Lifestyle Massagetherapie & Coaching

Massage

bij burn-out

Ter ondersteuning van het herstel

Massage bij burn-outklachten

Massage kan een waardevolle aanvullende therapie zijn tijdens het herstel van een burn-out.

Bij Lifestyle Massagetherapie & Coaching ben je van harte welkom voor een ontspannende, holistische massage die afgestemd is op wat jij nodig hebt.

Massagetherapeut en coach Fieneke let hierbij goed op niet te veel extra prikkels aan jouw lichaam te geven, maar juíst het zenuwstelsel zacht te kalmeren.

Hierdoor zal jij je fysiek en mentaal weer een stukje beter voelen, wat het herstel van de burn-out positief zal beïnvloeden.

Ontspanningsmassage bij burn-out

Een burn-out is een ernstige vorm van stress waarbij iemand zich emotioneel, fysiek en mentaal uitgeput voelt. De symptomen variëren van vermoeidheid en concentratieproblemen tot emotionele uitputting.

Zachte, aandachtige ontspanningsmassage kan een effectieve manier zijn om verschillende aspecten van het herstelproces te ondersteunen.

Voordelen van massage bij burn-out

Massage kan het herstel van burn-out op een aantal vlakken ondersteunen. Hieronder licht ik deze 4 punten toe:

1) Fysieke spanning en stress verminderen

2) Het zenuwstelsel kalmeren

3) Lichaamsbewustzijn bevorderen

4) Ruimte voor emotionele verwerking

1) Fysieke spanning en stress verminderen

Allereerst helpt massage bij het verminderen van fysieke spanning en stress. Gedurende een burn-out kan het lichaam constant gespannen zijn, wat leidt tot spierpijn en ongemak.

De ontspanningsmassage zoals massagetherapeut Fieneke van Lifestyle Massagetherapie & Coaching die aanbiedt is gebaseerd op de klassieke Zweedse massage. Deze kan helpen bij het loslaten van spanning in de spieren.

Door lange strijkingen en soms zachte knedingen worden de spieren ontspannen, waardoor de fysieke spanning afneemt en de bloedcirculatie verbetert. Hierdoor kom je direct beter in je vel te zitten, wat ook het mentale en emotionele herstel positief beïnvloedt.

 2) Het zenuwstelsel kalmeren

Daarnaast heeft massage positieve effecten op het zenuwstelsel. Het stimuleert de parasympathische zenuwstelselrespons. Dit staat ook wel wel bekend als het ‘rust en herstel’-systeem, of als het rempedaal van het lichaam.

Activatie van de parasympaticus zorgt voor een afname van de stresshormonen zoals cortisol en een toename van feel-good hormonen zoals endorfine en serotonine.

Deze neurochemische veranderingen kunnen een diep gevoel van ontspanning bevorderen en bijdragen aan een verbeterde gemoedstoestand.

3) Lichaamsbewustzijn bevorderen

Een ander belangrijk aspect van massage tijdens het herstel van een burn-out is de bevordering van lichaamsbewustzijn. Mensen met een burn-out hebben vaak moeite om in contact te komen met hun lichaam en de signalen die het geeft.

Massage kan helpen bij het vergroten van het bewustzijn van lichaamssensaties en kan mensen helpen om beter te begrijpen waar ze fysieke spanning vasthouden.

Dit bewustzijn kan de basis leggen voor een gezondere relatie met het lichaam en kan helpen bij het voorkomen van toekomstige stressgerelateerde klachten.

In het geval van een burn-out gaat dit vaak wel met kleine, soms onbewuste stapjes. Er spelen immers diverse klachten tegelijk, terwijl lichaam en geest uitgeput zijn.

 4) Ruimte voor emotionele verwerking

Bovendien biedt massage een veilige en ondersteunende omgeving voor emotionele verwerking. Tijdens een burn-out kunnen onderdrukte emoties naar boven komen.

Massage kan dienen als een vorm van non-verbale communicatie waarin de ontvanger zich veilig voelt om emoties te uiten.

De ontspannende sfeer van een massagekamer en de aandacht van de masseur kunnen bijdragen aan het loslaten van emotionele spanning.

Massage bij burn-out naast andere behandeling

Het is belangrijk op te merken dat massage niet als vervanging kan dienen voor professionele psychische of medische behandeling.

Het ondergaan van massagetherapie kan daarnaast vaak van belangrijke, aanvullende waarde zijn.

Als je twijfelt of het ondergaan van massage voor jou verstandig is, overleg dan met je primaire zorgverlener. Het effect van een massage zal op iedereen net wat anders zijn, maar uit ervaring kan ik zeggen dat het voor de meeste mensen heel waardevol is!

Kijk hier voor de openingstijden en de tarieven. Massage bij burn-out valt onder massagetherapie en kan daarom ook in aanmerking komen voor vergoeding door diverse zorgverzekeraars.