De meningen zijn erover verdeeld, maar ikzelf word altijd wel blij van de Japanse Marie Kondo. Nu bied ik natuurlijk niet voor niets opruimcoaching / professional organizing aan; ontspullen, opruimen, organiseren en minimalisme zijn onderwerpen die mij zeer interesseren en ook energie geven. Ik vind het heerlijk om naar Marie Kondo te kijken tijdens een avondje ontspannen op de bank en dan tegen mijzelf te kunnen zeggen dat het eigenlijk studie-uren zijn 😉

De nieuwste serie van Marie Kondo op Netflix heet Sparking Joy (2021), naar haar boek ‘Spark Joy – een geïllustreerde masterclass in de kunst van het opruimen’ uit 2017. Het eerste seizoen bestaat uit slechts 3 afleveringen waarin Kondo 3 ongebruikelijke organiseerprojecten onderneemt, te weten:

  • een plantenkwekerij/familiebedrijf
  • een café (en woonhuis)
  • een kerk (en woonhuis)
Waardevolle tips en visuele inspiratie

De tips die Kondo geeft zijn waardevol maar gaan ook behoorlijk snel. Wat dat betreft kun je waarschijnlijk beter een boek van haar lezen. Ik denk dat het mooiste aan een serie als deze is dat je met eigen ogen kunt zien hoe je met een aantal weken hard (!) werken, minder spullen en slimme opbergkeuzes een heel andere leefomgeving en/of werkomgeving kunt creëren.

Natuurlijk wordt er wel wat nieuw opbergmateriaal aangeschaft; een serie van dezelfde containers ziet er immers een stuk prettiger uit dan allerlei dozen en bakken met verschillende kleuren en maten. Verder staat Marie Kondo echt wel bekend om haar low-budgetoplossingen, wat voor mij persoonlijk een inspiratie is. Want hoe benut je maximaal dat wat er al is?

 

Vreugde scheppen door je huis op te ruimen

In de introductie van de serie zegt Kondo dat haar werk gaat over “vreugde scheppen in je leven door je huis op te ruimen”. Dit vind ik heel mooi. Zelf merk ik dagelijks hoeveel rust het mij geeft als mijn huis opgeruimd is en een fijne sfeer ademt. Voor mij is streven naar eenvoud daarvoor een belangrijke richtlijn.

Daarna zegt Marie: “Nu [tegenwoordig] wil ik mensen helpen vreugde te vinden niet alleen door hun huis op te ruimen maar in elk deel van hun leven.” Dit is voor mij persoonlijk de kern van het (professioneel) organiseren. Want het gaat niet alleen om (minder) spullen goed opruimen voor een aangenamer huis. Het gaat óók om te leren de beste keuzes te maken hoe jij je tijd wilt besteden:

  • Waar word jij blij van? Wat brengt jou vreugde?
  • Hoe kan jij zorgen dat je zoveel mogelijk tijd besteedt aan de dingen waar jij energie van krijgt?

Voor mij zijn dit essentiële vragen die tijdens een traject opruimcoaching onderzocht kunnen worden. Een opgeruimd huis én een duidelijkere focus in hoe jij je tijd en geld wilt benutten. Zoals Marie Kondo zou zeggen: “Discovering what sparks joy for you is life changing!”

Opruimcoaching Noordwijkerhout

Ben jij op zoek naar een opruimcoach / professional organizer in de Bollenstreek? Misschien ben ik dan wat voor jou! Mijn naam is Fieneke Rozema en ik ben onder andere opgeleid als massagetherapeut, holistisch (leefstijl)coach en professional organizer.

Opruimen heeft mijn speciale interesse, maar in de basis bied ik alleen een traject aan dat echt om coaching draait. Jóuw motieven bovenhalen, je belemmerende overtuigingen, jouw gewenste situatie… Jouw ‘waarom?’ en ‘hoe?’ 

Wil je meer weten? Neem dan snel contact met Lifestyle Massagetherapie & Coaching op! Mijn advies: app of SMS even voor een belafspraak! 🙂