Klankmassage is natuurkunde

 

Klankmassage volgens de Peter Hess®-methode is een ontspanningsmethode op basis van wetenschappelijke principes. Geluid is trilling op verscheidene frequenties. Die frequenties kunnen gemeten worden, net als de impact van deze frequenties op het menselijk lichaam.

 

Resoneren met verschillende klankschalen

Daarom zie je bij de Peter Hess®-klankmassage dat er diverse klankschalen voor verschillende onderdelen van het lichaam zijn. De hartschaal resoneert met het borstgebied, de bekkenschaal met het heupgebied en de universele schaal is het beste voor gewrichten en om het lichaam als geheel te ervaren. Dit zijn de 3 basisklankschalen die bij een Peter Hess®-klankmassage gebruikt worden.

Naast deze 3 klankschalen zijn er nog meerdere grote en kleine klankschalen die een klankmasseur kan inzetten. Ook is het mogelijk om een gong te gebruiken en andere instrumenten met hoogwaardige klank(frequenties).

Hoe meer verschillende klanken ingezet worden, hoe dynamischer de ervaring. De basisklankmassage gebruikt echter juíst maar 3 klankschalen om eenvoud te bewaren. Deze 3 klankschalen écht ervaren, afzonderlijk en tegelijkertijd aangeslagen, is voldoende om diepe rust te ervaren en jezelf te ontmoeten. Een simpele maar degelijke klankmassage is vaak het effectiefst.

 

Wetenschappelijke onderbouwing

Voor de efficiënte werking van de klankmassage is de klankwaarneming en klankverwerking essentieel. De toon van de klankschaal wordt als auditieve prikkel waargenomen. De klanktrilling wordt als vibro-tactiele prikkel waargenomen. De verwerking van de deze prikkels verloopt volgens complexe processen die wetenschappelijk zijn onderzocht.

De waargenomen klanken (horen én voelen) voeren snel naar een toestand van diepe ontspanning. Dit gaat samen met diverse aspecten van de ‘ontspanningsreactie’, een complex proces van zowel psychische als fysieke aard. Uniek is dat de klankschalen bij veel mensen heel snel ontspanning kunnen bewerkstelligen. Sneller dan dat de meeste andere methodes dat kunnen.

Mocht je geïnteresseerd zijn in het onderzoek dat het Peter Hess®-instituut heeft verricht, dan kun je hier naar de ‘scientific papers’ over klank.  Op de Duitse versie van de website staat nog veel meer informatie!  Daarnaast is er ook nog heel veel kennis over klank beschikbaar die niet door het Peter Hess®-instituut is onderzocht, maar die natuurlijk wel relevant is voor de effectieve werking van een Peter Hess®-klankmassage!

Artikelen over klankmassage

 

Vind je het interessant om meer te weten over klankmassage? Lees dan ook mijn andere artikelen:

– Wat is een Peter Hess-klankmassage?

– Waarom Peter Hess-klankmassage?

– Effecten van klankmassage