Het leven kan soms als een wirwar van verplichtingen aanvoelen, waarbij het jongleren met verschillende rollen en verantwoordelijkheden een constante uitdaging vormt. Mijn cliënten hebben het dan over ‘veel ballen moeten hooghouden’ en het gevoel van ‘continu aan staan’.

Stel je voor dat je thuiskomt na een lange dag: je voelt de last van het huishouden, de zorg voor de kinderen (die ook nog eens je volledige aandacht vragen) en de druk van je werk op je schouders rusten. Letterlijk. De fysieke klachten die je voelt in je nek en schouders zijn een teken dat je lichaam signalen afgeeft van overbelasting. Doorgaans echter is dit slechts het topje van de ijsberg…

 

Signalen van overbelasting

Fysiek – Want niet alleen zal je fysieke klachten krijgen, zoals de bekende (zeurende) pijn en stijfheid in nek en schouders. Vaak ga je ook slechter slapen, en krijgen je darmen meer moeite met een goede spijsvertering.

Emotioneel – Daarnaast voel je je emotioneel uitgeput. De druk die je ervaart, zorgt ervoor dat je overweldigd bent. De emotionele last wordt te zwaar om te dragen. Tranen liggen op de loer en vreugde lijkt vaak ver te zoeken. Wanneer er veel stress speelt en je emotioneel uitgeput raakt, zijn de dingen je snel te veel. Je reageert kribbiger wanneer je partner een ‘verkeerde’ opmerking maakt of wanneer je kinderen iets onhandigs doen. En eigenlijk weet je zelf ook wel, dat het niet aan hen ligt…

Mentaal – Ook met je denken ben je constant bezig hoe je deze situatie kunt overwinnen. Je piekert over hoe je deze druk kunt verlichten, hoe je een andere aanpak kunt vinden, hoe je het hoofd boven water kunt houden. Het is een voortdurende strijd in je gedachten, een cyclisch patroon van zorgen en twijfels.

Energetisch – Energetisch gezien ben je leeg. Je hebt geen energie meer om te geven, zelfs niet aan jezelf. Het voelt alsof er een innerlijke batterij is leeggelopen, en opladen lijkt een onmogelijke taak.

Spiritueel – En dan is er nog de spirituele dimensie. Het gevoel van onvermogen om met je partner te communiceren over deze last. Het gevoel dat de huidige situatie niet in overeenstemming is met wat je diep van binnen verlangt. Je zoekt naar een andere verdeling van verantwoordelijkheden, naar steun, maar het blijft een uitdaging om deze behoeften te uiten en te begrijpen.

 

Een brede aanpak met holistische coaching

Holistische coaching omarmt de overtuiging dat alles met elkaar verbonden is. Dat je fysieke, emotionele, mentale, energetische en spirituele welzijn niet afzonderlijk te beschouwen zijn. Samen vormen zij een onderling verbonden geheel. De pijn in je schouders is niet slechts een geïsoleerd fysiek probleem; het is een manifestatie van een bredere disbalans, een disharmonie.

Natuurlijk kun je de zeurende pijn in de spieren van je nek en schouders behandelen. Je gaat een aantal keer naar de fysiotherapeut, naar massagetherapie en/of naar de sauna. Maar neem je daarmee de oorzaak van de klachten weg?

Je kunt jezelf ook aanleren om anders te denken en minder te piekeren. Dat is heel nuttig, maar in hoeverre kom je daarmee ook bij de oorzaak van je stressklachten?

Stel nu dat jouw klachten niet alleen maar symptomen zijn van overbelasting, maar wijzen op een diepere disbalans in je leven? Als je benieuwd bent naar het antwoord op deze vraag, dan is holistische coaching interessant voor jou!

 

Holistische coaching in Noordwijkerhout

Als massagetherapeut & holistisch coach zal Fieneke (ik) namelijk niet alleen focussen op het verlichten van de fysieke ongemakken. Samen zullen we ook dieper graven naar de wortels van jouw stress.

Het uiteindelijke doel is het vinden van een gezonde balans tussen al de aspecten van jouw leven, waarbij jij in lijn leeft met dat wat jij het liefste wilt. Er zal opnieuw een harmonie ontstaan tussen je hart en je verstand. Dat is de kracht van holistische coaching.

Dit kan betekenen dat je leert hoe je effectiever met stress omgaat door middel van ademhalingsoefeningen of meditatie (fysiek en energetisch). Het kan ook betekenen dat je leert om je emoties te begrijpen en te kanaliseren, zodat je weer in contact komt met vreugde en rust (emotioneel en mentaal).

Bovendien kan een holistische coach je begeleiden bij het ontdekken van je diepere behoeften en waarden, en je helpen om communicatievaardigheden te verbeteren om deze met je partner te delen (spiritueel).

En natuurlijk kan ik met (holistische) massagetherapie jouw gespannen spieren ook letterlijk een handje helpen!

 

Voorbij de symptomen naar de oorzaak

In essentie gaat holistische coaching verder dan het behandelen van symptomen; het gaat om het begrijpen en aanpakken van de diepere oorzaken van stress en onevenwichtigheid. Het gaat om het herstellen van evenwicht en het vinden van een harmonieus pad naar welzijn, waarin alle facetten van jou als individu in overeenstemming zijn.

Als je jezelf herkent in deze situatie, waarbij stress alle aspecten van je leven lijkt te beïnvloeden, overweeg dan eens om holistische coaching te verkennen. Het kan de deur openen naar een nieuwe manier van leven, waarin je niet alleen maar de ballen in de lucht houdt, maar waarin je in staat bent om op een meer voldoening gevende en evenwichtige manier te leven.

Over Lifestyle Massagetherapie & Coaching

Wil je meer weten over massagetherapeut & holistisch coach Fieneke,
kijk dan hier
!

Wil je meer informatie of graag een afspraak maken,
kijk dan hier
!