Gisteren schreef ik (massagetherapeut en leefstijlcoach Fieneke) al een artikel over het boek ‘Versterk je genezend vermogen op 5 niveaus‘ van Henk Fransen en Arnout Visscher. In dit boek wordt besproken hoe jouw levensstijl van grote invloed op jouw gezondheid en het voorkómen van ziekte is. Een korte en toegankelijke inleiding tot een vitaler leven!

 

Stapje voor stapje verandering creëren

De vraag is alleen: hoe doe je dat dan, (structureel) veranderen?

Gewoontes zijn vaak diep ingesleten en deze veranderen kost tijd en (aanvankelijk) toewijding. Daarnaast spelen er vaak onderliggende factoren. Bijvoorbeeld als je de gewoonte hebt om ongezond te eten wanneer je verdrietig bent. Wil je dat veranderen, dan moet je eigenlijk gaan kijken naar het verdriet dat je liever niet wilt voelen. Dat is belangrijk, maar makkelijker gezegd dan gedaan. In een traject leefstijlcoaching kijken we altijd ook naar de achterliggende factoren die meespelen.

In het boek ‘Versterk je genezend vermogen op 5 niveaus’ worden een aantal praktische punten besproken waarmee verandering succesvol kan worden. Ik benoem deze hieronder.

 

Kleine gedragsveranderingen met groot resultaat

Ook in mijn massagepraktijk is dit een belangrijk thema. Hoe kan ik cliënten stimuleren om beter voor hun gezondheid te gaan zorgen? Meer water te drinken? Een paar keer per dag zelf een belangrijk triggerpoint te behandelen? Of een stretchoefening te doen? Iedere dag 30 minuten buiten bewegen, ook als het regent of de agenda heel vol is?

Hier kan heel veel over gezegd worden. De tips van Henk Fransen en Arnout Visscher zijn daarvoor zeer waardevol. Als leefstijlcoach pas ik deze zelf ook toe. Zij speken over 8 sleutels tot blijvend succes (p.27-28). Ik citeer:

 

“Enkele belangrijke sleutels tot succes zijn:

1) Kies maximaal drie punten die je wilt verbeteren. Psychologisch onderzoek laat zien dat dit tot de beste resultaten leidt.

2) Kies bij voorkeur punten die je aanspreken. Richt je dus op zaken die jij graag wilt veranderen. Dat versterkt je motivatie.

3) Formuleer kleine, haalbare stappen. De meest succesvolle mensen nemen kleine haalbare stappen en voeren deze dagelijks uit.

4) Laat een ‘alles-of-niets’ houding varen. Probeer niet alles in korte tijd te realiseren. Denk eerder in maanden of jaren. Kleine stapjes bouwen op elkaar voort en leiden tot zelfvertrouwen en progressie. (Te) grote stappen kunnen leiden tot teleurstellingen of opgeven.

5) Focus op wat je lukt. Neem een aantekenblok en noteer elke avond wat er goed is gegaan. Wat leer je van de goede dingen? Hoe kun je dat morgen verder ontwikkelen? Wat leer je vanwat er minder goed ging? Kun je daar morgen iets mee?

6) Wees mild ten aanzien van je ‘fouten’. Groeien gaat met vallen en opstaan. Help jezelf overeind en ga verder.

7) Dit is misschien wel de belangrijkste sleutel: zoek ondersteuning. Betrekt een vriend(in) zet samen stappen of zoek de hulp van een coach/therapeut.

8) Oefen, oefen en oefen. Dat is hoe je leerde lopen. Je was bezield om overeind te komen en je was er de hele dag door mee gezig. Het is je gelukt!”