Lifestyle Massagetherapie & Coaching

Coaching op voeding

bij stressklachten

Minder stress door een gezondere leefstijl

Voedingscoaching in Noordwijkerhout

Eten is een fundamenteel onderdeel van ons dagelijks leven. Voeding vormt de brandstof die ons in leven houdt. De kwaliteit van onze voeding speelt daarbij een cruciale rol in onze algehele gezondheid en welzijn.

Maar wat is ‘goede’ voeding?

Wat zijn de juiste keuzes voor jou?

En hoe kun je jouw voeding laten aansluiten bij jouw unieke levensstijl?

Dat zijn vragen die aan de orde kunnen komen in een coachtraject bij Lifestyle Massagetherapie & Coaching.
Leefstijlcoach Fieneke kijkt altijd met een brede, holistische blik naar het grotere plaatje.

“Wat heb jij nodig voor een vitaal en tevreden leven?”

Voeding en de BRAVO-factoren

Voeding is één van de vijf BRAVO-factoren, die de basis van een traject leefstijlcoaching vormen.
Hierdoor wordt leefstijlcoaching duidelijk gekaderd én meetbaar, hoe breed het onderwerp soms ook lijkt.

De BRAVO-factoren zijn: (meer)Bewegen, (niet) Roken, (matig gebruik van) Alcohol, (gezonde) Voeding en (voldoende) Ontspanning (& Slaap). Daarnaast is Zingeving een integraal element van een gezonde leefstijl.

Dus hoewel voeding een belangrijk onderdeel vormt van een fit en vitaal leven, is het nooit de énige factor waarnaar gekeken moet worden.

Bij Lifestyle Massagetherapie en Coaching krijgen alle elementen van een gezonde leefstijl aandacht, op basis van een holistische visie.

Wat betekent 'holistische visie'?

 Waarschijnlijk heb je weleens gehoord van termen als ‘holisme’ of ‘holistisch’, maar wat betekenen ze eigenlijk?

Wel, het draait allemaal om het idee dat alles met elkaar te maken heeft. Stel je voor dat jouw leven een complexe puzzel is. In plaats van alleen te kijken naar één of twee stukjes van die puzzel, kijk je naar het geheel. Waarom? Omdat alle stukjes met elkaar verbonden zijn en elkaar beïnvloeden.

Als het gaat om holistische leefstijlcoaching, betekent dit dat ik niet alleen naar één aspect van jouw leven kijk, bijvoorbeeld voeding. Ik kijk naar het grotere plaatje.

Dat omvat hoe je eet, beweegt, omgaat met stress, slaapt en wat jou inspireert en betekenis geeft. Al deze dingen zijn als stukjes van jouw levenspuzzel en ze werken samen.

Mijn doel is om een gebalanceerde aanpak te bieden die alle belangrijke stukjes van jouw unieke levensstijl bekijkt, zodat je jouw algehele welzijn kunt verbeteren.

Wie is (leefstijl)coach Fieneke?

In de loop der jaren ben ik opgeleid tot erkend massagetherapeut, (holistisch) coach, leefstijlcoach, pijn- en leefstijlspecialist, ademcoach, klankmasseur en professional organizer.

Ik ben gespecialiseerd in het (blijvend) verminderen van stressklachten.

Bovenstaande disciplines kunnen allemaal een rol spelen bij stressvermindering, maar de focus van mijn werk ligt op massagetherapie, coaching en leefstijlbegeleiding. 

Een omvattende aanpak is de beste manier om tot langdurig minder stress te komen!

Wat is goede voeding?

Er bestaan tal van opvattingen over wat nu eigenlijk goede voeding is. Gelukkig hoef ik, als voedingscoach en complementair therapeut, daar geen vaste standpunten over in te nemen. De wereld van voedingsstoffen, spijsvertering en gezondheid is namelijk buitengewoon complex!

Bovendien is wat als waar wordt beschouwd in de wetenschap of door ervaringsdeskundigen niet per definitie ook het beste voor jóuw lichaam. Goede voeding is altijd maatwerk.

Er zijn echter bepaalde basisprincipes die vrijwel altijd naar voren komen. Deze omvatten het eten van voldoende groenten, dagelijks fruit en noten consumeren, beperkt gebruik van suiker en alcohol, minimaliseren van sterk bewerkt voedsel en het matigen van de inname van rood of bewerkt vlees. Lees hierover ook deze blog!

De relatie tussen voeding en stress

Holistisch (leefstijl)coach Fieneke van Lifestyle Massagetherapie & Coaching is gespecialiseerd in het begeleiden bij stressklachten.

Wat kan jou helpen om stress te verminderen en hoe kun jij daarvoor andere, bewustere keuzes maken?

Er bestaat een directe relatie tussen voeding en stress, waarvoor twee belangrijke vragen gesteld kunnen worden:

  • Wat zijn de effecten van ‘ongezonde’ voedingskeuzes op jouw stressniveau?
  • Wat is de oorzaak van jouw stress, waardoor jij niet de beste keuzes voor jouw lichaam kunt maken?

Vicieuze cirkel

Vaak ontstaat er een vicieuze cirkel:

♦ Wanneer je (veel) stress ervaart en (waarschijnlijk) weinig tijd hebt, maak je vaak gehaaste en gemakkelijke voedingskeuzes. Je lichaam vraagt waarschijnlijk om snelle koolhydraten (suikers) omdat het extra energie nodig heeft. Stress kan namelijk behoorlijk uitputtend zijn.

♦ Het gevolg van het niet maken van de beste voedingskeuzes is dat je je minder fit en vitaal voelt dan je potentieel zou kunnen zijn. Je hebt te weinig energie, ondanks de hoge eisen die aan je worden gesteld. Dit op zichzelf brengt weer extra stress met zich mee.

♦ Als reactie op deze stress, hunkert je lichaam naar snelle suikers om door te kunnen gaan. Bovendien produceert je lichaam voortdurend stresshormonen om de dag goed door te komen. Dit is echt heel knap van je lichaam, maar bij veel mensen resulteert dit in het vasthouden van extra gewicht, wat opnieuw een bron van stress kan zijn.

In een traject (holistische) coaching / leefstijlcoaching kun jij onderzoeken hoe dit voor jou werkt. De oorzaak van jouw stress aanpakken én het opdoen van kennis van gezondere, zelfs snelle voedingskeuzes kan zorgen voor langdurig positieve resultaten.

Tarieven voedingscoaching

Coaching op voeding vormt bij Lifestyle Massagetherapie & Coaching te Noordwijkerhout een onderdeel van een traject gericht op stressvermindering. Kijk hier voor de actuele tarieven voor een coachtraject.

Voor het verminderen van stressklachten is het in de visie van holistisch coach & massagetherapeut Fieneke essentieel om met een brede blik te kijken? Waar zit de snelste winst, en hoe zorg jij voor langdurig resultaat?

De focus kan dus liggen op jouw voeding, maar misschien is het slim om éérst de ruimte te scheppen óm andere keuzes te kunnen maken. Dat bespreken wij samen.

Ik ga graag met jou op onderzoek.