Voedingscoaching

in Noordwijkerhout

 

Coaching op voeding is een belangrijk onderdeel van de holistische leefstijlcoaching / leefstijlbegeleiding die Lifestyle Massagetherapie & Coaching aanbiedt. Een gebalanceerd voedingspatroon vormt namelijk de basis voor een fit en vitaal leven.

 

De relatie tussen stress en voeding

Het belang van voedingscoaching wordt nog duidelijker als we kijken naar de diepgaande relatie tussen ‘ongezonde’ voeding en stress. Mensen die veel stress ervaren, hebben meestal te weinig tijd en energie om goed voor zichzelf te zorgen. Maar wanneer goede zelfzorg ontbreekt, neemt de stress over het algemeen toe. Dit leidt tot een negatieve cyclus die verschillende aspecten van de gezondheid beïnvloedt.

Jouw lichaam heeft geen enkel belang bij extra belasting door ‘slechte’ of ‘suboptimale’ voedingskeuzes!

 

Stressvermindering door verstandige voedingskeuzes

Stress resulteert dus in een neerwaartse spiraal waarin je eerder geneigd bent tot minder gezonde voedingskeuzes. Deze keuzes doen je lichaam geen goed en resulteren in een gevoel van verminderde vitaliteit. Je energieniveau daalt en de kwaliteit van je slaap lijdt eronder. Hierdoor word je ’s ochtends minder fris wakker. Je voelt je vermoeid en gestrest, wat vaak leidt tot het kiezen van snel beschikbaar en minder gezond voedsel.

Dit is meestal voedsel dat rijk is aan ‘snelle’ suikers, omdat deze direct in jouw energiebehoefte voorzien. Daarnaast kan het zijn dat het voeding is met veel vet en zout en juist weinig voedingsstoffen. Dergelijke voeding geeft jou wel energie, maar voedt jou lichaam helemaal niet! Waardoor jouw lichaam minder goed herstelt en minder weerbaar wordt. En waardoor jij juist weer gevoeliger wordt voor stress…

 

Voedingscoaching voor vitaliteit en balans

Dit complexe samenspel tussen voeding en stress onderstreept de noodzaak van voedingscoaching als een sleutelelement in het streven naar een gezonde, gebalanceerde leefstijl. Het is een cruciale stap om deze vicieuze cirkel te doorbreken en op weg te gaan naar een leven dat gekenmerkt wordt door vitaliteit, plezier en balans.

Voeding en de BRAVO-factoren

Voeding is één van de vijf BRAVO-factoren, die de basis van een traject leefstijlcoaching vormen. Hierdoor wordt leefstijlcoaching ook duidelijk gekaderd én meetbaar. Hoe breed het onderwerp soms ook lijkt…!

De BRAVO-factoren zijn: (meer) Bewegen, (niet) Roken, (matig gebruik van) Alcohol, (gezonde) Voeding en (voldoende) Ontspanning (& Slaap).

Bewuster eten voor minder stress

Coaching op voeding is dus een essentieel onderdeel van een traject leefstijlcoaching. Waarbij Lifestyle Massagetherapie en Coaching als praktijk voor stressvermindering & bewuster leven zich specifiek richt op:

  • de gevolgen van ‘ongezonde’ voedingskeuzes voor jouw stress én
  • de oorzaak van jouw stress, waardoor jij er niet toe komt de beste keuzes voor jouw lichaam te maken.

Waar het precies is begonnen, maakt op een gegeven moment niet meer uit. Maar welke kleine veranderingen kan jij maken in jouw voedingskeuzes, waardoor jij minder stress gaat ervaren? En als jij andere zaken in jouw leven verandert, hoe zal dat ook resulteren in gezondere voedingskeuzes maken?

 

Holistische leefstijlcoaching op voeding

In een traject holistisch leefstijlcoaching kijkt leefstijlcoach Fieneke samen met jou naar de beste stappen die jij kunt zetten om jouw voedingsgewoonten ten positieve te veranderen.

Hoe ziet jouw voedingspatroon er nu uit en wat zijn, met kleine stapjes, veranderingen die jij kunt doorvoeren waardoor jij (indien nodig en/of gewenst)

  • je over het algemeen beter zult voelen, zowel fysiek als mentaal/emotioneel
  • meer energie zult ervaren
  • en juist minder stress
  • en het kan een positieve invloed hebben op je gewicht
  • en minder (eventuele) pijnklachten zult hebben
  • minder hormonale schommelingen zult ervaren?

Wat zijn jouw doelen op het gebied van een betere gezondheid, die je door voeding kan behalen?

In een traject leefstijlcoaching kan de focus op voeding liggen. Maar we zullen ook altijd kijken naar de factoren ontspanning, slaap en beweging. Want een lichaam dat veel stress ervaart, of te weinig slaap krijgt, zal meer moeite hebben om voeding te verteren en vaker om koolhydraatrijke (= ‘suiker’) voedingsmiddelen vragen.

Dit zal het bereiken van doelen als “ik wil minder stress”, “ik wil graag meer energie” of “ik wil graag een paar kilo afvallen” flink bemoeilijken. Dat geldt natuurlijk ook als jij wel gezondere voeding gaat eten, maar verder een sedentair bestaan leidt met maar weinig dagelijkse beweging.