Op dit moment herlees ik met plezier het boek ‘Versterk je genezend vermogen op 5 niveaus‘ van Henk Fransen en Arnout Visscher. Henk Fransen is een arts die bekend is geworden met zijn positieve inzichten in de behandeling van kanker. Arnout Visscher stelt zich in het boek voor als iemand die altijd al gefascineerd is geweest door gezondheid en de positieve effecten van een gezonde levensstijl. In dit boek(je) delen zij hun belangrijkste inzichten met ons geïnteresseerde lezers.

 

Het belang van preventie en een gezonde lifestyle

Belangrijk om je te realiseren is dat veel (welvaarts)ziekte voorkómen kan worden (tot op zekere hoogte) en het cliché is waar, voorkomen is inderdaad gemakkelijker dan genezen. Dit is ook mijn persoonlijke opvatting: preventie is de geneeskunde van de toekomst! (Wist je dat leefstijlgeneeskunde én leefstijlcoaching enorm in opkomst is, precies om die reden?)

Daarom is het belangrijk om zo gezond en positief mogelijk te leven. Niet alleen kun je daardoor met meer waarschijnlijkheid een hogere leeftijd halen, ook zul je vitaler en blijer ouder worden. Wie wil dat nou niet?

 

We worden steeds vaker ziek…

Wist je dat honderd jaar geleden 1 op de 20 mensen kanker kreeg. Vijftig jaar geleden was dit al gestegen tot 1 op de 5. Nu krijgt 1 op de 3 mensen kanker en in Amerika al bijna 1 op de 2 mannen. 1 op de 2! Wat is er veranderd dat dit zo gestegen is?

En realiseer je, ook andere (chronische) ziektes komen veel meer voor dan vroeger. Wat dacht je van de diabetes-epidemie? Allergieën? Auto-immuunaandoeningen? Dit zijn slechts enkele voorbeelden.

De afgelopen jaren is onze voeding flink  veranderd. En onze leefomgeving. Hoeveel wij buiten komen. Hoeveel wij zitten en bewegen. Hoe vaak wij onze familie en vrienden zien.

Wat kunnen wij doen om weer gezonder te gaan leven? Daarover gaat dit boek. De auteurs geven aan niet nóg meer informatie toe te willen voegen aan alles wat er al bekend is, maar vooral orde scheppen in al deze kennis en de lezer een helpende hand bieden. Dat is wat dit zo’n fijn boekje maakt, in mijn beleving. 

 

Het zelfgenezend vermogen van de mens

De mens kan weer herstellen. Zoals een snee in de vinger kan genezen, zo werkt dit principe ook op groter niveau. Levercellen kunnen zichzelf weer regenereren. Bloed kan verbeteren van samenstelling. En gelukkig kunnen ook ‘emotionele en sociale wonden’ herstellen.

Ik citeer:

“Je kunt het zelfgenezend vermogen, deze innerlijke intelligentie, ondersteunen door gezonde maatregelen op 5 niveaus. Daarover gaat dit boek.”

 

Leefstijlfactoren op 5 niveaus verbeteren

Het is raadzaam om verandering met kleine stapjes aan te pakken, want dan is er de meeste kans op blijvend succes. Wat spreekt jou het meeste aan? Waar wil en durf jij nu verbeteringen in jouw levensstijl toe te passen?

 

De verschillende niveaus zijn:

1) Het niveau van het lichaam = gezonde voeding en lichaamsbeweging

2) Het niveau van de gevoelens = acceptatie en weinig stress

3) Het niveau van het denken = een positieve mindset

4) Het niveau van de relaties = hechte familiebanden en betrokkenheid vanuit de samenleving

5) Het niveau van de ziel = zingeving en passie

 

Wil je hier meer over weten? Lees dan zeker dit boek als korte kennismaking met veel wijsheid! En wil je graag wat begeleiding in het zetten van stappen in het verbeteren van jouw leefstijl? Overweeg dan een traject coaching bij Fieneke van Lifestyle Massage Noordwijkerhout!