Mondkapjes zijn wettelijk NIET verplicht tijdens een massagebehandeling bij Lifestyle Massage Noordwijkerhout. Ze mógen uiteraard wel, maar hóeven niet.

Ik als behandelaar ben te allen tijde bereid om een mondkapje te dragen als dat voor jou veiliger voelt. Echter, zie jij het niet zitten om met je hoofd in een hoofdsteun een mondkapje te dragen? Of überhaupt niet, om wat voor reden dan ook? Dan hebt het recht aan jouw kant, want het is wettelijk ook niet verplicht bij Lifestyle Massage Noordwijkerhout.

De voornaamste reden hiervoor is dat ik in mijn eigen huis werk, wat in de toelichting op het wetsvoorstel voor de mondkapjesplicht specifiek wordt genoemd als een uitzonderingssituatie. Zie hieronder, het vetgedrukte gedeelte. Ook de beroepsvereniging & koepelorganisatie benadrukken dat mijn behandelruimte géén publieke ruimte is en de mondkapjesplicht aldaar niet geldt.

Natuurlijk mag jij mij altijd vragen om een mondkapje te dragen tijdens de behandeling. En ook jij mag een mondkapje dragen tijdens (delen van) de behandeling als jij dat als veiliger ervaart. Maar het hóeft dus niet van de wet.

Persoonlijk pleit ik vooral voor verstandig handelen. Heb je klachten? Kom dan niet. Ik werk ook niet wanneer ik mij niet helemaal gezond voel.

Om mijn claim te onderbouwen citeer ik de toelichting uit de Staatscourant (bijna onderaan):

 

Artikel 2a.3 Mondkapjesplicht contactberoepen

Een contactberoep is een beroep waar de aard van het beroep het niet mogelijk maakt om de veiligeafstandsnorm, bedoeld in artikel 58f, tweede lid, Wpg in acht te nemen tot de klant of patiënt. Hierdoor kan het virus gemakkelijker worden overgedragen. Daarom geldt voor deze beroepsgroepen de verplichting tot het dragen van een mondkapje. Deze verplichting geldt voor zowel de beoefenaar van het contactberoep als de klant. Onder andere kappers, rijlesinstructeurs en nagelstylisten en hun klanten zijn als gevolg van deze bepaling verplicht een mondkapje te dragen zolang het contact duurt. Het kan voorkomen dat contactberoepen worden beoefend in de publieke binnenruimte. In die gevallen is zowel de persoon die het contactberoep uitoefent als de klant of patiënt ook ná het contact verplicht een mondkapje te dragen op grond van artikel 2a.1 van deze regeling. Hoewel zorgverleners een contactberoep uitoefenen, zijn zij op grond van deze regeling vrijgesteld een mondkapje te dragen in zorglocaties (artikel 2a.7). In zorglocaties kunnen wel regels omtrent mondkapjes gelden op grond van de regels die de zorgaanbieder voorschrijft in de zorglocatie. De mondkapjesplicht voor contactberoepen en hun klanten en patiënten geldt niet in woningen (artikel 58j, eerste lid, onder a, Wpg).

 

Beroepsvereniging & koepelorganisatie

Daarnaast ontving ik vrijdag 27 november het bericht van mijn beroepsvereniging VBAG (Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze) dat mondkapjes officieel NIET VERPLICHT zijn tijdens een behandeling bij mij (Fieneke van Lifestyle Massage Noordwijkerhout).

Uiteraard mogen ze wél vrijwillig gebruikt worden en mag jij mij als behandelaar altijd vragen er een te dragen.

Maar jij hoeft dus niet met een mondkapje op de massage te ondergaan, wat een heel stuk comfortabeler kan voelen…!

Ik citeer:

Mondkapjes niet verplicht in behandelruimte

Per 1 december 2020 moeten in openbare ruimtes mondkapjes worden gedragen. RBCZ heeft hierover het volgende laten weten: ‘Je behandelruimte is niet openbaar, dus de verplichting geldt daar niet. Wel blijkt dat wachtkamers bij huisartsen onder openbare ruimtes vallen. Daarom is het verstandig aan je cliënten te vragen om in je wachtruimte het mondkapje te gebruiken. Veel therapeuten werken in hun behandelruimte al standaard met een scherm tussen therapeut en cliënt. Dat is een goede oplossing, voor zover dat werkbaar is uiteraard.’
Verder blijven de afspraken in het protocol van kracht, dus:
Plan je afspraken ruim in, zodat de cliënten elkaar in principe niet tegen hoeven te komen in de praktijk. Vraag je cliënt op tijd te komen, maar niet te vroeg. Zo voorkom je drukte in de praktijk.

De RBCZ is de koepelorganisatie waarbij mijn beroepsvereniging is aangesloten. Dit is een koepel voor hoogwaardige therapeuten en zij hebben ook veel juridische kennis in huis. Fijn!

Dus… hopelijk tot ziens binnenkort bij Lifestyle Massage Noordwijkerhout!

Waar uiteraard allerlei voorzorgsmaatregelen getroffen worden, zoals goede hygiëne en zeer regelmatige ventilatie. Verder heb ik geen wachtruimte, dus plan ik mijn massages ruim in. Mocht ik zelf verkoudheidsklachten vertonen, dan zeg ik de massage uiteraard af. Het belangrijkste voor mij is dat jíj je veilig voelt!

 

Hartelijke groet,

Fieneke Rozema – Massagetherapeut