar al te goed: in de ochtend rennen om mijn dochter klaar voor de dag te maken, dan snel naar de opvang of naar school, direct daarna mijn huis klaarmaken voor een werkdag en ondertussen nog gezond eten en mijzelf verzorgen. Haast!

Juist een dag van volledige rust stelt ons in staat om tot rust te komen en in het moment te leven. Het geeft de kans om te genieten van de kleine dingen, je bewust te worden van je gedachten en gevoelens, en in contact te komen met je innerlijke zelf. Hoe vaker je dit oefent, hoe gemakkelijker dat het gaat!

 

Conclusie

Dus, geef jezelf af en toe die welverdiende pauze en gun jezelf de liefdevolle zorg die je verdient. Een dag helemaal niets doen kan een transformerende ervaring zijn voor je gezondheid en welzijn. Het stelt je in staat om te herstellen van de drukte van het dagelijks leven en geeft je de ruimte om te genieten van het moment. Laat jezelf toe om te rusten, te ontspannen en te genieten van het leven zonder verplichtingen. Je zult merken dat je sterker en veerkrachtiger wordt, en dat je beter kunt omgaan met de uitdagingen die het leven je biedt.

Over Lifestyle Massagetherapie & Coaching

Wil je meer weten over massagetherapeut & holistisch coach Fieneke,
kijk dan hier
!

Wil je meer informatie of graag een afspraak maken,
kijk dan hier
!