Mijn ontwikkeling tot

holistisch coach

 

Mijn naam is Fieneke Rozema, professioneel massagetherapeutholistisch coach & leefstijlcoach.

Op deze pagina deel ik graag meer over mijn ontwikkeling binnen de coaching. Ook kun je hier lezen waarom ik wellicht de juiste coach voor jou ben.

Als mijn verhaal je aanspreekt, ben je van harte welkom voor een kennismaking!

 

Verlangen naar diepgang

In mijn werk als massagetherapeut begon ik steeds sterker het verlangen te voelen naar meer diepgang. Hoewel ik veel fysieke klachten behandelde, besefte ik steeds meer dat niet alle klachten puur lichamelijk waren.

Cognitief wist ik dit natuurlijk wel, maar ik begon het ook op een dieper niveau te begrijpen.

 

Een vicieuze cirkel bij fysieke klachten

Veel fysieke klachten hebben een relatie met gedachten en overtuigingen. Stress speelt hierbij een cruciale rol en heeft een grote impact op zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid.

Een gezonde leefstijl vormt een essentiële voorwaarde voor een vitaal en gelukkig leven. Helaas wordt deze leefstijl vaak negatief beïnvloed door overmatige stress, evenals door negatieve gedachten en overtuigingen. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel.

Verbeteren van gespreksvaardigheden

Mijn wens was om de begeleiding van cliënten met hulpvragen betreffende deze thematiek te verbeteren. Daarbij werd duidelijk dat ik behoefte had aan betere vaardigheden om goed te kunnen doorvragen en tot de kern te komen.

Ook wilde ik effectief om kunnen gaan met weerstand bij mijn cliënten wanneer zij werden geconfronteerd met een deel van zichzelf dat ze liever niet wilden zien.

 

Diverse coachopleidingen

Daarom heb ik de afgelopen jaren meerdere coachopleidingen gevolgd. De uitgebreidste was de 2-jarige opleiding tot holistisch (leefstijl)coach aan de Academie voor Holistisch Coachen.

Ik ontwikkelde het vermogen om doortastende vragen te stellen vanuit een neutrale, objectieve houding. Waardoor ik beter met mijn cliënten kon communiceren over zowel hun (fysieke) klachten als hun diepere problemen en dat wat hen werkelijk bezighoudt.

Ondanks dat mijn praktijkexamen voor de Academie de dag na het overlijden van mijn moeder plaatsvond, behaalde ik een prachtig cijfer en ontving ik bemoedigende complimenten. Ik was er klaar voor!

Vanaf januari 2024 ben ik gestart met de 2-jarige opleiding Evidence Based Coachen (“Coaching 3.0”). Hierin staan Motiverende Gespreksvoering, Acceptance & Commitment Therapy en Oplossingsgericht Coachen centraal. Ik ben heel blij met mijn keuze voor deze opleiding!

Een moeilijke jeugd

Mijn persoonlijke ontwikkeling heeft een cruciale rol gespeeld in mijn groei als coach. Ik had een moeilijke jeugd, met ouders die een moeizaam huwelijk hadden en weinig ruimte gaven. Ongetwijfeld vanuit de beste bedoelingen, maar helaas nam dat begrip de pijn niet weg…

Als kind kon ik mij dus niet volledig ontplooien in overeenstemming met mijn karakter, waardoor ik uiteindelijk de verbinding met mijzelf grotendeels kwijtraakte. Dit leidde tot langdurige depressies en een ongezonde levensstijl. Gedurende die tijd kon ik de waarde van het leven niet goed inzien en voelde ik mij vaak verloren in zinloosheid. Het was een moeilijke en verdrietige tijd…

Ondanks mijn moeilijke omstandigheden heb ik echter nooit de hoop op verbetering opgegeven en bleef ik actief op zoek naar de juiste begeleiders en behandelaars die me een stapje verder konden helpen. Mijn weg naar herstel was lang en veeleisend, maar het verlangen om te blijven leven en weer plezier te leren hebben, was altijd aanwezig, diep in mij.

 

Jarenlange persoonlijke ontwikkeling

Ik heb onder andere sessies gehad bij verschillende psychologen en een jaar haptotherapie ondergaan. Ook kon ik veel oude emoties loslaten tijdens intensief energetisch werk. Daarnaast heb ik deelgenomen aan een breed scala aan workshops, cursussen en retraites, waarin ik veel heb geleerd en ervaren. Ook tijdens mijn opleidingen tot massagetherapeut en holistisch coach werd ik constant uitgenodigd om mijn persoonlijke proces aan te gaan.

Voor mij was het een echte verademing om vastzittende emoties te leren uiten. Dit ging niet zonder slag of stoot, omdat ik in de loop van mijn leven heel goed had geleerd hoe ik ze moest onderdrukken. Dit werd mede beïnvloed door de (onveilige) opvoeding van mijn ouders en de groepsdruk op school. Omdat ik niet meer goed wist wie ik was, kon ik ook niet goed voor mijn eigen overtuigingen staan vanuit een innerlijke kracht.

Na al die jaren heb ik uiteindelijk veel oude, boze of verdrietige emoties definitief kunnen verwerken. Ze zitten niet meer vast in mijn lichaam en dat voelt echt als een bevrijding! Hierdoor word ik steeds minder snel getriggerd en kan ik beter voelen wat ik werkelijk verlang in dit leven, wat ík wil. Ik sta steeds sterker in mijn schoenen, volg met steeds meer overtuiging mijn eigen, kronkelige pad en ervaar regelmatig diepe vreugde in dit proces.

 

Mijn kracht als holistisch coach

Ik ben diep gegaan. Ik moest wel. Waardoor ik uiteindelijk grote stappen in mijn persoonlijke ontwikkeling heb kunnen maken. Hier ben ik oprecht dankbaar voor.

En vanuit al mijn persoonlijke ervaring kan ik ook cliënten goed begeleiden in hun processen. Ik ben niet bang voor rauwe emoties en ik oordeel niet. De beroepsopleidingen die ik heb gevolgd, dragen natuurlijk ook bij aan mijn vaardigheden! En ik ben nooit uitgeleerd, dat weet ik zeker! 

Gevolgde coachopleidingen

Ook als coach ben ik goed opgeleid! In het najaar van 2023 ga ik de module ‘Intuïtief Coachen‘ van de Academie voor Holistisch Coachen te Bilthoven nogmaals volgen, zo leerzaam vond ik deze. En in januari 2024 begin ik met de 2-jarige opleiding ‘Evidence Based Coachen‘ van instituut Bewezen Effect te Woerden.

Hoewel er veel coaches werkzaam zijn in Nederland, geloof ik dat ik een waardevolle bijdrage kan leveren aan het proces van diegenen die op zoek zijn naar meer inzicht en verdieping.

 

 • Holistische Leefstijlcoaching bij Academie voor Holistisch Coachen (2022)
 • Module Intuïtief Coachen bij Academie voor Holistisch Coachen (2023)
 • Pijn & Leefstijlspecialist bij TriggerpointCoach (2023)
 • Leefstijlcoach bij Civas (2022)
 • Voedingscoach bij benVitaal (2023)
 • Beweegcoach bij benVitaal (2023)
 • Coaching voor Masseurs en Massagetherapeuten bij Positive Touch (2021)
 • Lichaamsgerichte Coaching bij Positive Touch (2021)
 • Ademcoach van Annette Weers (2020)
 • Professional Organizer bij de LOI (2021)
 • Klinische Psychologie I & II bij Civas (2023)
 • Orthomoleculair Adviseur Basis bij Ortho Health Foundation (2023)