Wat is voedingscoaching? 

In een traject voedingscoaching kijkt leefstijlcoach Fieneke samen met jou naar de beste stappen die jij kunt zetten om jouw voedingsgewoonten ten positieve te veranderen.

Hoe ziet jouw voedingspatroon er nu uit en wat zijn, met kleine stapjes, veranderingen die jij kunt doorvoeren waardoor jij (indien nodig en/of gewenst)

 • je over het algemeen beter zult voelen, zowel fysiek als mentaal/emotioneel
 • meer energie zult ervaren
 • een aantal kilo’s zult afvallen
 • minder pijnklachten zult hebben
 • minder hormonale schommelingen zult ervaren?

Wat zijn jouw doelen op het gebied van een betere gezondheid, die je door voeding kan behalen?

Een traject voedingscoaching bij Lifestyle Massage Noordwijkerhout (ook wel: Lifestyle Coaching Bollenstreek) is altijd 1-op-1. Fieneke begeleidt op dit moment géén GLI.

Voeding is één van de pijlers van een traject leefstijlcoaching, maar kan uiteraard ook als afzonderlijk traject gevolgd worden.

Echter, voeding staat nooit los van o.a. ontspanning, slaap en beweging. Want een lichaam dat veel stress ervaart, of te weinig slaap krijgt, zal meer moeite hebben om voeding te verteren en vaker om koolhydraatrijke (= ‘suiker’) voedingsmiddelen vragen.

Dit zal het bereiken van doelen als “ik wil graag meer energie” of “ik wil graag een paar kilo afvallen” flink bemoeilijken. Dat geldt natuurlijk ook als jij wel gezondere voeding gaat eten, maar verder een sedentair bestaan leidt met maar weinig dagelijkse beweging.

Hoe werkt voedingscoaching?

In goede coaching gaat het er altijd om dat jíj als cliënt jouw eigen keuzes maakt. Als leefstijlcoach (en natuurgeneeskundig therapeut) zal Fieneke jou uiteraard met gedegen kennis terzijde staan. Uiteindelijk echter zal jij zélf de keuze maken welke stap jij nu wilt en kunt zetten.

 • Welke leefstijlverandering past nu in jouw leven?
 • Wat is een positieve verandering in jouw eetpatroon, die jij tot een nieuwe gewoonte kunt maken?
 • Wat is de beste voedingskeuze voor jouw situatie?

Drink jij bijvoorbeeld te weinig water? Dan kunnen wij samen onderzoeken hoe & wanneer jij structureel meer water kunt drinken. Of zijn er andere manieren? En is het wel zo dat jij te weinig drinkt, of denk je dat alleen, omdat het je is verteld? Dat zullen wij ook onderzoeken, bijvoorbeeld door een tijd jouw vochtinname te monitoren en te kijken wat jóuw lichaam nodig heeft. En… waar voel jij je goed bij?

De ervaring (gesteund door wetenschappelijk onderzoek) leert dat de meeste kans op succes wordt bereikt door kleine veranderingen als gewoonte in te slijten. En met meerdere kleine stapjes behaal je uiteindelijk toch een groot resultaat!

Opbouw van een traject voedingscoaching
 • Tijdens de gratis kennismaking (bijv. via Zoom of telefonisch) kijken wij beiden of we een klik hebben en of ik (Fieneke) de juiste voedingscoach/leefstijlcoach voor jou ben. Wanneer wij besluiten dit traject aan te gaan, stuur ik jou een uitgebreid intakeformulier. Hierdoor zal ik meer inzicht krijgen in jouw voedingsgewoonten en andere (leefstijl-)factoren.
 • Het intakegesprek richt zich op het doorspreken van jouw huidige voedingsgewoonten en leefsituatie. Tevens onderzoeken wij gericht jouw hulpvraag voor dit traject. In deze sessie zul jij al een eerste voornemen voor een positieve leefstijlverandering formuleren, de eerste stap die jij zult gaan zetten.

Hoogstwaarschijnlijk zal ik jou ook vragen om de komende week een paar dagen een voedingsdagboek bij te houden. Een zorgvuldig bijgehouden voedingsdagboek geeft het beste inzicht in wát jij wánneer eet.

Hoe is de verdeling tussen ontbijt, lunch en avondeten? Welke keuzes maak jij bij de verschillende maaltijden? Hoeveel calorieën maar vooral hoeveel (en welke) voedingsstoffen krijg jij binnen? Genoeg vezels? Genoeg gezonde vetten? Genoeg vocht? Genoeg vitaminen en mineralen? En niet teveel snelle suikers? 

 • Daarna volgen er nog 4 vervolgsessies*, waarin wij steeds zullen evalueren hoe het veranderen van jouw voedingsgewoonten gaat.
  (*meer sessies mag natuurlijk altijd, hoeft niet)

Wat gaat er goed en wat lukt er nog niet? Waar loop je tegenaan? Hoe voel je je nu? Wat is het dat jij écht wilt bereiken, puur vanuit jouzelf gemotiveerd? Waarom wil je dit bereiken en niet iets anders? Hoe voel jij je wanneer je eet? Wat en/of wie kan jou helpen en wat en/of wie is juist een belemmering om jouw doel te behalen? Als je in een moeilijke situatie terecht komt (bijvoorbeeld een feestje), wat ga je dan doen?

Het is belangrijk om stil te staan bij dergelijke vragen. Omdat het belangrijk is om de intrinsieke motivatie achter jouw hulpvraag naar boven te halen. Omdat het belangrijk is om op moeilijke situaties voorbereid te zijn. Omdat het belangrijk is om jouw voornemens zo te formuleren en uitvoeren dat ze passen bij jouw leven en een logische gewoonte kunnen worden.

Elk traject is anders, omdat elke cliënt en elke hulpvraag anders is. Als coach begeleid ik daarbij door met gedegen kennis en een neutrale houding jou tot de essentie van jouw hulpvraag te brengen. Hierdoor heb jij de meeste kans op het behalen van succes: kleine stapjes met groot resultaat! 

Tarieven Voedingscoaching

Basistraject van 5 sessies van +/- 60 minuten + kennismaking + toezenden en verwerken van benodigde formulieren + incidentele support tijdens het traject

€ 275,- (voorlopig tarief 2023)

Alle sessies zijn 1-op-1, volledig afgestemd op wat jij nodig hebt op dit moment.

Vervolgsessies na het basistraject zijn uiteraard mogelijk, tegen een vergelijkbaar tarief per sessie.

Voor mogelijke vergoeding door de zorgverzekeraars, kijk hier!