Binnenkort studeer ik af aan de opleiding Pijn en Leefstijl Specialist. Dit is een nieuwe opleiding van één van mijn favoriete opleidingsinstituten, te weten TriggerpointCoach van Hanneke Heij. Hanneke vroeg mij een review te schrijven en onderstaande is wat ik haar heb toegestuurd.

 

Behandel- en coachtraject bij chronische pijnklachten 

Ik (masagetherapeut en leefstijlcoach Fieneke) heb veel zin om in 2023 stappen te gaan zetten naar het ontwikkelen van een mooi behandel- en coachtraject om chronische pijnklachten nog beter te kunnen behandelen. Wist je dat zo’n 20% van de mensen chronische pijnklachten heeft? En dat daarbij veel behandelmogelijkheden niet goed gezien en/of benut worden? Het is mijn wens om mij in dit onderwerp te specialiseren. Omdat hier nog zoveel winst te behalen is én ik het persoonlijk een fantastische uitdaging vind om alle puzzelstukjes van een pijnklacht goed te leggen.

 

Review opleiding Pijn en Leefstijl Specialist

“Wat ik zo leerzaam vind aan de opleiding Pijn & Leefstijl Specialist, is hoe leefstijl specifiek wordt gelinkt aan de behandeling van chronische pijnklachten. Als professionele behandelaars komen wij geregeld cliënten/patiënten tegen met pijnklachten die maar niet over willen gaan. Deze opleiding gaat er in essentie over om in deze gevallen (nog) beter te kunnen behandelen.

Triggerpoints en fascia

Enerzijds is het mogelijk dat de toegepaste (manuele) technieken onvoldoende toereikend zijn geweest. In hoeverre is er gekeken naar de klachtenpatronen die triggerpoints kunnen veroorzaken? En waar bevinden zich eventuele fasciale verklevingen en restricties? Of worden de (uitstralende) pijnklachten misschien niet door triggerpoints en fascia veroorzaakt, maar juist door pathologie van de organen zelf? Al deze onderwerpen komen uitgebreid aan bod in de 1e helft van de opleiding.

Diverse leefstijlfactoren

Anderzijds krijgt de factor leefstijl veel aandacht. Hier kun je denken aan de onderwerpen Beweging, Voeding, Ontspanning, Stress, Slaap én Zingeving. Stel dat iemand een leefstijl heeft met een matig gezond voedingspatroon, dan zal dat laaggradige ontstekingen (kunnen) veroorzaken die een klachtonderhoudende factor voor de pijn zijn. Een sedentair bestaan zal zorgen voor een verminderde fasciale vitaliteit, die op zijn beurt weer voor chronische pijnklachten kan zorgen. En wist je dat slecht (en onregelmatig) slapen ook een grote impact op het herstellend vermogen van het lichaam en daarmee op pijnklachten heeft? Dit zijn slechts enkele voorbeelden die in de 2e helft van de opleiding aan bod komen.

Inzicht in de onderlinge samenhang

De opleiding Pijn & Leefstijl Specialist creëert cruciaal inzicht in al deze verschillende factoren en de onderlinge samenhang. Docente Hanneke Heij is een bron van kennis en weet als geen ander een nieuw perspectief te bieden op het onderwerp chronische pijn. Een aanrader voor elke professional die zijn cliënten/patiënten met chronische pijn beter wil kunnen behandelen.”

 

Behandeling van chronische pijn in Noordwijkerhout

Ben jij iemand die lijdt aan chronische pijn? Wees welkom bij Lifestyle Massage Noordwijkerhout om met een brede blik opnieuw te kijken naar alle factoren die mogelijk een rol spelen bij jouw pijnklachten. Waar is verbetering mogelijk? Welke stap kan jij nu zetten om minder pijn te hoeven ervaren?